Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Omen 16 (2023)

HP lastar på med en 2023-modell av deras direkt hutlöst populära, bärbara flaggskepp och Hegevall har tillbringat halva sommaren med den...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Är jag partiskt inställd till Omen, med tanke på att jag använder mig av en HP Omen 45L i Racingriggen här på Gamereactor? Nej, det skulle jag inte säga. Vi har även en Lenovo Legion här på redaktionen som vi är larvigt förtjusta i samt en Asus Rog Strix som alltid presterat ytterst väl. Det ska dock sägas att när det gäller just bärbara spelburkar, har HP enligt mig under flertalet år varit min favorittillverkare. För de tillverkar inte bara kapabla datorer som trots sin ringa tjocklek och vikt är förhållandevis tysta och supersmidiga att böra med sig, de har begripit det här med stilren, minimalistisk design vilket för mig som formtokig spelar större roll än för alla andra här på redaktionen. Asus Rog Strix G15 är en mycket bra laptop. Men den ser inte riktigt klok ut. Formfaktorn och de designmässiga detaljerna påminner mest om en liten Transformers, eller ett benskydd från Tron, och som 40-plussare med ena foten i graven, är det bara inte en produkt jag vill bära runt på.

Omen 16 (2023)
Tunn, platt, stilren, snygg, lätt, sval, tyst... Omen 16 är även i år en kanonbra laptop. Under våra tuffaste teststunder fick vi upp temperaturen på Omen 16 till 46 grader vilket såklart är ganska varmt men långt under exempelvis Razervlade 16 som gick upp till 54 grader.

HP Omen 16 (2023) är i år precis lika snygg som tidigare år. Tunn, svart, simplistisk sett till grundlinjer och fri från gigantiska, futuristiska kylflänsar, märklig utsmyckning med skrikiga färger och logotyper satta i eländiga extremfonter. Omen 16 är lika städat snygg som vanligt och den är även lättare än de allra flesta konkurrenterna, vilket i vissa enstaka fall inom denna produktkategori blir ett problem, om du frågar mig. Vi har under de senaste två åren testat flera "bärbara" gamingdatorer som inte är särskilt mycket mer "bärbara" än ett normalstort dieselverk, ett bekymmer som HP alltså inte har.

I vårt testexemplar sitter det ett Nvidia RTX 4080 samt en Intel Core i7-13700HX, 32GB DDR5-4800, en 2TB PCIe Gen 4 SSD och en 16,1 tum stor IPS-skärm som körs i upplösningen 2560x1440 och i 240Hz med fyra millisekunder i uppmätt input lag. Den kostar strax under 30 000 kronor just nu och den väger lite drygt 2,3 kilo och framförallt i Cyberpunk 2033 samt i Call of Duty: Warzone 2.0 når den cirka tio bilder per sekund mer på "High"-inställningar än årets upplaga av Razerblade 16, som vi anser vara den närmaste konkurrenten här. Omen 16 (2023) hamnar dock cirka tio bilder per sekund under MSI Raider GE78 HX som är bäst i klassen enligt oss på Gamereactor sett till ren grafikprestanda, men då är den datorn större också, tyngre och inte lika tunn som Omen 16. MSI-burken körs dessutom i 2,280 MHz (CPU) och kan därmed klassas som överklockad, medan HP:s senaste motsvarighet körs i 1,665 MHz. Detsamma kan även sägas om strömförbrukningen då både Razerblade 16 och MSI Raider GE78 HX nyttjar hela 175W medan Omen 16 bara behöver 145W.

Detta är en annons:
Omen 16 (2023)
Skärmen är väldigt bra och mängder ingångar ordentlig.

När det gäller skärmen är den av ytterst god kvalitet, som vanligt med Omen. IPS-panelen är tillverkad av LG och även om 350 nits ljusstyrka är något lågt jämfört med de närmaste konkurrenterna är det inget som märks när man kikar på film eller spelar på den. Skärmen i sig körs som sagt i 240Hz och ringar in 78% av DCI-P3 och 110% av sRGB-gamuten. Inte dåligt, med andra ord. Snarare väldigt bra. Det finns en mycket trevlig ljusuniformitet i panelen och jag tycker att skärpa, kontrast, svärta och färger är utsökta här precis som rörelsehanteringen. När det gäller tangentbordet och touchplattan håller Omen som vanligt skyhög kvalitet och tangenterna i sig är precis lagom stora för min smak, precis lagom höga och precis lagom "klickiga". Det finns gott om bärbara gamingburkar som har högre tangenter som klickar mer, och det faller mig sällan i smaken. Jag uppskattar även att HP återigen använt ett vanligt typsnitt på tangenterna i sig till skillnad från Asus vars Terminator-likande font bara blir märkligt svår att tyda.

Omen 16 (2023)
Smakar det så kostar det...

Ljudet i denna burk styrs av en egen processor som förstärks av högtalare som är tillverkade av danska Bang & Olufsen och även om det såklart inte handlar om någon gränsöverskridande upplevelse (det är ju en laptop), låter Omen 16 (2023) bra. Som avslutning vill jag också berömma HP för att de här byggt deras mest uppgraderingsbara laptop någonsin som gör det enkelt för dig som vill byta ut komponenter att göra det. Borta är de dagarna då en färdigbyggd märkes-gamingburk inte gick att bygga ut, och det tackar vi såklart för (precis som i fallet med vår Omen 45L där vi bytt ut både processor och grafikkort/minnen vid det här laget). HP Omen 16 (2023) är dyr men det är också en strålande gaming-laptop som gör det mesta riktigt bra och vissa enstaka saker enastående väl.

Detta är en annons:
Omen 16 (2023)
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande design, tunn och lätt, snabb som skabb, tyst och sval med bra batteritid, suverän skärm
-
För mycket förinstallerad bloatware
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content