Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

NZXT Relay Speakers + Subwoofer

Med ett tydligt och bra ljud lyckas dessa högtalare och bas imponera på Conny. Även om prislappen är lite i överkant...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Precis som i stort sett allt vi recenserar här på Gamereactor är ljud i botten en subjektiv sak. Visst finns det ett flertal faktorer man kan vara lite objektiv kring, men vi har alla våra preferenser och vi upplever, och föredrar, ljud väldigt olika. Jag har under en lång period kört enbart med headset till min PC, men varit sugen på att skaffa ett par smidiga och bra högtalare. Just det första ordet, smidiga, är något som NZXT tar tillvara på när de presenterar sina högtalare. Högtalare och baslådan säljs separat, men vi recenserar dem som ett paket här. Måtten på högtalarna är på smidiga 11,5 x 15,9 centimeter på bredd och djup och 18,6 centimeter på höjden, de levererar 80 Watt och är gjorda av MDF. Den lilla storleken till trots får man ett rumsligt och rent ljud som imponerat på mig gällande i princip all musik jag spelat upp. Baslådan mäter 25,4 centimeter på höjden, 21,1 cm på bredden och 31,5 cm på djupet, så även om den ändå är förhållandevis liten för att vara en bas så blir den ändå ganska märkbar under skrivbordet.

HQ
NZXT Relay Speakers + Subwoofer
Designen är enkel och smälter in i vilken setup som helst.

Det finns mycket positivt att hämta på flera områden här. Designen på högtalarna är diskret, även om den mattsvarta färgen drar åt sig en hel del fingeravtryck. Men när man eventuellt skruvat upp dessa på ett fäste eller ställt dem på ett högtalarställ (något som rekommenderas för att få upp dem i öronhöjd) så behöver man ju inte pilla vidare på dem. På baksidan av högtalarna finns utgångar för 3,5 millimeter och RCA, utgång för baslåda och såklart en sladd för ström. Här finns även på/av-knapp (om strömmen bryts behöver man trycka igång dem igen), volymkontroll och den aktiva vänstra högtalaren kopplas enkelt med en medföljande högtalarkabel till den högra. Det är två terminal-skruvar på båda högtalarna och anslutningen är busenkel då kablarna kommer färdigskalade, och så är det bara att matcha polerna, skruva loss, i med kablarna och skruva tillbaka. Designen på basen går hand i hand med högtalarna även om den är markant större, och eftersom den ansluts till högtalarna via en standardkabel så kan man använda en man redan har eller en annan modell man tänkt köpa. Plus för att NZXT inte begränsar valet till enbart sina egna produkter här.

NZXT Relay Speakers + Subwoofer
Högtalarna levererar ett stort ljud för att vara såpass små.

NZXT rekommenderade att ställa volymen på 50 procent och sedan använda sig av datorns ljud för att justera volymen. Först tyckte jag volymkontrollen på baksidan var ett märkligt designval men eftersom jag kopplat högtalarna till NZXT Switch Mix (som jag recenserat här) kunde jag ju enkelt justera volymen på den. Däremot så är den på fronten av ena högtalaren ganska skarpt lysande och iögonfallande vita lampan som förkunnar att högtalarna är på smått irriterande, här kunde en mer diskret lampa funnits istället då den skiner lite ilsket. Överlag finns det inte jättemycket att säga om designen, man får en öppen front utan galler men jag tycker personligen det är snyggast så och jag gillar designen som helhet även om den kan klassas som rätt anonym. Det ser ut som ett par högtalare liksom.

Detta är en annons:

Trots den lilla storleken finns här alltså en bra ljudbild och gott om volym att hämta. Det är rent, klart och tydligt med ett fint fokus på sång och samtidigt som det är detaljerat är det också bra med rymd. Utan extern bas saknas dock något extra, vilket framförallt blir framträdande i musik som bygger mycket på en djupare tillhörande bastakt. I Radioheads "No Surprises" får den taktfasta bastonen ett otroligt lyft av bashögtalaren, och även om högtalarna klarar flertalet genrer väl känns det ibland lite väl platt utan detta som komplement. I spel där ljudeffekter tar förarsätet märks det också att basen ger en extra dimension. Det ska tilläggas dock att basen är långt ifrån ett monster i att skaka om ljudbilden, den är snarare ett sublimt komplement som ger ett välbehövligt djup till det lägre registret. Är man en som föredrar en bas som får stolen att gunga och rummet att skaka behövs helt enkelt något kraftigare än vad man får här.

Precis som ljudbilden i NZXT egna headset jag recenserade levererar högtalarna framförallt ett neutralt, klart och tydligt ljud. Men där headsetet saknade väldigt mycket i ljudbilden så finns det mer att hämta och vara engagerad denna gång. I The Killers "Runaways" lägger sig Brandon Flowers röst i främsta rummet, och nyanserna bland instrumenten leker fint bakom den. Jag avverkade vidare alltifrån Taylors Swifts "Anti-Hero" till Coohed and Cambrias "Ten Speed" och känner mig hela tiden upprymd över ljudbilden. På lägre volym är den finstämd och tydlig och även om man drar upp det mot en volym där man börjar bli rädd att grannarna ska knacka på, så finns detta kvar fast nu med ett bra adderat tryck.

NZXT Relay Speakers + SubwooferNZXT Relay Speakers + Subwoofer
Baslådan är ett bra tillskott men drar upp den totala prislappen.

Det jag gillar mest är hur allt får ett utrymme, en plats och det blir aldrig något bråk om scenen. Det neutrala ljudet som NZXT uppenbarligen eftersträvar fungerar bra mycket bättre än i deras headset. I "Who Says" av John Mayer blir detta fokuset på klarhet ett perfekt exempel på hur väl högtalarna presterar och i samma herres "Slow Dancing in a Burning Room" märker man hur bra alla instrument får samsas. I sistnämnda blir det också extra tydligt hur mycket mer djup man får av den externa bashögtalaren. I Death Cab for Cuties "Little Wanderer" där instrument faller in allt eftersom låten går så märker man hur snyggt högtalarna presterar och förvaltar mixen. När jag sedan hoppar över till olika spel ligger ljudeffekter och musik i bra samklang och i de allra flesta spel går det ju också att justera nivåerna på sådant här individuellt.

Detta är en annons:
NZXT Relay Speakers + Subwoofer
Jag har fått upp högtalarna på väggen, något som skapar en betydligt bättre ljudbild.

Ljud ska göra en glad och jag tycker NZXT har lyckats bra här. Det är ljud att försvinna in i och ljud att stundtals imponeras extra av. Något som kanske inte är riktigt lika roligt, men som jag inte ska lägga alltför stor vikt vid, är priset. Högtalarna kostar 2999 kronor och bashögtalaren 1499 kronor. Det samlade priset på fyra och ett halvt tusen är mycket pengar, och det går att få andra bra grejer för en liknande summa. Här tycker jag exempelvis högtalarna kunde levererat betydligt bättre i det låga registret så att en extra bas inte hade känts lika nödvändig, och eftersom det även saknas Bluetooth på dessa så har NZXT lagt sig i en prisklass jag inte riktigt tycker motsvarar vad man får gällande funktioner, även om det då är väldigt bra prylar. Skulle jag bedöma enbart ljudet så gillar jag det verkligen, men om min plånbok hade haft en egen röst så hade den nog haft en del att säga till om.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Rent, klart och väldigt bra ljud, smidig storlek och snygg design, går att använda egen bashögtalare
-
Extra bashögtalare behövs för att ge djup, saknar Bluetooth, mycket pengar för ett komplett paket
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content