Svenska
Gamereactor
recensioner
MultiVersus

MultiVersus - beta

Shaggy, Superman, Arya Stark och Lebron James har alla slängts in i ett och samma fightingspel och vi har satt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ
MultiVersus
För att samarbetet ska bli riktigt bra är det en god idé att se över sina förmågor för att de ska klaffa med lagspelarens.

Om du hade frågat mig för ett par år sedan hur stor chans det var att vi skulle få se ett fightingspel med Snurre Sprätt och Arya Stark i hade jag skrattat åt det. Med maximalt utvidgade näsborrar. Men nu är det minsann verklighet och vi har brottats ordentligt som alla möjliga älskvärda karaktärer, signerade Warner Bros. Lite överraskande nog så är MultiVersus dessutom ett förträffligt spel, utvecklat av Player First Games.

MultiVersus
Naturligtvis går det även att spela en mot en, men två mot två är det läget som utvecklarna rekommenderar och det kan vi förstå.
Detta är en annons:

Bara av att titta på Multiversus går tankarna osökt till Super Smash Bros Ultimate och det är definitivt inga små skor att fylla med tanke på att vi själv delade ut högsta möjliga betyg när vi recenserade det. Nintendo har trots flera försök varit ohotade i partyfightinggenren. Playstation All-Stars Battle Royale hamnade snabbt i glömska och när vi nyligen recenserade Nickelodeon All-Star Brawl stod det snabbt klart att det var en oerhört medioker titel som inte var i närheten av Nintendos briljanta fightinglir. Förväntningarna på MultiVersus var därför inte särskilt höga, men likväl kommer spelet med en del nyheter som vi inte tidigare sett - och som också levererar.

MultiVersus går enkelt formulerat ut på att puckla på andra spelare där du genom att dela ut mer skada gör det lättare att skjutsa ut dem från arenan och på så vis förlora ett liv. Den som först når det förutbestämda antalet knockouts vinner. Konceptet torde inte vara något nytt för den som som spelat liknande TV-spel förut. I MultiVersus finns dock ett större fokus på samarbete på ett par olika sätt. Till att börja med kan man skräddarsy olika karaktärer med diverse förmågor som bland annat gör ens attacker starkare, gör det möjligt att ducka från slag snabbare eller varför inte hoppa högre? Det finns flera olika alternativ att välja mellan och om din lagspelare applicerar samma förmågor, adderas de till lagets förmågor och gör dem ännu vassare. En annan viktig aspekt är karaktärerna själva. Medan Superman fungerar som en tank och tål mycket skada, kan Velma öka din kamrats hastighet och till och med hela vederbörande. Alla karaktärer har sina unika förmågor och kan kombineras i oändlighet för att passa alla möjliga spelstilar.

MultiVersus
Det finns ett par olika arenor att slåss på och vi hoppas det blir fler i framtiden.

En glädjande aspekt med Multiversus är att det är helt kostnadsfritt att börja spela. Det finns ett par olika utgåvor av spelet som kostar pengar, men om du så vill behöver du inte spendera en enda krona för att avnjuta det. Väljer du att inte spendera några pengar kommer en del av innehållet däremot vara mer tidskrävande att låsa upp. Då går ungefär endast en tredjedel av karaktärerna att välja mellan, men ju mer du spelar, desto mer pengar adderas till din bank som du sedan kan spendera för att låsa upp nya kämpar. Utöver dessa pengar finns en annan valuta; gleamium. Dessa kan köpas för riktiga pengar för att sedermera köpa karaktärer utan att behöva lägga ned flera dussintals timmar. Utöver att köpa nya karaktärer kan dessa olika valutor även användas till att köpa alternativa utseenden, utroparröster eller läckra banners. Tyvärr är vissa av dessa saker låsta till gleamium och med det sagt går det inte att låsa upp allt om man vill spela helt gratis, vilket jag tycker känns något märkligt. Vissa priser känns dessutom underliga då en profilikon exempelvis kan kosta 50 000 vanliga mynt medan en karaktär inte kostar mer än som mest 3000 mynt.

Detta är en annons:

Något som slog mig omedelbart i MultiVersus var det förträffliga karaktärsutbudet. Detta galleri består verkligen av alla möjliga karaktärer. Shaggy från Scooby-Doo, Arya Stark från Game of Thonres, Wonder Woman, Steven Universe, Bugs Bunny och Iron Giant från Brad Birds underbara film går alla att spela som. Så småningom lär karaktärsgalleriet att utökas och redan när spelet övergick från öppen beta till att officiellt lanseras, släpptes basketproffset Lebron James som var med i Space Jam: A New Legacy. Redan nu vet vi dessutom att både Rick och Morty är på väg och på sikt kan vi vänta oss att se många, många fler karaktärer ansluta sig från Warner Bros. Det är dock inte bara slagsmålskämparna som är familjära, utan även arenorna lär kännas bekanta för många. Däribland Wonder Womans hem Themyscira, ett hemsökt hus från Scooby-Doo och Batmans högkvarter Batcave. För stunden är antalet arenor ganska få, vilket känns lite trist, så jag hoppas att även detta antal utökas snabbt.

