On/off-kontrasten i den här skärmen är briljant. Den är sanslös. Samsung, Sony, LG och Panasonic är alla utskåpade när det gäller LED-svärta i och med Philips 65PUS7601. Den nosar på OLED-nivåer den här TV:n när det gäller svärtan. Och det är såklart helt fantastiskt imponerande. Det är dessutom inte så att detaljer i gråskalan försvinner bara för att det svarta är mörkt som natten, tvärtom. Det finns massor av dynamik och djup i gråskalan här som trots överdrivna blåstick (innan kalibrering) förtrollat mig under de senaste två veckorna. Och det är ju så det är, Philips är tillbaka. Med besked. Efter att ha chockat en hel elektronikvärld med superskärmen 65PUS9809 har de fortsatt utveckla sin egen LED-panel och med den här TV:n är det ganska solklart att de tävlar med de allra bästa LED-skärmarna för under 30 000 kronor. Och det är så mycket med denna TV som verkligen tilltalar mig.
Philips 65PUS7601 är Direct LED-bakbelyst lysdioder indelade i 127 zoner och till skillnad från exempelvis testvinnande Samsung KS7505 eller Sony KD-65XD9305 (som endast har LED-lampor i själva ramarna) innebär det en mer levande bild med bättre kontroll. Om du avser att spela spel med HDR-content eller se UHD 4K BD-film skulle jag absolut rekommendera dig att välja en helt bakbelyst skärm eftersom den där ökade kontrasten och det expanderade färgdjupet kommer till sin riktiga rätt först när dioder bakom panelen kan släckas och tändas beroende på hur ljus/mörk delar av bilden verkligen är.
När det gäller ljusuniformitet ("clouding") är det testexemplar av Philips 65PUS7601 som vi lånat från TP Vision (Philips skärmavdelning) verkligen ett praktexempel. Minimala (mikroskopiska) mängder clouding existerar och det finns ingenting av de här blödande kanterna heller när skärmen visar upp ljusstarkt UHD-material. En annan aspekt som Philips verkligen är helt enastående bra på, är rörelsehanteringen och den interpolering som går att nyttja (eller stänga av). Bilden känns mer filmiskt mjuk när det kommer till snabba rörelser och panoreringar (Perfect Pixel Ultra HD-processorn är verkligen superb) i diverse actionfilmer (The Amazing Spider-Man 2, på UHD 4K BD) och mer rapp i spel som Overwatch än hur den ser ut på TX-65CXC725 från Panasonic.
Med 31ms i input lag i Game Mode är panelen tillräckligt rapp för att fungera ypperligt som spel-TV. Vi mätte 65PUS7601 med hjälp av vår Leobodnar Video Signal Input Lag Tester och jämfört med närmaste konkurrenterna från LG, Sony och Panasonic är Philipsen aningen snabbare. Game Mode har även fullt stöd för HDR vilket är bra inför det kommande året då det mest troligt kommer att dundra ut 4K-spel med inbyggt stöd för HDR.
En av funktionerna som Philips pratar mest om i marknadsföringen av den här skärmen är deras nya, förbättrade version av Ambilight, LED-lamporna som sitter placerade på baksidan av TV:n och spelar upp delar av färgschemat inuti bilden i sig, på väggen bakom TV:n. Som jag skrev när jag hårdtestade flaggskeppet Philips 65PUS9809 under 2015 är jag inte särskilt förtjust i disco-effekten som projiceras på vår testvägg när vi ser The Martian i 4K i Gamereactors spelrum. Visst är det originellt och stundtals häftigt när fyra meter av väggytan målas i de sandbruna tonerna från Ridley Scotts ökenlandskap men överlag tar detta fokus från själva bilden och distraherar mig mer än det tillför.
Istället är det ISF-läget i Ambilight-systemet som blir vår favorit här på Gamereactor då denna skippar hela idén med att i realtid matcha bildens färger med projicerat bakgrundsljus och istället lägger ett svagt, vitt ljus bakom skärmen för att liksom lugna rummet och förstärka svärtan ytterligare. ISF-bildläget är dessutom TV:n starkaste kort ur kartong och det läget som vi utgått ifrån när vi kalibrerat Philips 65PUS7601.
Mer då? Urläcker design med en tunn, tunn ram i borstat aluminium samt stilistiska metallben, en klockren (dubbelsidig) fjärrkontroll som andas kvalitet samt ett operativsystem och mjukvara som på flera sätt förbättrar den redan smidiga upplevelse vi hade tillsammans med föregångaren. Menyerna är ilsnabba tack vare en kraftfull processor, det finns gott om ingångar och skärmen är busenkel att vägghänga. Den låter dessutom förbluffande bra för att vara en centimeter tunn.
Det är ingen mening att hymla med det faktum att detta är den absolut bästa LED-TV vi testat under 30 000 kronor. Det finns i stort sett ingenting att klaga på här och vi delar därmed ut vårt alla högsta betyg. Att det går köpa Philips 65PUS7601 just nu för 19 900 kronor måste betraktas som årets brakdeal. Så otroligt bra är den, inte minst som spel-TV.