Svenska
Gamereactor
förhandstittar
New Super Mario Bros. Wii

New Super Mario Bros. Wii

Nintendo visade upp hela två nya Mario-spel på E3 och ett av dem utspelade sig i ljuvliga två dimensioner. Mario, Luigi och Toads i regnbågens alla färger ska få bråka och samarbeta i New Super Mario Bros. Wii!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Till en början känns det som E3-mässans största antiklimax. Nintendos Cammie Dunaway presenterar New Super Mario Bros. Wii som något Shigeru Miyamoto "funderat på i femton år" och något som ska kännas lika revolutionerande som när vi först hoppade genom tavlorna i Super Mario 64. Jag börjar känna ståpälsen knacka på den dörr som gör denna metafor haltande när Cammie förklarar hur Nintendo "länge funderat på hur man ska kunna föra Mario in i den fjärde dimensionen". Extra personal kallas in och vi ska få se spelet in action. Det vi får se är ett tvådimensionellt Mario med fyra spelare samtidigt.

Jag skakar av mig den högtravande påannonseringen och koncentrerar mig på vad New Super Mario Bros. Wii faktiskt innehåller. Mario, Luigi och två Toads i olika färger rör sig på en högupplöst variant av DS-spelet New Super Mario Bros. banor när Nintendo-gänget provspelar. Musiken är en variant på DS-spelets tema, de gröna rören och alla trampvänliga Goombas är också bekanta. Allt är som det ska, men samtidigt nytt och fräscht.

Det råder ett skönt kaos på Nintendos megaskärm; Mario hoppar på ett frågetecken och fyra svampar uppenbarar sig, och är up for grabs för alla fyra spelare. Lite senare i visningen dyker även bonusföremålet Propeller Suit upp, vilket med ett Wii-fjärrskak låter Mario och gänget sväva en bit, antingen för att undvika stora stup eller för att hitta gömda delar av banan. Nintendo har också berättat att Mario kommer att kunna förvandlas till Pingvin-Mario (ja!), vilket låter lika surrealistiskt som lockande. Som pingvin kan du kasta isbollar och frysa dina fiender, och du kan även göra en speciell glidtackling för att krossa block och komma åt hemliga områden. Vi ska även få rida (och flyga) på Yoshis och sålunda få möjligheten att svälja såväl monster som varandra...

Om en spelare förlorar sina fem liv dyker de senare upp inuti en svävande bubbla. För att komma ut krävs att en medspelare hoppar på en, men vi ska också kunna vara taskiga och låta folk sväva omkring utan att få spela. Samma stygg-eller-snäll-möjligheter uppenbarar sig då spelarna kan lyfta upp och kasta varandra i olika (farliga) riktningar. Mot slutet av banan uppenbarar sig den klassiska flaggstången och så fort en spelare kastat sig på den har de övriga cirka tre sekunder på sig att nå den, om de vill ha bonuspoäng. När kvartetten äntrat borgen i slutet av banan visas en mängd statistik kring mynt, poäng och hur många Goombas alla har på sitt samvete, och naturligtvis ska även en vinnare utses.

Detta är en annons:

New Super Mario Bros. Wii ser festligt ut för fyra personer och upplägget tycks helt enkelt vara att samla så mycket poäng och mynt som möjligt och samarbeta i klurigare plattformsmoment. Nintendo lovar oss dock också ett gediget enspelarläge, men några detaljer kring detta har inte dykt upp ännu. Det väcker förstås en del frågor i våra små gamer-kranier: kommer Bowser vara den stora slutbossen? Vilka karaktärer förutom Mario, Luigi och Toad får vi spela som? Kommer andra spelare att AI-styras för den som spelar själv? Vi vet i alla fall att växlingarna mellan en- och flerspelarläget ska kunna göras närsomhelst; behöver vi co-op-hjälp är det bara för en ny spelare att slå igång sin Wii-fjärr. Tankarna går till gamla Chip 'n' Dale till NES och även Zelda-spelet Four Swords Adventures till Gamecube. Samarbete är alltid skoj och i en så bekant värld som Marios blir det extra trivsamt.

New Super Mario Bros. Wii kommer att hamna i den där speciella mys-kategorin av spel och bara för att detta inte är Mario "i fyra dimensioner" (återigen, vilken grotesk överdrift!) är det långt ifrån något att fnysa åt. För att generalisera grovt så känns det även som ett kvalitetstecken att få spela med en horisontellt hållen Wii-fjärr, och ett nytt, tvådimensionellt Mario-spel är mumsiga nyheter för alla plattformsälskare. Vi väntar med spänning på fler detaljer om New Super Mario Bros. Wii, som ska släppas i slutet av året. Pingvin-Mario for the win!

New Super Mario Bros. Wii
New Super Mario Bros. Wii
Detta är en annons:
New Super Mario Bros. Wii
New Super Mario Bros. Wii
New Super Mario Bros. Wii
New Super Mario Bros. Wii
New Super Mario Bros. Wii
New Super Mario Bros. Wii
New Super Mario Bros. Wii
New Super Mario Bros. Wii

Relaterade texter

New Super Mario Bros. WiiScore

New Super Mario Bros. Wii

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Super Mario Bros modifieras för fyra personer och Mario har hittat en pingvindräkt. Jonas Elfving har flytt till Svampriket och hårdtestat New Super Mario Bros Wii...Loading next content