Till skillnad från Super Smash som ofta varit synonymt med olika föremål som dyker upp och kan användas i striderna, finns inga sådana i MultiVersus. Eftersom arenorna är förhållandevis små och det kan bli nog så kaotiskt känns det helt rätt att skippa detta. Personligen har dessa föremål ofta saboterat matcherna och det är inte sällan som jag valt att stänga av föremål när jag spelat Nintendos fightinglir. Bara en sådan sak som att man kan skräddarsy förmågor i MultiVersus kan vid första anblick kännas orättvist men det blir inte direkt så orättvist som man kanske kan tro. Jag skulle snarare vilja påstå att förmågorna är balanserade och när det rankade spelläget väl lanseras kan vi räkna med att förmågor blockeras och blir mer tilltalande för de som inte gillar upplägget.

MultiVersus
Se till att tillbringa mycket tid med Multiversus varje säsong om du vill låsa upp flera saker att smycka din profil med.

Vad det gäller spellägena så är de relativt få, tyvärr. För det ska sägas att även om Nickelodeon All-Star Brawl var en monumental besvikelse, bestod det av flera olika lägen att spela där det exempelvis gick att spela fotboll. Men där gick det till och med att spela ett arkadläge som jag verkligen hade velat se i MultiVersus. För är man helt själv som spelar är sannolikheten stor att man vill spela något annat än 1v1, 2v2 eller alla mot alla (fyra spelare). Personligen hade jag gärna sett en liten berättelse till varje karaktär och ett litet pris vid genomfört arkadläge för att göra det lite roligare att upptäcka de olika karaktärerna. I nuläget tvingas man snarare att testa dem i vanliga matcher, lokalt eller online, alternativt i träningsläget mot botar. Ett enspelarläge hade verkligen varit fantastiskt och står sig som det jag kanske saknar allra mest i MultiVersus.

En sak som är tydligt med MultiVersus är att du belönas kontinuerligt genom att spela det. Varje säsong består av ett nytt säsongskort där man tjänar XP genom att genomföra olika utmaningar och helt enkelt spela matcher. På så vis låser man upp en mängd olika saker såsom pengar, kosmetika och genvägar till att klättra i karaktärsnivå. Bra uppförande kan även ge dig extra pengar efter avslutad match och spelar du i samma party som någon annan får du hela 30 procent extra XP och pengar. Med andra ord uppmuntrar Player First Games spelare att ha kul ihop och det behövs verkligen.

Sammanfattningsvis är MultiVersus ett spel du verkligen, verkligen inte får gå miste om. Vare sig du väljer att spendera pengar på det eller väljer att inte ge Player First Games en endaste krona. Fightingen är helt superb och på sikt har vi anledning att tro att spelet bara kommer att bli bättre och bättre. Flera karaktärer är på väg, flera spellägen är också på G och vi kan bara anta att mycket annat kommer att släppas till partystrykfesten så småningom. Så sluta vänta och börja puckla på dina kompisar (eller främlingar) i detta utsökta fightingspel.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Utsökt karaktärsgalleri, mysig musik, fantastisk kontroll, fenomenal fighting, bra röstskådespelare
-
En del märkliga mikrotransaktioner, saknar arkadläge, lite rörig meny
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Jonas Mäki:
Jag älskar ju fightingspel och Super Smash Bros Ultimate gav jag vårt allra högsta betyg. Jag var trots det skeptisk mot denna Warner-klon, men helt i onödan, skulle det visa sig. MultiVersus har tillräckligt mycket eget att bjuda på för att stå på helt egna ben, och som 2v2-fighting vette katten om jag någonsin haft roligare än i detta, och då är det ändå bara en beta. Det finns utmärkta system för att hjälpa varandra och vägen till framgång är verkligen ett gott och genomtänkt samarbete. Att karaktärerna sedan är underbara, spelsystemet fiffigt, grafiken härlig och musiken medryckande blir bara en bonus. Pluspoäng dessutom för att man kan låsa upp karaktärerna bara genom att spela om man absolut inte vill ge utvecklarna en slant för sitt arbete. Jag sätter samma betyg som Henric Pettersson, även om min åtta känns stark, och när fler uppdateringar kommer och säcken med Harry Potter och Sagan om ringen öppnas... The sky's the limit! 8/10

Relaterade texter

4
MultiVersusScore

MultiVersus

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Efter ett års frånvaro sedan den hyllade betan togs ned är MultiVersus nu tillbaka igen och vi har kollat in om det nu känns som ett komplett spel...

MultiVersus - betaScore

MultiVersus - beta

RECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Shaggy, Superman, Arya Stark och Lebron James har alla slängts in i ett och samma fightingspel och vi har satt betyg...Loading next content