Svenska
Gamereactor
artiklar

Pitstop: F1 2022 Sao Paulo GP

En av kalenderns mest anrika banor bjuder in oss till motorfest i vad som är säsongens näst sista lopp. Interlagos och sina fans välkomnar F1 med öppna armar och Mackan har analyserat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är dags för säsongens näst sista lopp och denna gång är det Brasilien och Sao Paulo som bjuder in till fest med en av kalenderns anrikaste av banor. Jag pratar självfallet om Interlagos, en riktig klassiker som bjudit på flertalet gastkramande spännande lopp över åren och som tack vare sin kuperade terräng sätter en helt unik press på både förare och bilar. Här finns otroligt mycket historia och passion med en extremt hängiven samling fans som älskar motorsporten av hela sitt hjärta. Så förhoppningsvis kan morgondagens lopp nu leverera lite välbehövlig action, något som kan behövas efter Mexico GP som inte får ses som annat än ett riktigt sömnpiller och kanske till och med säsongens sämsta lopp.

Precis som förra året i Brasilien så är det även denna gång dags för sprint, det lite kontroversiella formatet som älskas av vissa men ifrågasätts starkt av andra. Det är självfallet gött med lite extra racing men som många av förarna påpekat är sprinten något som inte tillåter risktagande då misstag kan få förödande konsekvenser för loppet dagen efter. Så av den anledning ser vi många förare som helt enkelt inte ger sitt yttersta eller pressar bilarna så mycket som man kanske kunde önska. Personligen så har har jag en fot i båda lägren, för jag klagar verkligen inte över att få ett minirace under lördagen men samtidigt har få av sprintarna som varit erbjudit speciellt mycket action.

Pitstop: F1 2022 Sao Paulo GP
Sensationell pole av Kevin Magnussen.

Kanske kommer sprinten ikväll vara lite annorlunda med tanke på Kevin Magnussens sensationella insats under kvalet igår. Nog för att Interlagos har en tendens att skapa otroligt ögonblick men detta var direkt löjligt. En Haas på pole, vem hade någonsin kunnat tänka sig det efter hur denna säsongen i allt större utsträckning glidit ifrån dom. Inte sedan supersvensken Ronnie Peterson har vi haft en sydskandinav i topp och detta göra Kevin Magnussen historisk. Vi vet att han under rätt omständigheter kan vara snabb och gårdagen visade prov på exakt detta även om självfallet väder och tur spelade in i situationen också. Lyckan var överväldigande och hela paddocken jublade med Kevin och Haas.

Detta är en annons:

Otroligt välförtjänt och bara tanken på att detta är en grabb som så sent som förra året inte ens hade ett säte i F1. Nu gäller det att Kevin ikväll lyckas konvertera om sin pole till poäng, stallet är blott en poäng framför närmsta konkurrenten AlphaTauri. Men han kommer självfallet göra sitt yttersta för att slå mynt av situationen och i en intervju efter kvalet igår hade han följande att säga. "It's been a long time, yeah, and I still can't hardly believe it. What a phenomenal job the team did to put me out on pit lane as the first car to give me the best piece of track. It was starting to rain, so that was the crucial part today, just getting the best track for me, and an amazing job by them, you know".

Pitstop: F1 2022 Sao Paulo GP
Mercedes är återigen tillbaka på tredjeplats i hackordningen.

För Mick Schumacher var fredagen bara ännu en i raden av eviga besvikelser och misslyckanden och trots Haas själva inte gått ut med något kring hans vara eller icke vara under nästa säsong så är jag övertygad om att loppet är kört för tysken. Jag har tidigare skrivit om det i omgångar och förväntningarna var att vi skulle få ett officiellt uttalande redan i torsdags, något som uteblev. Men frågan är då vad det är som drar ut på tiden. Har dom ett hemligt ess upp i rockärmen som ingen tänkt på och som de förhandlar om och med in i det sista? På pappret borde Nico Hulkenberg vara den självklara kandidaten. Inte minst för sin erfarenhet men även för hans koppling till en rad starka sponsorer. Enligt stallchefen Guenther Steiner kan vi förhoppningsvis vänta oss ett svar nästa vecka.

Vid sidan av Haas skräll så kvarstår Red Bull som den dominanta kraften och holländaren var väldigt stark under Free Practice både igår och idag även om han aldrig var helt lycklig med balansen i sin bil. Han lyckades utan problem kvala in på en andraplats och jag kan inte tänka mig att Magnussen kommer innebära något egentligt hinder. Chanserna är med andra ord överhängande att Max kommer hugga ledningen in i första kurvan, för trots mästerskapet är hans så är han fortfarande här för att vinna. Där finns två lopp kvar att dominera och han kommer precis som i början av året ge sitt yttersta och allt pekar på att det kommer bli en seger både ikväll och imorgon för honom och Red Bull.

Detta är en annons:
Pitstop: F1 2022 Sao Paulo GP
En kämpig fredag för Ferrari men bilen visar återigen form.

