Svenska
MEDLEMSRECENSION

Battlefield 3

Skrivet av: gurage   2012-01-06

Battlefield-serien tog upp kampen mot tungviktsmästaren Call of Duty i höst. Försäljningsmässigt vet vi alla hur det gick. Men är Battlefield 3 det bättre spelet, eller var försäljningssiffrorna rättvisa?

Det är inte med låga förväntningar jag som jag för första gången sätter in Battlefield 3-skivan i min Xbox 360. EA har satsat stort på marknadsföringen av spelet. Trailers lades upp på Youtube tidigt och tog oss med storm. Grafiken, ljudet, förstörelsen och animationerna fick mig att dregla.

Det första jag möts av när jag startar spelet är ett meddelande som säger att jag har möjligheten att ladda ner ett texturpack som då får spelet att se snyggare ut. "Kan aldrig bli för snyggt" tänker jag och trycker på Yes-knappen. Dock märker jag att man måste ha en hårdisk, och min 4GB Xbox 360 har tydligen inte någon.
Lite surmulet fortsätter jag då och startar kampanjen.

En jaktsekvens börjar där jag hoppar på ett tåg, och sedan avancerar genom det och mejar ner terrorister samtidigt. Jag förväntade mig att grafiken skulle vara ganska mycket sämre än det som visades på förhandsvisningen, men Xbox 360 versionen ser ganska bra ut - även utan texturpaketet alltså. Efter scenen på tåget hamnar jag plötsligt i ett kontor med två CIA-agenter som förhör mig om hur jag kommit i kontakt med kärnvapen. Jag får återuppleva Seregeant Blackburns minnen i Iran och hur han hittade kärnvapnena tillhörande en man vid namn Solomon.

Den ene CIA-agenten säger till mig "You look jetlagged. And by that I mean you look like shit". Corny as can be, och det säger väl ganska mycket om storyn i sig. Rakt genom hela kampanjen håller storyn ungefär samma kvalité, dock är den inte dålig, men kommer väl inte direkt vinna några Oscars direkt. Kampanjen i sig underhöll mig ungefär vid varannat uppdrag. Uppdragen med ryssarna var de roligaste och ett av de coolaste var när man fick flyga ett jetflygplan, även om man inte fick styra det.

Vilket för mig in på en negativ sak. Jag tycker att man var hållen i handen under hela kampanjen. Jag får inte utforska, eller leka runt lite bland slagfälten som är väldigt linjära. Förstörelsen är mäktig men jag får som sagt inte experimentera med den så mycket som jag vill. Det mesta man gör är att skjuta, ladda om, trycka på rätt knappar i QuickTime Events, och titta på mellansekvenser. Droppen gick när jag inte ens fick utlösa min egen fallskärm..

Dock är ljudet fantastiskt. Dice har överträffat sig själva med det, jag fullkomligt njuter av bombardemanget från stridsvagnar och kulsprutor. Grafiken är snygg, det kandiderar inte för att vara det snyggaste konsolspelet, men vyerna är vackra och ljussättningen är helt fantastisk.

Sedan är hjärtat i Battlefield-serien multiplayer.
Fienden ligger norr om oss och förbereder försvaret inför vårt anfall. Jag hoppar in i kulsprutepositionen i en bil och en av mina truppmedlemmar kör oss till slagfältet. Uppe i skyn flyger jetflygplan och helikoptrar, nere på marken rullar stridsvagnar och bilen som jag sitter i. Vi har otur för (den väldigt starka!) solen är riktad mot vårt håll, men med sann laganda kommer vi nå vårt mål. Här lyser Battlefield 3. Det är här jag hör hemma. På slagfältet bland där kulorna viner och tänker upp smuts i ansiktet på mig och den till synes oövervinnliga stridsvagnen som dödar halva mitt lag innan en av oss oskadligör den med ett raketgevär. Multiplayern i Battlefield 3 är så otroligt bra så jag ryser. Bara att springa med sina lagkamrater i tunnelbanan i Operation Metro får mig att spritta av glädje. Och att spela Rush på Damavand Peak är en upplevelse alla bore få uppleva.

Man kan välja 4 klasser: Assault som inriktar sig på Assaultrifles och att hela lagkamrater, Support som inriktar sig på LMGs och att ge ut ammo, Engineer som inriktar sig på att skada eller laga fordon, och Recon som använder prickskyttegevär och "spottar" fiender. Jag valde Assault från början för att jag gillar och hela och återuppliva människor, men har börjat spela mer och mer som Engineer då det är förödande på stora banor mot fordon.

Mitt Betyg: 9/10
Grafik: 8/10 (Konsol-versionen)
Ljud: 10/10
Spelbarhet: 9/10
Hållbarhet:9/10
Plus: Mästerligt ljud, Fantastiskt multiplayer-läge, snygg grafik
Minus: Något tråkig och linjär kampanj.

Battlefield 3 är ett spel för dig som gillar att kriga digitalt online. Kampanjen kan vara underhållande, men kunde ha gjorts mycket bättre enligt mig. Kanske något Á la "Black Hawk Down" eller något. Men som GR säger, "så länge du köper spelet för multiplayern kommer du bli en mycket lycklig gamer".

Medlemsrecensioner26
Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10