Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Mionix Zibal 60

Mionix har ett nytt tangentbord ute. Det heter Zibal 60 och är både välbyggt och ovanligt smakfullt designat. Vi har testat och hittat få svagheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Många som köper stationär dator brukar nöja sig med ett billigt och enkelt tangentbord. Givetvis finns det massor av bord på eftermarknaden - särskilt för spelintresserade - men de är ofta designade som rymdskepp, med udda former och tonvis med extraknappar. Ganska smaklösa i många fall.

HQ

Mionix är ett välkänt, svenskt märke på spelscenen och Zibal 60 är deras nya flaggskepp. Det är inte så konstigt då listpriset ligger på över 1.500 kronor. Priset kommer sig dock inte av någon flådig design - Zibal 60 är väldigt neutralt och avskalat. Det som kostar är innehållet.

Mionix Zibal 60
Zibal 60 är ett ovanligt sparsmakat tangentbord för att vara riktat till gamers.

Insidan som räknas

De senaste åren har märken som Das Keyboard och Matias gjort de gammaldags, mekaniska tangentbrytarna populära igen. Mekaniska brytare är den typ av brytare som satt i tangentbord förr i tiden, innan man gick över till den billigare dome-typen man använder idag. Det som främst utmärker mekaniska brytare, förutom att de är dyra, är att de är väldigt hållbara och har ett högt och distinkt klick-ljud.

Detta är en annons:

Den största tillverkaren av mekaniska brytare heter Cherry och de färgkodar sina olika modeller efter vilka egenskaper de har. I Zibal 60 har Mionix använt de svarta Cherrybrytarna, som har ett lite segare motstånd, som ökar ju längre ned tangenten trycks.

Mionix Zibal 60
Brytarna i Zibal 60 är Cherry black. Ovanför brytaren syns den infällda lysdioden som sitter under varje tangent.

I övrigt är Zibal 60 ett mycket välbyggt bord som ger ett seriöst och avskalat intryck. Det är tungt och ligger bra på bordet. Ingen kommer förmodligen att se hur dyrt det är, men det känns när man tar i det att det är ett välbyggt tangentbord där man satsat på innehållet.

Smart

Detta är en annons:

Zibal 60 är belyst vilket är väldigt trevligt, särskilt om man jobbar mycket i mörker. Smakfullt nog har man valt en grönaktig LED och inte den typiska blå raggarbelysningen. Belysningen går att ställa i tre olika steg och det går även att välja mellan belysning på hela bordet, belysning på WASD-tangenterna enbart eller ingen belysning alls.

Det finns även en praktisk USB-hub på baksidan, med plats för två kontakter. Dessa sitter horisontellt monterade och det är bra eftersom vertikala kontakter ofta inte rymmer två tjockare USB-minnen eller kontakter samtidigt. Huben drivs enbart av tangentbordet självt så det är tveksamt om den fungerar för lite mer strömkrävande apparater. Men det har vi inte provat.

Mionix har också valt att ersätta Start-knappen på Zibal 60 med en knapp med sin egen logga. Denna tangent triggar bland annat dubbelkommandon på F-tangenterna, som alltså dubblar som play/pause, skip-knappar med mera.

Mionix Zibal 60
Zibal 60 har inte mindre än fyra kontakter i änden - en för bordet, en för den inbyggda huben och två för ljudet. Notera de guldfärgade kontakterna och den tjocka, tygklädda kabeln.

Användning

De svarta Cherry-brytarna är en typ som Mionix tycker lämpar sig väl för spel och det gör det nog också. Det går att "egga" på knappar med ganska hög frekvens och tangenterna beter sig ganska mycket som ett vanligt bord, fast med en mer distinkt känsla. För vanligt skrivande skulle jag personligen föredra ett lättare motstånd - och ett bord med viktade tangenter, där de inre är trögare att trycka ned än de yttre. Jag skulle också vilja ha djupare skallopering på nyckeltangenter som F och K, för att underlätta fingersättningen.

Det följer även med ett handlovsstöd till Zibal-bordet och det är väldigt bra eftersom det liksom många av de äldre förlagorna är ganska högt och svårt att använda utan att vinkla handlederna väldigt mycket.

Sammanfattning

För den som mest tänker skriva eller pyssla med "allmänna" saker, finns det bättre och mer komfortabla tangentbord än Mionix Zibal 60, dock inte nödvändigtvis billigare för motsvarande kvalitet. För den som gillar spel och vill ha något spelbetonat som inte nödvändigtvis ser ut som Årtusendefalken, är det däremot värt en titt.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Välbyggt, belysta tangenter, snyggt
-
Ganska dyrt, väl tunga tangenter för vanligt kontorsgörs
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Mionix Zibal 60

Mionix Zibal 60

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Mionix har ett nytt tangentbord ute. Det heter Zibal 60 och är både välbyggt och ovanligt smakfullt designat. Vi har testat och hittat få svagheter



Loading next content