Sergio var inte fullt lika glad efter Free Practice efter att han fastnat bakom Leclercs Ferrari men tempot i RB18 är överlag så pass starkt att vi kallt kan räkna med att Perez kommer göra Max sällskap på podiet. Både ikväll och imorgon. Allt annat får ses som ett misslyckande och mexikanaren vill så klart säkra sin andraplats i mästerskapet också där han just nu ligger i extremt tät strid med Charles Leclerc och endast ett fåtal poäng skiljer de två åt. Ferrari hade inte någon vidare bra start på helgen och trots Interlagos med sina komplex borde passa F1-75:an som fisken i vatten kämpade både Charles och Carlos med balansen. Något som inte blev bättre av att stallet mixade upp däcken till förarna.

Det positiva för stallet är dock att formen är tillbaka och efter misslyckandet i Mexiko så innebär det förhoppningsvis att både Charles och Carlos är hungriga på revansch. Där fanns tydligt tempo och potential till att kunna tävla om pole igår och det bådar gott inför sprinten och loppet. Leclerc kommenterade själv på förvirringen i samband med Q3 under fredagens kval och hade följande att säga. "We were expecting some rain, which never came. I will speak with the team and try and understand what we can do better in those conditions. But I'm extremely disappointed. There was a big opportunity for us today. We still have the car. But now we need to get on it and do everything good for the rest of the weekend."

Pitstop: F1 2022 Sao Paulo GP
AlphaTauri kämpar i botten av tabellen och ligger i tät strid med Haas.

Mercedes fann sig återigen tillbaka på en tredjeplats i hackordningen och efter att ha varit nära eller åtminstone haft potentialen till att kunna ta sin första seger för säsongen i Mexiko. Varken George eller Hamilton hade tempot till att någonsin kunna tävla med varken Ferrari eller Red Bull, men de var samtidigt också på betryggande avstånd från främre mittfältet med Alpine och McLaren i täten. Mycket pekar nu dessutom att vi kommer få se en helt annorlunda bil från stallet nästa år om skvallret i paddocken är något att gå på. Jag kan omöjligen tänka mig att vi kommer få se zero-pod konceptet fortsätta in i nästa säsong. Men just nu är fokus självfallet på att maximera de poäng de kan, chanser att sno andraplatsen i konstruktörsmästerskapet från Ferrari finns fortfarande där.

Ikväll är det alltså dags för sprint och jag sitter självfallet bänkad och redo. Klockan halv nio svensk tid smäller det och imorgon klockan sju på kvällen är det dags för loppet. Den stora frågan är ju nu huruvida Kevin Magnussen faktiskt kan ge stallet lite välbehövliga poäng från sin plats på pole position. Vi vet att han är en väldigt aggressiv förare som inte ger ifrån sig platser hur som helst men in i första kurvan tror jag ändå att Max Verstappen kommer ta ledningen. Om vi ska spekulera kring resultaten i sprinten så tror jag stenhårt på att holländaren tar segern följt av George Russell och sen någon av Ferrari-bilarna på tredjeplats, gissningsvis Charles. Kevin kommer få kämpa för att bibehålla någon poängplats och hur mycket jag än vill tror jag det är på håret att han kommer lyckas. En sjunde eller åttondeplats lär det bli i slutändan.

Pitstop: F1 2022 Sao Paulo GP
Red Bull kommer dominera även denna helgen och är just nu omöjliga att stoppa.

När allt är sagt och gjort lär det bli en sjunde eller möjligen åttondeplats för den goda dansken, även om vi så klart hoppas på mycket mer så väljer jag att vara rimlig och hålla förväntningarna på en sund nivå. Haas-bilen är inte fullt så uppgraderad som konkurrenternas och trots en finfin topphastighet som den precis som Williams kan dra nytta av på raksträckorna så är det inget den kan leva på. Möjligen om vädret fortsätter vara instabilt, då kan där finnas genuina chanser för Kevin att ta hem några rejäla poäng till Haas. Oavsett vad så kommer starten bli riktigt spännande. Vi hade ju förhoppningarna redan i början av säsongen till att Haas på något sätt skulle lyckas skrälla och här är vi nu, näst sista loppet för året, men bättre sent än aldrig.

Vad söndagens lopp sen kommer erbjuda är så klart ännu svårare att spekulera kring i dagsläget men jag är förhållandevis säker på att Max Verstappen i slutändan kommer ta hem ännu en i raden av många segrar. Det kan tyckas tråkigt men allting pekar på det och vi får så klart hoppas på att Ferrari och gärna även Mercedes är kapabla nog till att utmana Red Bull nästa år. Andra och tredje plats på söndag gissar jag kommer tas av Sergio Perez följt av George Russell. Ferrari är förvisso på papper snabbare än Mercedes men vad vi sett hittills denna helgen är ett rörigt stall med frustrerade förare och lägg därtill att Carlos kommer starta längre bak på grund av ett motorbyte. Kort och gott, mycket pekar emot dom i Sao Paulo och Mercedes kommer slå mynt av det och utnyttja situationen, sanna mina ord.

Vad tror du om kvällens spring och loppet imorgon, och vad är dina tankar om Kevin och hans helt otroliga pole?



Loading next content