Svenska
MEDLEMSRECENSION

Alien: Isolation

The Creative Assembly har verkligen lyckats med allt ifrån design till ljudeffekter med deras mål att föra oss tillbaks till Ridley Scotts mästerverk från 1979.

Du spelar som en kvinnlig protagonist vid namn Amanda och spelet utspelar sig 15 år efter händelserna i originalfilmen. Ditt jobb är enkelt. Besök rymdskeppet Sevastopol och inkassera färdskrivaren ifrån Nostromo för att få reda på mer kring försvinnandet av din morsa.

Storyn var faktiskt en av de något svagare delarna av spelet och inget jag fann intressant. Spelets styrka ligger istället tveklöst hos atmosfären, musiken och framförallt rymdvarelsen, Mr. Xenomorph himself.

Rent spelmässigt så är ditt mål att smyga dig fram genom rymdstationens futuristiska men mörka korridorer. Du kommer att stöta på både snälla och otrevliga människor samt funktionella och dysfunktionella androider som ofta ogillar att du strövar omkring i deras patrulleringsområden.

De grundläggande principerna för överlevnad är att vara tyst, smyga och gömma dig. Det är möjligt att försöka ta löpet men det rekommenderas inte då en viss råttliknande rymdis avskyr när folk springer och har en fantastisk hörsel.

Du har både eldkastare och en rörelsedetektor till din hjälp genom det cirka 15 timmar långa äventyret, men även ljudbomber, pistoler, ett shotgun och andra små fiffiga prylar som kan hjälpa dig att avleda fiender eller rentav döda dom, förutom rymdisen som är totalt odödlig förstås.

Alien: Isolation är riktigt snyggt, både rent tekniskt och designmässigt. Ljudet är fantastiskt och ökar din inlevelse i spelet utan att du själv nödvändigtvis lägger märke till det. Små ljud från ventilationerna, brustna ventiler och något som dunstar i metallgolvet i rummet bredvid gör mycket för helhetsupplevelsen.

Den artificiella intelligensen hos rymdvarelsen är riktigt stark och upplevs mycket varierad. Det är svårt att veta självklart vad den planerar att göra härnäst eller om den faktiskt redan vet vart du är och bara väntar på rätt tillfälle att köra sin mini-me till tunga igenom ditt os frontale.

Starkt spel, sci-fi survival horror med ett skönmysigt retrostuk och ett skräckinjagade monster. Genuint kusligt och bitvis riktigt påfrestande för nervsystemet.

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10