Svenska
MEDLEMSRECENSION

Civilization V

Låt mig rita en bild, en tavla. Låt mig nu fylla den med en stor vacker kulle som är beklädd med det grönaste gräs. På denna gräs beklädda kulle står ett stort träd som börjat vissna, det har fått utstå tidens tand under flera hundra år. Över sig öppnar sig en klarblå himmel. En tavla kan säga mer än tusen ord. När du tittar närmare på bilden berättar det för dig om en gång för länge sedan.

Marken vibrerarde och ett horn ekade genom dalen, tusentals och åter tusentals soldater marcherade genom bergspasset in i dalen brevid den slingrande floden och förbi den det ståtliga trädet uppepå kullen. Denna natt skulle en nation stå kvar och en falla. Rytmiska dunkanden från krigstrummor keade genom dalen och närmade sig gjorde tusentals beväpande krigare.

De båda armeerna brakade samman och blodet gjorde den annars så kristallklara floden röd, plösligt tystnade allt. Ett svampmoln lyste upp horizonten, ett ljus så starkt att soldaterna slutade slåss för ett ögonblick.

De visste allihopa att om ene vann skulle deras enorma riken falla, det ena var ett kommunistiskt Grekland som genom list, diplomati och krigsmakt växt fram under stenåldern men under senare år stagnerat. Deras vision var världsherravälde.

Det andra riket var Amerikanerna fredliga och blyga på den internationella marknaden. De levde på att sälja sina natur reseurser till högstbjudande.

Trädet skulle stå kvar, det skulle få se båda rikena falla under sin livstid, se under byggas och människorna ta till himmlen. De skulle få se mänskligheten i sin råaste form.

Målaren till tavlan sträcker ut sin hand och berättar att hans namn är Sid Meier och den här historien är en av många i Civilization 5

Civilization 5 är ett turbaserat strategispel. Du väljer en av många nationer. Tagna från verkligheten. Det blir din uppgift att genom diplomati, krig, kultur eller på annat sätt leda ditt land till vinst.

Spelmekanik
Spelet tar dig ända tillbaka till bronsåldern och du börjar ensam i en värld med en bosättare. Den använder du till att bygga din första stad! Du går därifrån till att bygga trupper, arbetare och andra viktiga komopnenter i ditt rike. Du sköter diplomatin genom att prata med ledare, fredsfördrag och förklara krig eller byta till dig resurser som är livsnödvändiga.

Spelet har hexagoner istället för rutor som i de tidigare spelen och det är turbaserat. Dina enheter kan alltså bara röra sig en viss längd per tur. Dina arbetare kan bygga vägar och järnvägar för att öka längden med vilka dina enhetet kan röra sig. Tänk ett brädspel där dina pjäser rör sig över brädet.

Du använder dig utav forskning för att genom ett långt träd med olika färdigheter såsom hjulet ända fram till en bit in i framtiden låsa upp robotar. Spelet sträcker sig från strax innan hjulet uppfans till en bit in i framtiden. Forskning är en av de viktigaste delarna i Civilization, tillsammans med Ekonomi, Krig, kultur och diplomati och expansion, hur du uttnytjar dessa komponenter är avgörande om du vill bli ett odödligt namn eller om du glömsbort.

Spelet inkorporerar även ett glad eller ledsen system som reflekterar hur glada dina invånare är, det styrs av många faktorer såsom vilka byggnader du byggt om du är i krig eller ej, eller hur många resurser du har såsom ull, diamanter etc.

Spelet har ett välfungerande Multiplayer där du möter andra spelare och har man tid en match kan ta veckor, så är det rätt väg att gå. AIn är också ibland svår men problemet är att det är där alla problem med spelet ligger.

AI
Datorn i spelet är lite trasig, den reagerar enbart på hur när du är vinst vilket är bra men inte i detta spel. En vänlig allierad, kan gå till fullskalig invasion bara för att du låst upp den sista biten i rymdprojeket (ett av många sätt att vinna på) Det här tar ifrån spelet dess känsla att du är ett rike i historien och påminner mig jämt om att de är ett spel. Hade datorn varit mer dynamisk och fattat klokare beslut hade spelet varit nära perfektion.

Grafiken och ljudet är ruskigt bra för ett Strategispel speciellt för turbaserade sådana. Jag skulle vilja gå så långt att säga att de är ett av de bästa turbaserade spelen vi fått denna generation. Föregångaren var ruskigt bra men alla uppgraderingar 5an har fått som smidigare och bättre UI, snyggare grafik, hexagon istället för rutor och att en enhet bara kan ockupera en ruta gör det till den bästa delen i serien.

Snart kommer också en expansion som inför religion och espionage i potten vilket gör det än mer komplett.

Spelet är djupt och istället för en regelrätt sammanfattning ska jag ge ett kort scenario som jag spelat nyligen

Jag spelar som Grekland och har numera erövrat hela amerika från amerikanerna (du kan välja bana själv en kopia av jorden, öar eller landmassor osv.)

Kina har kontroll över hela, sydamerika och för ett tystkrig mot mig genom handelsblockader och olika allianser. Min enda stora allierade är Tyskland som storleksmässigt är som mig och äger norden och halva Europa. Men genom diplomati utbyter vi resurser såsom olja uranium, och andra värdefulla resurser för att kunna hantera de krigiska Britterna, de förbannade fransmännen och Egyptien m.fl

Genom att jag fått upp tillräckligt med kultur kan jag välja en policy dvs en inriktning för samhället som ger poäng inom olika områden. Det finns 10 olika träd som ger dig ett större djup. Kommunism, faschism eller demokrati tex. Jag valde att öppna upp trädet för faschism då det gav mig bonus i militär makt.

Det visade sig vara klokt inte långt därefter slutade diplomatin då Egyptien som är den starkaste militärmakten atombombade Tyskland, och invaderade, jag landsatte en arme på deras kust efter ett stort havskrig med slagskepp och annat. Mina flygplan bombade kuststäderna medans mina stridsvagnar rullade in i västra afrika.

Storbbritannien förklarade krig mot Egytien likaså frankrike. Japan förklarade krig mot mig och det gjorde även Kina allt blev nu ett slags tre frontskrig med många aktörer. Världen sto i brand och vi hade ett regelrätt "total war" Min ekonomi höll på att rasera därför lade jag fokus på ekonomiska byggnader och minskade arme produktionen så mycket det gick. Jag satsade på ekonomiska vetenskapliga framseteg i vetenskaps trädet.

Vill du veta hur det slutade?

Strunta i det och om du ens är måttligt intereserad i denna typ av spel Köp spelet det är värt det! På horizonten finns en expansion!

Jag ger det:
+
Vacker grafik, Bra ljud, musik, Djup spelmekanik fantastisk atmosfär och vanebildande, fantastisk UI och genomtänkt design Hexgon systemet, en ruta per enhet ger ett större strategiskt djup än tidigare"stack of Doom systemet!

-
Korkad AI och icke fungerande diplomati, slutspelen tappar känslan och atmosfären spelet så bra bygger upp, AI blir super korkad och allt slutar upp i enorma storkrig där alla vill mörda dig, och känns fruktansvärt del i ett spel som ändå försöker ha en uns av realism.

Det får 8,5!

Samlat betyg: 8.8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10