Svenska
Gamereactor
nyheter

FIFA och EA Sports går skilda vägar efter nästan trettio års samarbete

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I nästan tre decennier har det varit något av en institution. FIFA och EA Sports. Världens mest populära sport och tidernas mest framgångsrika sport-franchise har jobbat sida vid sida och håvat in storkovan. Men nu är det nya tider och det har varit på gång ett tag. Ryktena har florerat om att någonting stort är på gång att hända med EA Sports och FIFA och nu vet vi äntligen vad. Efter månader av förhandlingar mellan de två parterna har man inte hittat något sätt att kunna nå en överenskommelse för fortsatt partnerskap. Det innebär att efter det nuvarande avtalet, som egentligen skulle löpa ut efter årets världsmästerskap i Qatar men har förlängts till att sträcka sig över Damfotbollens dito nästa sommar upphör att gälla. Så fort det mästerskapet är slutspelat så är det alltså dags för cirka 150 miljoner FIFA-spelare att börja vänja sig vid spelseriens nya namn, EA Sports FC.

Spelet under nytt namn skall i sig inte skilja sig nämnvärt från tidigare, vilket väl i och för sig FIFA-spelare är vana vid vid det här laget. De flesta lag med tillhörande stjärnor kommer att finnas kvar då licensen för lag och ligor är en separat affär men däremot kommer förstås världsmästerskapet och andra FIFA-styrda evenemang att försvinna när avtalet löper ut.

Detta sägs dock inte utgöra ett framtida problem då man anser att de allra flesta köper spelen för möjligheten att spela fotboll, inte för att FIFA i sig representerar spelupplevelsen. Man står inte och faller med namnet FIFA helt enkelt. Så länge spelarna kan välja sitt favoritlag i Premier League, Serie A eller Ligue 1 och kan lira som Harry Kane, Kylian Mbappé eller Zlatan om han nu inte har slängt benskydden på hyllan vid det laget så är det ingen större ko på isen resonerar man.

Men det är klart att ekonomiskt så finns det farhågor. Med tanke på att kombinationen FIFA och EA Sports har genererat hisnande 20 miljarder dollar i försäljning så finns det fog för oro när man nu går skilda vägar. Den huvudsakliga anledningen till att man nu delar på sig sägs vara att FIFA, med Gianni Infantino i spetsen har begärt en fördubbling av de 150 miljoner dollar de nu får årligen av EA Sports och det är ju en skaplig höjning kan man lugnt säga. Ett krav som alltså nu gjort att EA Sports sagt tack, men nej tack till en avtalsförlängning. Förutom fördubblingen av licensavgiften krävde FIFA också möjligheten att koppla sitt varumärke till andra digitala produkter, inklusive andra spel och när inte ens de enskilda samtalen mellan Infantino och Andrew Wilson, VD för Electronic Arts lyckades nå önskat resultat så enades man i stället om en vänskaplig separation och så här sade Wilson om beslutet.

"It was really about how can we do more for the players, more for the fans, how can we offer them more modalities to play, how can we bring more partners into the game, how can we expand beyond the bounds of the traditional game."

Analytiker spår nu att framtiden för FIFA ser mörk ut men att EA Sports inte kommer att ha några större problem med att fortsätta växa på egen hand. Så här uttrycker sig Gareth Sutcliffe, senior analytiker hos Enders om de båda partnernas chanser att gå vidare:

"If you're breaking a relationship that goes back over 20 years there will be consequences. EA will continue to motor on: They have got all the technological smarts, the creative implementation of an absolutely fantastic football game. But what do FIFA have? Their name. And then what?"

Det är viktigt också att nämna i sammanhanget, att EA Sports sitter på över 300 samarbetsavtal, bland annat med UEFA, som ju håller i Champions League och många av dessa avtal är också exklusiva. Det innebär exempelvis att ingen annan aktör har åtkomst till Premier League eller Champions League. Enligt Andrew Wilson så kommer man också att jobba på att knyta fler exklusiva avtal som tidigare inte var möjliga att få till på grund av samarbetet med FIFA, som Nike, där man under nuvarande avtal begränsas till endast utvalda aktiviteter och produkter.

Just nu ligger dock allt fokus på det stundande världsmästerskapet i Qatar, för båda parter. Wilson har lovat att den sista utgåvan av ett FIFA-spel, som släpps i september i år också kommer att bli det största och han säger också, för att inte helt stänga dörren till möjligheten för ett separat avtal, att han hoppas att det kommer fler chanser till EA Sports-producerade världsmästerskap också i framtiden, "we'd love to continue to represent the World Cup through the game."

Hur det blir med den saken återstår förstås att se men klart är i alla fall att det nya namnet kommer att vara EA Sports FC och inget annat.

FIFA och EA Sports går skilda vägar efter nästan trettio års samarbete


Loading next content