Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Phantasy Star Universe

Phantasy Star Universe

Segas fantastiska onlinesaga fortsätter. Gamereactor har träffat mannen bakom Phantasy Star Online och provspelat den extremt lovande uppföljaren Universe

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Redaktionens Mikael Sundberg berättar gärna om att han börjar närma sig 1000 spelade timmar i World of Warcraft. Och hans entusiasm över det spelet är inte att ta miste på, och då kan ni ju kanske tänka er hur mycket somliga av oss dyrkade Phantasy Star Online. Både Bengt och Sophie har nämligen spelat det långt över 1000 timmar vardera och själv räknar jag in en bra bit mer 2000 timmar. Yuji Naka och hans Sonic Team hade gjort ett spel som bjöd på en så fantastisk stämning och ett så perfekt stridssystem att det liksom inte gick att tröttna. Ser man på spelet rent objektivt idag hade det dock egentligen ingen vidare story, var ganska monotont och tiden har faktiskt sprungit ifrån det för länge sedan.

HQ

Det är här Phantasy Star Universe kommer in i bilden. Nästan fem år efter att Phantasy Star Online släpptes till Dreamcast är det hög tid att förnya konsolvärldens i särklass bästa onlinerollspel, åtgärda alla brister och äntligen förse det med en story värdig de gamla rollspelen. Därför finns ett, enligt Sonic Team själva, hela 40 timmar långt klassiskt äventyr där man ikläder sig rollen som Ethan Waber, en ung militär på jakt efter sin lillasyster som hålls fången av en mystisk styrka kallad Seed. Självfallet visar det sig snabbt att hela solsystemet öde vilar på hans axlar.

Något man gärna glömmer är att det trots allt bara skiljer ett drygt år mellan Dreamcast och Playstation 2 och Phantasy Star Online var ett spel ur den andra generationen till förstnämnda. Det var då ett av de snyggaste spelen och känns än idag nästan lika fräscht när man spelar på Gamecube eller Xbox. Därmed har det inte funnits så mycket utrymme för stora tekniska förbättringar. Trots det har Sonic Team verkligen lyckats förfina och finslipa så spelet känns fräscht, även på PC. För att dra nytta av sistnämndas överlägsna grafiska kapacitet erbjuds PC-spelare också betydligt bättre texturer och effekter för att det ska kunna jämföra med andra liknande spel typ Guild Wars. Precis som sin föregångare kommer Phantasy Star Universe att ha en månadskostnad, vad den blir i Europa är ännu inte spikat, men i Japan blir det en knapp hundring i månaden och detsamma lär gälla även här.

- Problemet med Phantasy Star Online är att det inte var tekniskt möjligt att erbjuda både en riktigt välskriven story och ett episkt online-äventyr på en och samma skiva, säger producenten Takao Miyoshi när Gamereactor träffar honom. Denna gång har jag gjort hela tre timmar mellansekvenser med tal som verkligen ger en annan trovärdighet och tyngd åt berättelsen. För online-spelarna finns det nu inte mindre än tre fullsmockade planeter att besöka i det nya solsystemet Grarl.

Totalt sett kommer det att finnas över 20 områden, att jämföra med Phantasy Star Online del ett och två som hade åtta områden och ändå alltså höll 2000 timmar, åtminstone för min egen del. Dessa är dessutom betydligt större än sist och för att undvika tristess vid längre transporter, har man lagt till diverse fordon. Det förändrar spelet rejält och man kommer med fordonen att lättare kunna undvika fiender man inte vill slåss med. Att ta sig för långt in i fiendeland utan tillräckligt hög nivå, är dock hälsovådligt och att inte ta striden innebär naturligtvis också att man går miste om viktiga erfarenhetspoäng.

Detta är en annons:

En annan grundläggande förändring är att man kan slåss i grupper om sex deltagare i Phantasy Star Universe. Därmed blir det inte lika ensligt som Phantasy Star Online ibland kunde bli. Fyra var helt enkelt lite för lite och ofta fick man utesluta folk från att vara med och spela. Precis som sist gäller det att uppsöka populära vattenhål för andra spelare och där se om man hittar någon som vill följa med på äventyr. Det älskade systemet med uttrycksikoner för snabb kommunikation finns turligt nog kvar, liksom möjligheten att skriva text i små pratbubblor samt funktionerna för att dansa, hjula och skaka hand.

- Phantasy Star Online var och är fortfarande något av en föregångare för online-rollspel när det kommer till att skapa sina egna unika karaktärer, säger Takao Miyoshi. Det har jag valt att trycka på och förändra ännu mer. Följaktligen finns alla inställningar kvar från föregångaren med en hel rad förbättringar som att man kan justera ögonbrynens buskighet, graden av underbett eller damernas BH-storlek. Dessutom har vi lagt till en helt ny ras, kallad Beast, så det går att få precis den figur man vill ha.

Hela spelsystemet har omarbetats för att verkligen få så många funktioner som möjligt att fungera med en vanlig handkontroll, utan att det för den sakens skull ska kännas knepigt att lära sig. Därför kan man nu med enkla knapptryckningar blixtsnabbt alternera mellan sina vapen, något som fansen av de tidigare spelen efterfrågat. Dessutom har man sett över den något bångstyriga kameran, som föru-tom att vara betydligt bättre nu också går att kontrollera manuellt med den högra analogspaken. För att underlätta skjutande med distansvapen kan man smidigt glida in i en förstapersonsvy som förenklar siktandet ordentligt även om det är viktigt att någon ser till att hålla ens rygg fri. Det är numera också möjligt för spelaren att använda två valfria mindre vapen simultant, vilket gör att man kan vara beväpnad för både närstrid och distans.

Naturligtvis skapar det fler taktiska varianter och man kan tänka sig
grupper som består av två personer som tar närstrid, två på mellandistans och två som helar, prickskjuter eller använder magi på distans. Spontant känns det som producenten Takao Miyoshi förstått precis vad som var som gav Phantasy Star Online den speciella känslan och det känns hoppingivande när han talar om krafttag mot fuskare, minispel med Sonic Team-figurer, multiplayer mot andra spelare, en story som anknyter till alla tidigare spel i serien samt mängder av härlig Sega-trivia.

Detta är en annons:
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe
Phantasy Star Universe

Relaterade texter

Phantasy Star UniverseScore

Phantasy Star Universe

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas Mäki gör sig redo för ytterligare ett tusental timmar i Phantasy Stars onlineuniversumLoading next content