Svenska
Gamereactor
nyheter

Die Hard-regissören: "Du bestämmer själv om Die Hard är en julfilm eller inte"

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nu när sommaren lider mot sitt slut så är det dags att börja tänka på julen. Jonas Mäki har trots allt redan börjat julpynta och bunkra upp med julmat. Och med julen blommar också årets viktigaste fråga upp igen. Är Die Hard en julfilm eller är det bara en actionrulle som utspelar sig i juletid? En av filmindustrins största frågor har trots år av ältande fortfarande inget solklart svar. Bruce Willis säger att det inte är en julfilm men regissören hävdar motsatsen och påstår att det visst är en julfilm och många tycker att han har rätt. Den har julsånger och låt gå för att Run DMC kanske inte toppar några låtlistor över mest spelade julsånger men Christmas in Hollis är trots allt en julsång. Och skall vi bara ignorera att John McClane sänker ner sin kroppshydda i det där ventilationssystemet som vore det en skorsten? Vem vill förstöra julen? Just det, Grinchen. Vem vill mer förstöra julen? Now I have a machine gun. Ho-Ho-Ho. Just det, Hans Gruber, så det är check där också. Men vad är ändå viktigast av allt när det kommer till amerikansk julrulle? Familjen såklart! Chris Rea kör hem över julen, Clark Griswold bjuder in hela släkten på julhaveri och Macaulay Culkin har det rätt risigt när han är ensam hemma. John McClanes och hans fru Hollys äktenskapliga fogar knakar rätt betänkligt, men juletider är ju magiska tider och när han räddar henne från en galen tysk är familjemyset snart ett faktum. Så ja, mycket tyder på att Die Hard är en julfilm men något riktigt svar har vi aldrig fått. Förrän nu vill säga.

Än en gång är det regissören John McTiernan som uttalat sig, denna gång i The Empire Films podcast. Han får frågan rakt upp och ner; är Die Hard en julfilm. Enligt intervjuaren så är det solklart så, med tanke på den juliga miljön och McTiernan håller med även denna gång. För egen del tycker han att Die Hard är en julfilm men han tillägger också att det aldrig var tanken från början, även om det hela tiden var meningen att den skulle utspela sig runt jul. Han säger dock att det i slutändan är publiken själva som får bestämma huruvida Die Hard är en julfilm eller ej. Så här säger han själv i intervjun:

"It's not for us to say, it's people. It's for the audience to say. If the audience decides they want to make it a Christmas movie, it's a Christmas movie. It turns out that way. It wasn't intended as a Christmas movie, or the fact that it was deliberately built around Christmas, but not intended to be a Christmas movie. But the fact that it was a Christmas movie had a lot to do with, you know, cause it's actually, from a distance, politically very strident, and the only reason that survived was that the people in the studio who would have stopped that were deceived because they thought it was just an action movie about a Christmas party that goes wrong."

Det är ju fortfarande inte glasklart men det här är kanske ändå det närmaste ett svar vi någonsin kommer att få kring den gäckande frågan som har plågat mänskligheten sedan filmen släpptes för över 30 år sedan.

Så vad tycker du? Är Die Hard en julfilm?

Die Hard-regissören: "Du bestämmer själv om Die Hard är en julfilm eller inte"


Loading next content