Svenska
Gamereactor
recensioner
Persona 3 Reload

Persona 3 Reload

Ett av tidernas bästa och mest klassiska japanska rollspel har fått en komplett remake, som Johan Vahlström nu fått äran att recensera...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter att ha blivit tvångsmatad med det ena sidospåret efter det andra i Persona 5 är det skönt att få spela nåt nytt i serien. Eller ja, nygammalt. Shin Megami Tensei: Persona 3 har nämligen fått en rejäl förfining med en remake. Frågan var om den nya versionen av det 18 år gamla spelet kunde stå upp mot Persona 5, spelet som fått serien att nå nya höjder gällande popularitet och kvalitet.

Svaret är: Absolut! Många håller den tredje delen som bättre än den femte. Men i ärlighetens namn kommer svaret skilja sig ofta om du frågar folk om Persona 3, 4, eller 5 är bättre. Speciellt när man räknar in andra versioner av spelen, som Persona 4 Golden och Persona 5 Royal. Atlus har här tagit ett spel som redan var bra i grunden och gjort det ännu bättre, nu med namnet Persona 3 Reload. Det första som märks är givetvis grafiken och skillnaden 18 år kan göra. Det har inte grafiken från ett Final Fantasy VII Remake, men det är inte heller ett spel som hade passat med ett sånt utseende. Istället får vi något som är helt uppbyggt från grunden med ny karaktärsdesign och på det stora hela är det ett väldigt trevligt spel att titta på, speciellt mellansekvenserna. Dessutom finns det en ny minikarta att ta hjälp av, något som inte fanns i originalet. Jag använde den inte speciellt mycket under min tid med spelet då alla platser är rätt små och det är relativt lätt att minnas var alla saker finns.

Persona 3 Reload
Persona 3 Reload är här och det skjuter mitt i prick.

Men det är inte bara utseendet som har fått ny skepnad. Det bästa med en remake är när saker som inkluderas känns helt naturliga och jag knappt ens tänker på att det är en skillnad från spelet det grundas på. Persona 3 Reload har mängder av skillnader. De flesta kommer i berättelsen och gameplay. Huvudberättelsen är fortfarande densamma där min karaktär, som jag kommer att kalla Makoto hädanefter då det är hans namn i tidigare versioner av spelet och en film, är en transferstudent på Gekkoukan High School. Från första sekund märks det dock att allt inte står rätt till i denna spelvärld.

Detta är en annons:

När han kommer fram till tågstationen slår klockan midnatt och utanför stationen är det fullt av blod, kistor, och en grön fullmåne. Väl framme på studenthemmet blir han direkt hotad med pistol. Men det är inget att oroa sig för, åtminstone inte pistolen. Gänget på studenthemmet är nämligen en grupp som är ihopsatt för att ta reda på sanningen bakom den gröna månen och allt det hemska som händer under Dark Hour, vilket är när klockan slår midnatt, men som vanligt folk är helt ovetande om. Alla oss dödliga stannar nämligen tiden för fram till att denna mörka timme är över. Midnatt råder, tyst det är i husen. Typ.

Persona 3 ReloadPersona 3 Reload
Fiendena är några av redaktionens våtaste drömmar.

Ett av spelets största styrkor är just denna grupp människor som Makoto lär känna. Det är alla välskrivna och har alla en stark karaktärsutveckling. Det går verkligen att känna för alla personer i detta spel och deras motiveringar är inte svåra att förstå. Saken är att spelet tar tag i saker som är väldigt mörka. Alla verkar antingen ha föräldrar, syskon eller barn som har dött eller står med en fot i graven själva. Döden är en stor del av spelet. Makotos föräldrar dog tio år innan spelet äger rum i en bilolycka, vilket är samma år som en stor explosion ödelade ett vetenskapslabb och då alla monster, kallade Shadows, uppstod. Det kan väl inte ha något koppling, eller hur? Dessutom förvandlas Gekkoukan High School varje natt till ett enormt torn, som i spelet är väldigt viktigt och heter Tartarus, fyllt till bredden av Shadows, vilket kan liknas med Mementos om du spelat Persona 5. Skillnaderna i berättelsen sker istället på sidan om. Nya sidoberättelser kallade "Link Episodes" har lagts till för vissa karaktärer, vilket inte hör ihop med de viktiga sociala länkarna (mer om det snart). Det gäller inte bara för personerna i SEES, som monsterjägarna kallar dig, utan det går även att träffa och prata med skurkar på detta sätt. Det bästa är att de har dialoger inspelade.

