Svenska
Gamereactor
recensioner
One Piece Odyssey

One Piece Odyssey

På med stråhatten och ut på nya äventyr. Johan har slagit sig ihop med Luffy och de andra för att segla in i en berättelse full av nostalgi...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det finns en hel del spel baserade på One Piece, men det är inte speciellt många som faktiskt är så bra. Skam den som ger sig, tänkte nog Bandai Namco och utvecklarna ILCA, och bestämde sig för att skapa ett traditionellt japanskt rollspel baserade på den väldigt populära mangan (bäst sålda mangan genom tiderna) och animeserien. Och vad de gjorde blev till One Piece Odyssey, en sorts kärlekshistoria till seriens långa liv med hjälp av självaste Eiichiro Oda, originalförfattaren till mangaserien. De två nya karaktärerna skapades från Odas ritningar.

One Piece Odyssey
Lim är en av två nya karaktärer.

Det finns ju minst sagt en hel del material att jobba med. 1046 anime-avsnitt och 104 volymer manga för att vara exakt. Det är en tunn linje att gå på när det gäller att skapa material som är baserat på något annat. Utvecklarna har dock lyckats att hålla sig på rätt sida när det kommer till nostalgi och ren kopiering. Berättelsen vi får uppleva i One Piece Odyssey är både ny och gammal på samma gång. Luffy och gänget spolas nämligen efter ett oväder i land på en liten ö kallad Waford. De stöter snart på de enda två karaktärerna som mystiskt bor på denna ö, Lim och Adio. Eftersom Lim har svårt att lita på pirater använder hon sin speciella kraft för att radera stråhattspiraternas dito, vilket är ett utmärkt knep för att förklara varför dessa superstarka karaktärer nu är tillbaka på nivå ett. Kärnan i berättelsen är därefter att få gängets krafter tillbaka. Det är här nostalgin börjar. För att få tillbaka sin fulla styrka måste vi nämligen besöka minnesvärldar kallade Memoria från gängets historia och detta är något som One Piece-fans verkligen kommer uppskatta. Räkna också med en rejäl slev sidouppdrag, bounty hunts och annat för att förlänga din upplevelse.

One Piece Odyssey
Gamla polare dyker upp.
Detta är en annons:

För att inte avslöja vilka gamla fiender, platser och berättelseark som dyker upp under spelets gång tänkte jag bara gå igenom den första resan in i minnenas värld. Efter att ha fått berättat för oss att krafterna kan låsas upp genom att gå igenom huvuddelen av dessa berättelser blir vi transporterade till Alabasta från säsong fyra som sändes mellan 2001 och 2002. Det är här som Monkey D. Luffy och piraterna möter prinsessan Vivi och försöker stoppa ett inbördeskrig och skurken Crocodile. Det hade varit lätt här att bara få spela igenom en nedkortad version av denna säsong, men utvecklarna lade till ett smart sätt för att kunna göra små ändringar. Minnen är, precis som påpekas i spelet, inte helt korrekta och fullständiga och inte helt sällan saknas det små detaljer. Därför kan fiender finnas på andra platser, platser i sig vara närmare än vad de egentligen var och stråhattar som vet vad som kommer att hända. Det är fiffigt tänkt för att kunna få en rejäl slev nostalgi, men samtidigt inte riktigt veta vad som kommer att hända.

One Piece Odyssey
Det turbaserade stridssystemet är uppdelade i zoner.

Fiffigt är också det turbaserade stridssystemet till största del. Istället för att gå för det gamla beprövade "slåss i en grupp mot en annan grupp" är det nu "slåss i en grupp mot en annan grupp, men uppdelade i zoner". Ja, i början av striden delas alla, pirater och fiender, upp i olika zoner på slagfältet. Eftersom du bara kan använda fyra stycken slagskämpar samtidigt kan ditt gäng max vara i fyra olika zoner, men fienderna kan vara i ännu fler och dessutom med flera karaktärer i samma zon. Låt mig ge ett exempel för att göra det lättare. I zon ett kan det vara dina Luffy och Zoro mot en fiende, i zon två är din Chopper mot tre fiender, i zon tre är din Usopp själv och i zon fyra är en fiende. Du har sedan tre val. Attackera fiender i din egen zon med en attack, attackera en fiende i en annan zon (kräver ett vapen som kan skjuta på avstånd) eller flytta över till en annan zon. För att kunna flytta över krävs det att den nuvarande zonen inte har någon fiende i den eller genom att använda en specialegenskap. Striderna är annars uppbyggda på det klassiska sten-sax-påse (här power (-speed-technique där en sak är starkare mot en annan. Problemet är att om du har ett underläge i detta gör du knappt någon skada även med de starkaste attackerna. Detta leder bara till ett konstant bytande mellan lagmedlemmar för att byta ut den svaga och ersätta med den starka. På ett sätt gör det att du måste ta hand om samtliga karaktärer med uppgraderingar och liknande, men efter ett tag blir det bara irriterande att byta hela tiden. Specialattacker som du kommer känna igen från TV eller manga används genom att använda TP. När den tar slut kan du bara göra standardattacker, men som tur är fylls TP på med en specialattack. Det gäller därför att planera när du kan klämma in en eller två omgångar med vanliga attacker. För att lägga till ytterligare ett lager kommer det då och då dyka upp miniuppdrag under striderna. Det kan vara att besegra fiende A med Luffy eller rädda Nami innan hon dör. Klarar du det ges en extra XP-boost.

One Piece Odyssey
Gum-Gum-attacker. Vad annars från Luffy?
Detta är en annons:

One Piece Odyssey är ett spel som lär uppskattas av fans av serien, men det som drar ner mycket av helhetsintrycket är det otroligt långsamma tempot. Det är mycket som känns som att det finns där för att dra ut på speltiden. Det är ofta alldeles för många onödiga strider (vanliga monster syns och kan undvikas, men det är för många minibossar) och backtracking. Nu är ju inte detta spel det enda som lider av det, men att gå till en sida av kartan till den andra, bli tillbakaskickad och sen en vända till är bara trist. Dessutom utvecklas berättelsen väldigt långsamt, men för den som är villig att ta sin tid väntar ett väldigt vackert, småroligt äventyr med bra röstskådespeleri (endast japanska) och trevliga nostalgitrippar. Spelet är långt ifrån perfekt, men Odyssey är troligtvis bästa One Piece-spelet vi har sett, vilket inte säger mycket mer tanke på hur låg den ribban är.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Intressant stridssystem, mycket röstinspelad dialog, snyggt animerat, en stor nostalgitripp
-
Väldigt långsamt tempo, något för låg utmaning
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
One Piece OdysseyScore

One Piece Odyssey

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

På med stråhatten och ut på nya äventyr. Johan har slagit sig ihop med Luffy och de andra för att segla in i en berättelse full av nostalgi...

0
One Piece Odyssey-DLC släpps den 25 maj

One Piece Odyssey-DLC släpps den 25 maj

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

One Piece Odysseys kommande DLC Reunion of Memories släpps den 25 maj till både konsoler och PC. Expansionen utannonserades förra månaden tillsammans med en ny trailer...



Loading next content