Svenska
Gamereactor
artiklar
Call of Duty: Modern Warfare III

Modern Warfare III tycks vara DLC till fullpris

En smula konspiratoriskt måhända, men det finns tydliga tecken som pekar mot att det dagsfärska Modern Warfare III i grunden är DLC till Modern Warfare II, trots fullpris...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Postade detta under natten som ett blogginlägg, men eftersom fler detaljer dykt upp bestämde jag mig för att förlänga det något och slog då i teckentaket för hur lång en blogg kan vara, alltså får det bli en artikel istället om det faktum att Modern Warfare III tekniskt sett bara är DLC till Modern Warfare II.

En av de märkliga saker som dök upp under de många turerna kring Microsofts uppköp av Activision Blizzard tidigare i år var att Sony hade marknadsföringsrättigheterna till Call of Duty (så Playstation syns i reklam för spelet samt att det släpps bundles med konsolen och liknande) fram till och med 2024. Däremot skulle det sista spelet i serien i denna deal lanseras under 2023.

Call of Duty: Modern Warfare III
Infinity Ward gjorde Modern Warfare-originaltrilogin samt de båda senaste delarna. Men när den nya trilogin nu avslutas är det märkligt nog Sledgehammer Games som utvecklar.

Jag fick inte riktigt ihop det där men tänkte inte mer på det. När det snackades om årets Call of Duty under 2022, så påstod i princip alla rykten från bra källor (inklusive Jason Schreier från Bloomberg redan i februari) att det bara skulle bli ett premium-DLC till Call of Duty: Modern Warfare II under 2023. Orsaken var att Activision tröttnat på de lite för snäva utvecklingsperioderna som bland annat gjorde att Call of Duty: Black Ops Cold War fick släppas i all hast då Raven and Sledgehammer Games inte kunde komma överens.

Detta är en annons:

Men... nu kommer som bekant Modern Warfare III, och därmed kan vi väl bara stryka dessa rykten om att spelet bara var DLC va?

Nja, jag är faktiskt inte så säker på det. Under gårdagskvällen uppmärksammade en X-användare att Playstation 5-versionen av Modern Warfare III saknar en platinumtrofé. Det finns alltså ingen som första spel någonsin sedan systemet togs i bruk. Till Playstation 4 finns det dock som ett resultat av att den konsolen använder det gamla systemet innan Sony uppdaterade detta för att kunna erbjuda fler funktioner.

Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanjen släpps redan idag för alla som förhandsbokat en finversion av spelet.

Orsaken är att Modern Warfare III delar launcher med Modern Warfare II och rent tekniskt är ett stycke DLC till sistnämnda. Och Modern Warfare II kan ju inte ha två platinumtroféer och alltså finns det ingen till trean. Om detta är ett system Activision Blizzard kommer använda även i framtiden, återstår att se, men risken är att det faktiskt blir så, och isåfall får vi se om Call of Duty är stort nog för att Sony ska vara intresserade av att ändra sina troféregler.

Detta är en annons:

Men med ovan nämnda faktum i åtanke ökar möjligheterna för att ryktena om att Modern Warfare III var tänkt att bli DLC faktiskt var sanna (Jason Schreier har väldigt sällan fel), och att döma efter fjolårets rykten var Modern Warfare III dessutom DLC ganska länge. Men när blev det ett eget spel - och varför? När jag bläddrar bakåt bland våra nyheter verkar det som att det var så sent som under senhösten 2022, alltså närmare ett år (runt nio månader) efter ryktet om att det skulle bli premium-DLC, då Activision Blizzard bekräftade för sina aktieägare att det skulle komma ett fullprisspel under 2023.

Call of Duty: Modern Warfare III
Zombiesläget är rejält utbyggt och en av de stora nyheterna denna gång, många oroar sig att detta är ett försök att kompensera en mindre kampanj..

Så vad var det som fick Activision Blizzard att tänka om och göra detta DLC till ett spel, trots att det ändå inte riktigt är ett separat spel? Flera personer på X och även forumet Resetera har en teori, nämligen att Microsoft inte ville att Sony skulle ha marknadsföringsrätten på Call of Duty fram till 2024 när de ägde Activision Blizzard (det hade varit samma sits som med Bethesda där Deathloop och Ghostwire Tokyo var tidsexklusiva till Playstation trots att Microsoft ägde Bethesda).

Spännande teori, och jag funderade ett varv till på saken och kom att tänka på att Sony ju hade marknadsföringsrättigheterna på ett spel till fram till 2024, vilket skulle kunna tyda på att nästa års spel var tänkt att bli det sista i uppgörelsen. Men om årets DLC kunde sminkas om till ett eget spel så är Sonys rättigheter slut efter det. Dessutom skulle de få ett mindre värt spel för pengarna (det är som sagt mest sannolikt ett stycke DLC, dessutom utvecklat av Sledgehammer Games istället för Infinity Ward som gjorde de båda Modern Warfare-föregångarna - samt även originaltrilogin).

Call of Duty: Modern Warfare III
Multiplayer och den officiella premiären av Modern Warfare III sker den 10 november.

På det viset skulle Microsoft kunna marknadsföra 2024 års Call of Duty - sannolikt utvecklat av Infinity Ward med ett koncept som påminner om Modern Warfare eftersom det skulle ha varit Modern Warfare III - tillsammans med Xbox och dessutom inkludera det i Game Pass. Möjligen passar de då även på att skjuta till extra resurser för att göra nästa års spel så påkostat som möjligt (kommer givetvis även gynna Playstation-spelare, avtal finns om paritet) för att det första spelet i serien som ges ut av Microsoft och kommer direkt till Game Pass ska ge så mycket positiv PR det bara går.

Om teorin håller kommer vi alltså att få betala fullpris för vad som enligt flera bra källor var tänkt att släppas som DLC. Rimligen har Sledgehammer Games fått hjälp och resurser att göra det större än det först var tänkt att vara, men det är i grund och botten fortfarande DLC. Dessutom finns mycket som talar för att Activision Blizzard inte varit helt sugna på att få ut recensioner av spelet i tid - för det släpps faktiskt idag för alla som bokat de dyrare utgåvorna. Men några recensioner finns överhuvudtaget inte ännu, eftersom media inte fått spelet, något som enligt min ringa mening sällan är ett gott tecken.

Call of Duty: Modern Warfare III
Microsoft äger numera Activision Blizzard, men inga av deras spel kommer läggas till i Game Pass förrän under 2024.

Att släppa DLC som fullprisspel är inget nytt fenomen och Ubisoft gjorde just detta med Assassin's Creed Mirage, som var tänkt att bli DLC till Assassin's Creed Valhalla. Det finns dock en stor skillnad här, nämligen att Ubisoft varit relativt transparenta med att det började sin bana som DLC och är lite mindre i omfattning, och framför allt kostar det mindre än en fullpristitel. En lösning som Activision Blizzard alltså inte satsat på, utan gjort ganska precis tvärtom.

En konspirationsteori? Kanske. Men det är mycket som stämmer i den här historien och som skulle förklara hur ett stycke DLC med relativt kort varsel plötsligt blev ett eget spel i en serie utvecklad av en annan studio men delar trofélista med Modern Warfare II, samtidigt som det skulle missgynna Microsofts värste konkurrent på TV-spelssidan och gynna dem själva. Vad tror du om saken?

HQ

Relaterade texter

Call of Duty: Modern Warfare IIIScore

Call of Duty: Modern Warfare III

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Årets upplaga av Activisions hyperpopulära actionmonolit är släppt och det råder noll tvekan om att det är det svagaste i spelseriens mångåriga historia. Petter har recenserat...Loading next content