Svenska
Gamereactor
nyheter
Super Mario 3D World

Nintendo Sverige (Bergsala AB) fyller 40 idag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vem vet hur svenska spelbranschen hade sett ut om det inte hade varit för att Bergsala AB beslutade sig tidigt för att bli det första europeiska företaget att importera NES. Resten är, som vi brukar säga, historia. Idag fyller Nintendo Sverige 40 bast och gör det genom att posta en smaskig tårta till truppen som på daglig basis sätter ihop Sveriges största spelcommunity. Vi passar på att vråla grattis till Bergsala mellan tuggorna och grisar på med gräddtårta i ansiktet under resten av dagen,

Saxat från pressmeddelandet:
"Bolaget som tog Nintendo och Super Mario till Sverige fyller år. Idag är det 40 år sedan företaget Bergsala AB grundades i Kungsbacka av Owe Bergsten, Pierre Sandsten och Lars-Göran Larsson. När Bergsala Aktiebolag blev ett bolag den 20 april 1976 var det främst för att kunna importera olika sorters hemelektronik från Asien. Bland annat Maxellband som blev väldigt populära i slutet av 70-talet.

Spel kom in först in i bilden januari 1981 när Owe Bergsten var på en resa i Singapore och hittade ett exemplar av Nintendos Game & Watch i en fotobutik. Spelet var Fire och Owe satt hela vägen hem och spelade spelet. Efter mycket om och men lyckas Bergsala beställa 150 st exemplar från Nintendo att sälja i Sverige och på sikt bli en storsäljare.

Bergsala AB blev också bolaget som tog succén Nintendo Entertainment System, NES, till Sverige. Den första september 1986 lanserades NES i Sverige.

- Vi var först i Europa med att ta in NES. Vid den tidpunkten tog vi in 5000 exemplar av NES, berättar Owe Bergsten, VD för Bergsala-koncernen."

Super Mario 3D World
En tårta med sponsorer, det är inte varje dag vi ser det inte... Nu: GOFFA!

Relaterade texter

Super Mario 3D WorldScore

Super Mario 3D World

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas har studsat runt i spelet som Nintendo hoppas ska rädda Wii U, Super Mario 3D World. Men är det så bra som Nintendo utlovat? Kolla in vår recension...Loading next content