Svenska
MEDLEMSRECENSION

Need for Speed: Shift

Skrivet av: AG Jati   2013-07-03

OBS:Jag skrev en recension av spelet för några minuter sen. Tyvärr råkade jag klicka ner webbsidorna så att recensionen försvann. Så denna recension kommer inte vara av samma kvalitet. Ledsen.

Som den tysta protagonist på racingbanan går man genom en konstig resa fylld med bilar lätta som kuddar. Vår resa mot racingdominans kan börja.

Jag har inte varit ett sådant stort fan av racingsimulator i sin helhet. Främst för att mitt racing-hjärta tillhör mer Arkaden, den mer underhållande typen där det är tjuv och polis som gäller. Ett enkelt men roligt och underhållande konecpt. Sen så diggar jag inte direkt att köra en Audi TT på Texas Speedway.

Så vad går Need for Speed: Shift ut på? Du är som Ryan Cooper i Need for Speed: Pro Street. Du har ett förflutet som elitförare, men dras till att köra med riktiga toppförare inom laglig banracing. Som tur är blir du kontaktad av ett racingteam som leds av brittisk kille via mikrofon. Din uppgift, krossa allt motstånd tills du kommer till världens tuffaste turnering: NFS World Tour. Men vägen dit kommer bli knakig och du stöter på rivaler och ilskna förare som gör allt för att du inte ska vinna. Precision eller Aggressiv-körning. Vilken kommer du välja för att nå toppen?

Som förare för ditt team gäller det att skaffa en frän kärra som passar din körstil. Du kan välja mellan ett muskelåk från amerikanska vildmarker, importfordon från japanska bergskuster eller en statlig och civiliserade europeisk bil. Om du exempel vis väljer en bil med bra styrning kommer du hantera kurvor bättre och samla åt dig mer stjärnor. Om du däremot tycker att störst är bäst så kan du välja en Chevrolet och ramma sönder alla små kombi-bilar så att de far utanför konorna. Oavsett vilken bil du väljer så kommer du alltid att tvingas byta p.g.a att vissa Tiers och Cuppar kräver ett speciellt fordon eller krav.

Då du startar din karriär kommer själva konceptet gå till så här. Du kör först i mål, samlar på dig poäng och bygger upp ett bra rykte gentemot andra förare. Kom ihåg att pallplaceringar behövs om du ska utmana de riktiga hårdkokta snubbarna som turken eller jänkaren. Men kom ihåg att dina motspelare kommer orsaka trubbel under din väg mot gloryn. De kan hämnas på dig genom att ge dig en ordentlig knuff och skicka dig till sanddynorna i kanjonen. Vissa förare kan t.o.m göra en pakt och blockera dig medans en annan förare kör mot mållinjen. Al:et i spelet är verkligen smarta.

Världen är ju enorm, sägs det. Du kommer kanske inte känna dig som Colombus då du upptäcker att ett fåtal banor kommer från Need for Speed: Pro Street som Autopolis GP och Willow Springs. Lite lat av Electronic Arts där men det finns gott om bra verk här. Bland annat får du köra i tre exklusiva tyska sprinters där din skicklighet sätts på prov. En duell kan vara rena mardrömmen att köra som i Need for Speed: Hot Pursuit där du måste träffa varje kurva rätt. Sorgligt nog så blir det ibland övermänskligt svårt och man slänger kontrollen mot tv:en och svär mot motståndaren.

Nu till den grafiska biten, något som jag är besviken över. Visst, banorna och miljöerna i sig är en fröjd för ögat men resten känns väldigt tamt och lättsamt. Publiken fungerar mer som vaxdockor och bilarna är något pixelartade på PS3-versionen. Till skillnad från de äldre spelen i serien där bilarna såg fräscha ut så känner man inte det samma då man kör dessa. Desamma är realism, känslan och cockpiten. Man kör i en väg och en skakande kamera blandat med en svartvit skärm syns(?) Vad fasen! Ska man göra en äkta simulator räcker det med några bucklor och inte något egendomligt konstverk av Picasso. Att köra i cockpit kan kännas något varierande. Ena stunden känner man sig som man är i förarsätet, sedan känns det som man har en orkan i axeln. Och det ger en hel del problem med sikten.

Ljudmässigt sätt så är det också något av en besvikelse. Motorljudet som påminner något av grannes gräsklippare känns verkligen inte som en äkta bil. Därför saknar Shift det som man fick ifrån Underground och Carbon. Nämligen riktigt motorljud från Dodge såsom Nissan. Här istället känns det mer underhållande att lyssna på 007 Soundsystem istället för miserabla försök till bra motorljud.

Kontrollen är däremot något som räddar spelet från dess undergång mot uselhet. Man behöver inte pilla med styrkorset eller racingratten försiktigt, det är nämligen enkelt att lära sig. Med hjälp av fyra olika svårighetsgrader kan man även ändra stabiliteten och anti-lock bromsarna. Slå alla av och du kommer få en racingupplevelse du sent kommer att glömma i en Mclaren F1.

Slutmässigt så är spelet en besvikelse. Need for Speed: Shift kunde ha varit en klassiker, men istället så är det lika oaktsamt som Electronic Arts nu för tiden. Skäms!

Betyg
Spelet: 6/10
Grafik: 6/10
Ljud: 4/10
Kontroll: 7/10
Realism: 6/10

+Grymma miljöer och banor...
-...allt annat som man stöter på.

DÅ KÖR VI!
http://www.youtube.com/watch?v=QgTAT1reJXU

Samlat betyg: 7.6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10