Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Nidhogg 2

Nidhogg 2

Mathias har spetsat Olivers torso med en värja...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Vi har väl alla haft dagar då man önskar att man bara fick spetsa sin bästa vän på en riktigt vass värja? Förvandla Oliver till en nåldyna strax efter frukost. Eller kapa av Jonas armar med en arabisk sabel efter att han sabbat (igen) för hela Gamereactor-laget i Halo 5. Alla dispyter här i livet, stora som små, kan trots allt redas ut med en riktigt intensiv svärdduell. Detta var något indieutvecklarna Messhof visade oss när de släppte det kultförklarade fightingspelet Nidhogg för cirka tre år sedan. Nu gör de sig redo för att släppa en uppföljare, och upplägget är detsamma som sist.

Två spelare beväpnade med varsin klinga möts i en dans till döden. Den vänstra spelarens mål är att springa åt höger, medan den högra spelaren måste ta sig till den motsatta sidan av banan. Vad får vinnaren då? Jo, segraren får äran att bli uppäten av den mytologiska draken Nidhögg. Ni vet, den där besten som symboliserar ondska och världens undergång? Jättemasken är tillbaka, hungrigare än någonsin, och har även fått sig ett rejält ansiktslyft sedan sist.

Nidhogg 2
"En garde, touche" och så vidare. Vi anar att Nidhogg 2 kommer bli det perfekta verktyget för alla som vill lösa konflikter i hemmet utan att behöva skrika sig hesa.

Du behöver bara ta en titt på någon av bilder i den här förtitten för att se att Messhof övergett originalets Atari 2600-doftande utseende. I Nidhogg 2 vankas det nämligen supermysig pixelgrafik, hämtad direkt från 16-bitens guldålder. Det ser inte bara snyggt ut, designen är dessutom stilfull och kaxig, och på förhand tycks den förgylla dödsmatcherna ytterligare. Vänta er även gott om sköna stycken från musikproducenten Daedelus som komponerade första spelet, och denna gång tar han hjälp av artister som Mux Mool, Dose One med flera.

Detta är en annons:

Vi vet inte riktigt vad figurerna i Nidhogg 2 ska föreställa för något. Är de nakna människor? Är de djur? Eller är det kanske Homer Simpson vi ser, med en massa päls och en stor rosa näsa? Vad de än är så är de fantastiskt charmiga. Vi misstänker att åskådarna kommer ha lika roligt som spelarna när de ser dessa filurer springa runt och svinga svärd mot varandra som galningar - mycket tack vare animationerna. Karaktärerna bli utmattade, gör grimaser och uttrycker smärta med högdetaljerade ansiktsuttryck. Trots att man kommer kunna sparka sin motståndare till döds så att blodet (?) täcker golvet kan vi inte sluta glädjas över hur oerhört knasigt och roligt det verkar.

Nidhogg 2
En seger är alltid kortlivad i Nidhogg 2. Kolla, här kommer ju den hungriga dödsmasken för att gratulera vinnaren. Om nom nom.

Messhof menar dock att den nya presentationen inte kommer påverka eller dra fokus från spelbarheten. Nidhogg 2 kommer fortfarande handla om intensiva dödsdueller där ett enda felsteg resulterar i att du får en 60 cm lång metallstav genom strupen. Varje spelare kan hoppa, attackera och styra i fyra olika riktningar, men trots lättillgängligt kontrollschema finns det oväntat djup att hitta här tack vare arenor med intressant geometri och en rad olika dödsredskap med egna styrkor och svagheter. Allt handlar om hur du positionerar din karaktär, och hur du ställer dig när din fiende kommer springandes med ett mycket större vapen än det du själv har för tillfället. Att veta när det är rätt tid att rulla, glida, klättra eller kasta föremål är essentiellt om man vill bli framgångsrik.

Här finns bland annat kastknivar, som flyger snabbt och rakt men lämnar dig öppen för en motattack om du inte träffar dit mål. Även yxan och pilbågen är nytillskott, som används på helt andra sätt än Nidhoggs klassiska värja. Frågan är dock om utvecklarna kommer lyckas med vapenbalansen, för en av anledningen till att originalet lyckades så väl med sina dueller var för att upplevelsen var så pass avskalad att ingenting egentligen kunde gå fel.

Detta är en annons:
Nidhogg 2
På bilden ovan ser vi hur den gula filuren gör slarvsylta av den orangea nissen. Nidhogg 2 tycks bli riktigt, riktigt våldsamt. Och vi älskar det redan nu.

Utöver lokal multiplayer och turneringar över nätet kommer det precis som sist finnas ett läge för den ensamma spelaren, men den här gången kommer det även finnas olika utmaningar och scenarion att ta sig an istället för att bara fäktas mot datorn om och om igen. Messhof utlovar även mer än tio olika arenor att slåss på, medan originalet endast erbjöd fyra. Antalet vapen i den slutgiltiga versionen har dock inte bekräftats ännu.

Sammanfattningsvis verkar det som att Nidhogg 2 kommer göra allt som föregångaren gjorde - fast mycket större. Det är inte något oss emot, så höj svärdet och gör dig redo på att få smisk av Gamereactor-redaktionen senare i år när Messhof släpper lös sin uppföljare till PC och Playstation 4.

Relaterade texter

0
Nidhogg 2 kommer till Nintendo Switch

Nidhogg 2 kommer till Nintendo Switch

NYHET. Skrivet av Johan Vahlström

Den utmärkta indietiteln Nidhogg 2 finns redan till Playstation 4 och Xbox One. Nu meddelas det att även Switch-användare kan njuta av spelet från den 22:a november....

0
Nidhogg 2 släpps om exakt en månad

Nidhogg 2 släpps om exakt en månad

NYHET. Skrivet av Joakim Sjögren

Om precis en månad är det dags för mer underhållande dueller och retromysig pixelgrafik. Utvecklaren Messhof Games har nämligen annonserat att Nidhogg 2 ska släppas den...



Loading next content