Svenska
MEDLEMSRECENSION

Battlefield 3

Battlefield 3 låter spelarna delta i strider antingen ensamma i en Singleplayer-kampanj eller tillsammans med andra spelare över internet i ett Multiplayer-spelläge. Spelet innehåller även ett samarbetsläge för två spelare. Spelaren kan välja att strida till fots med en rad uppsättning vapen och utrustning eller att få köra både mark-, vatten- och luftbaserade fordon. Eftersom spelet bygger på Frostbite-motorn kan spelaren förstöra sin omgivning såsom byggnader, träd, murar m.m. Spelet återinför vissa funktioner från gamla Battlefield-spel som togs bort i och med Battlefield: Bad Company år 2008. Det finns funktioner såsom användning av stridsflygplan, skjuta i en liggande position (prone) och PC-versionen kan stödja upp till 64 spelare samtidigt i en multiplayermatch.[7] Dock i konsolversionerna kan de stödja endast upp till 24 spelare samtidigt.

Battlefield 3 inför också Battlelog[8], som är ett nytt webbaserat social nätverkstjänst för PC-versionen av Battlefield 3, skapad av EA och DICE. I Battlelog kan användarna hantera sina vänners spellistor, skapa grupper och plutoner, använda röstchatt och följa sina vänners framsteg i multiplayer i realtid och delta i olika forum. Förutom dess sociala funktioner fungerar Battlelog som spelets startsida och serverwebbläsare där man kan delta i olika multiplayermatcher


ävlingsläget har bland annat trånga stadsbanor och stora öppna landskapsbanor, ideala för fordonsstrider.[14] Spelarna deltar också i olika amfibiska anfallsstrider. Banorna i konsolversionerna har förminskats för att "hålla actionnivån tillräckligt hög" och att "banorna ska bli mer kompakta på konsol" [15]. Spelet har ett förbättrat karaktärssystem, där spelarna kan skräddarsy sin multiplayerkaraktär. Det så kallade Befälhavarläget från Battlefield 2 har inte införts till Battlefield 3. Spelet har ett klassystem, liknande det från Bad Company 2, och ett nytt hardcoreläge. Ett replayläge finns också tillgängligt, där spelarna kan kolla på sina gamla och senaste spelade matcher och titta på hur det har gått för spelaren, liksom för andra spelare, under den matchen.

Det finns en uppsättning av fyra soldatklasser[16][17], som var och en har sin egen utrustning och vapen:

Assault - En skyttesoldat som bär på en automatkarbin och en granatkastare. De är också sjukvårdare, då de bär på en defibrillator och förbandslådor för att kunna hela sårade kamrater.[18]
Support - En soldat som bär på en lätt kulspruta och ger understöd åt sina medspelare. De bär på ammunitionslådor och sprängämnen såsom minor och C-4:or.[19]
Engineer - En mekaniker som kan använda en blåslampa för att kunna reparera fordon. De bär på en automatkarbin eller en kulsprutepistol med ljuddämpare och både pansar- och luftvärnsgevär för att kunna förinta markfordon och stridsflygplan. De har förmågan att desarmera sprängämnen.[20]
Recon - En krypskytt beväpnad med ett prickskyttegevär som kan döda fiender från långa avstånd. De bär på olika spaningsapparater: såsom rörelsedetektorer och laserdetektorer. De bär också på radioapparater som fungerar som spawnplatser till sitt lag.[21][22]

Samtliga soldatklasser kan beväpna sig med en pistol som sidovapen och en kniv för närstrid. Spelaren kan också utrusta sitt vapen med vapentillbehör: såsom kikarsikten, lasersikten, rödpunktsikte, holografisk sikte, ljuddämpare, fronthandtag, bipod och en ficklampa som kan användas för att förblinda sina motståndare eller lysa upp mörka områden.

Som alla de andra Battlefield-spelen har Battlefield 3 ett rankningsystem, där spelaren kan låsa upp olika militära grader med hjälp av de poäng som man får i multiplayer. Det finns totalt 45 militära grader att låsa upp, och efter att spelaren låser upp rank 45 (överste) införs så kallade (Colonel Service Stars), som var och en krävs 230.000 poäng för att kunna låsas upp. Det finns totalt 100 Colonel Service Stars att låsa upp.

Det finns fem olika multiplayerlägen att tävla i[23], varav två som kan spelas av 64 spelare samtidigt i PC-versionen:

Rush: där två lag om max 64 spelare på PC eller 24 på konsol kämpar för att attackera/försvara ett par M-COM-stationer. Det ena laget ska försöka förstöra två M-COM-stationer genom att placera en sprängladdning på stationerna, medan det andra laget ska örsvara stationerna och döda så många fiender som möjligt. Spelarna från de båda lagen kan styra fordon till sitt förfogande i stora landskap.
Squad Rush: samma som rush fast med två lag om fyra man, det finns inga fordon och spelarna attackerar/försvarar en M-COM-station.
Conquest: där två lag om 64 respektive 24 spelare måste erövra kontrollpunkter utspridda i banan. Om ett lag erövrar de flesta av kontrollpunkterna blir fiendelaget försvagat och blir så småningom besegrat. Varje lag har en begränsat antal styrkor till sitt förfogande och det blir sällan att ett lag kan erövra och försvara varje kontrollpunkt på banon.
Squad Deathmatch: där två lag om åtta man i varjestrider mot varandra. Det lag som dödar flest fiendesoldater vinner. Eftersom ett lag delas upp av två grupper så är grupparbete nödviktigt för ett lag att kunna segra.
Team Deathmatch: samma som Squad Deathmatch fast med två lag om tolv man och utan fordon.

För att kunna spela på onlineläget inom konsolversionerna av spelet måste man skaffa och aktivera ett onlinepass.[24]

Medlemsrecensioner26
Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10