På tal om dialoger har nästan samtliga engelsktalande röstskådespelare bytts ut. Men i en rolig tvist har alla originalskådisar utom en fått göra röster till andra karaktärer i spelet. Den som gjorde huvudkaraktärens röst i originalet har nu istället spelat in dialoger för en viktig forskare från experimentet tio år tidigare. Alla röstskådespelare gör ett utomordentligt jobb och får fram en specifik känsla och personlighet hos varje karaktär.

Detta är en annons:
Persona 3 Reload
Fullmånen är något som leder till ondska, och det är inte varulvar.

I Persona-spel handlar det minst lika mycket om allt som händer utanför striderna, i det vardagliga livet. Jag måste fortfarande ta hand om Makoto när han (till skillnad från tidigare går det inte att välja mellan manlig och kvinnlig huvudkaraktär) går till skolan och när han umgås med vänner på fritiden. Vi får lära oss en mängd olika ämnen och det gäller att ha huvudet på spets då vissa frågor kommer återvända när det är dags för sluttest varje termin. Utanför skolans väggar går det att lära känna olika karaktärer i spelets värld, från ett äldre par i en bokaffär som förlorat sin son, till en flicka i grundskolan som vill rymma hemifrån då hennes föräldrar ska skiljas, till en överviktig sistaårselev som kallar sig själva Gourmet King och verkligen inte kan sluta äta.

Känner jag inte för att umgås kan jag istället göra andra saker för att få upp Makotos egenskaper, som att deltidsjobba på ett kafé eller spela på arkadmaskiner. Men genom att tillbringa tid med karaktärerna, det går endast att vara med en av dem varje dag och alla är inte tillgängliga alla dagar, blir bandet mellan dem starkare. Detta leder inte bara till några verkligt gripande och intressanta berättelser, men också till att det går att skapa starkare Personas. Detta är en typ av mäktiga medhjälpare, i princip andar, som skapas inombords. De som har kunskapen att framkalla dessa är personerna som fortfarande är vakna under Dark Hour och som kan slåss mot de mörka krafterna. Men det finns också såna som väljer att använda det just av onda anledningar.

Persona 3 Reload
Spelet bjuder på läckra mellansekvenser.

Dessa Personas fungerar i de turbaserade striderna som magiska attacker. Vissa är bra på eldattacker, andra på mörka krafter. De vanliga mänskliga karaktärerna kan attackera själva med sina svärd, pilbågar eller nävar. Hela stridssystemet går ut på att hitta fienders svagheter. De flesta är svaga mot åtminstone en sak, men detta gäller också de spelbara karaktärerna som till skillnad från originalet nu går att styra. Detta leder ofta till "trial and error" där det först slängs iväg en isattack som inte är effektiv, för att följa upp med elektricitet innan jag kommer fram till att monstret inte tål vind. Om fienden (eller en av mina karaktärer) träffas av en supereffektiv attack åker de i backen och den som gjorde attacker får göra en uppföljningsattack.

Mekaniken Shift har lagts till och är liknande Baton Passes i Persona 5. När en fiende har blivit träffad av en effektiv attack går det att byta till en annan karaktär för uppföljningen. Nytt är också systemet Theurgy. Detta är en typ av specialattack de som deltar i striden (upp till fyra kan väljas) kan göra när en mätare har fyllts helt. Hur dessa mätare fylls hör samman med de olika personligheterna och är ett intressant koncept. Vindanvändaren Yukaris mätare fylls till exempel upp när hon använder en helande förmåga medan boxaren Akihiko fyller sin genom att använda buffar på sig själv.

Persona 3 Reload
Striderna är klassiskt turbaserade, men med en hel del extra funktioner.

Det finns så många nya små funktioner som bidrar till helhetsintrycket, men som skulle ta en mindre bibel att skriva i längd. Jag har till exempel inte nämnt att spelet nu går i 60FPS och har stöd för 4K eller att det nu går att springa fort på de olika kartorna. Eller de speciella animationerna vid vinster av olika strider. Atlus har verkligen fått till en fullträff med denna remake. De tog något bra, fräschade upp det rejält, lade till en massa funktioner, men behöll känslan från originalet. Det här är en utmärkt version av det här spelet och ett av de bästa spelen i serien som helhet. Gillade du Persona 5 bör du absolut kolla in det här. Spelet kommer dessutom dag ett, den 2 februari, direkt på Xbox Game Pass, så är du en ägare av det finns det inga ursäkter. Persona 3 Reload är vad en remake ska vara.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Många nya funktioner, utmärkt skrivna dialoger, starka karaktärer med bra utveckling, tjusig grafik, roligt stridssystem, spännande berättelse
-
Extremt repetitiv musik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Persona 3 ReloadScore

Persona 3 Reload

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

Ett av tidernas bästa och mest klassiska japanska rollspel har fått en komplett remake, som Johan Vahlström nu fått äran att recensera...Loading next content