Svenska
MEDLEMSRECENSION

Battlefield 3

Skrivet av: Oxpost   2011-11-13

Jag ska definitivt inte sticka under stol med att Battlefield 3 är ett spel jag längtat efter länge. De tidigare spelen i serien har alla varit fullkomligt fantastiska när det kommer till ren och skär underhållning, därmed såg det även riktigt bra ut för nummer 3. Dock har jag varit försiktig med att inte ta ut för mycket i förskott då för höga förväntningar kan komma och bita dig i arslet rejält (Far Cry 2 är ett bra exempel på det). Men samtidigt har det aldrig känts som att spelet skulle kunna bli något annat är riktigt bra då DICE tidigare skapelser huserat FPS-genrens absolut bästa multiplayer-komponent.

Men först ska vi ta och dyka ner i kampanjen, som blivit sågad av mången kritiker. Storyn är definitivt inget att hurra för. Mall 1A har återigen återanvänts och på nytt är det någon galning som fått tag i en samling kärnvapen och planerar att spränga skiten ur både Paris och New York, och som vanligt är det USA's uppgift att förhindra allt. Det märks dock att DICE tagit en hel del inspiration från Black Ops då själva upplägget är mer eller mindre identiskt. Karaktären man spelar förhörs av en butter och en riktigt grinig officerare och varje uppdrag är en återblick på vad Blackburn (karaktären man spelar som) upplevt. Skillnaden mellan de två spelen är att medan Black Ops faktiskt hade ett välskrivet manus och kompetent röstskådespeleri så har BF3 inget av de ovanstående. Det är slätstruket och allmänt intetsägande. Det har även införst en hel del riktigt irriterande quicktime-events som känns helt malplacerad och obefogade. Men kampanjen är dock inte så genomusel som alla säger.

Bortsett från de 3 första uppdragen, som är riktigt usla, så bjuder DICE på rejält med underhållning. Eldstriderna man får delta i är ofta riktigt roliga och på sina ställen ruskigt utmanande. Ibland går det lite för långt och då och då uppstår irritation då man för femte gången blivit nedskjuten på samma ställe utan att ha gjort något som kan klassas som dumt. AI:n är även den tämligen undermålig. Men på det stora hela har jag faktiskt blivit rejält underhållen av BF3's alltför korta, men intensiva kampanj.

Men det är såklart inte kampanjen man är ute efter när man snackar om Battlefield. Det är den magnifika multiplayer-delen som man vill åt och här har DICE verkligen fått in en home-run. Av de sex spellägen som finns att välja mellan (Conquest, Rush, Squad Rush, TDM, Squad DM samt Conquest Large) är det Conquest (vanlig samt Large) och Rush som är de mest populära samt underhållande. Att springa/åka/flyga omkring på gigantiska banor som Kharg Island och Caspian Border med 63 andra individer är en otrolig känsla. En känsla som antagligen hade uteblivit till viss del om inte DICE hade fokuserat på samarbetandet lagkamrater emellan så mycket som de har gjort. I BF3 kan du avsluta en hel runda utan att ha avlossat ett enda skott, inte dödat en enda människa, inte sprängt ett enda fordon och fortfarande gå upp i rank samt bli rejält underhållen. Vilket är en enorm bedrift och ett bevis på hur noggranna DICE har varit under utvecklandet av multiplayer-delen. Ranksystemet är även det väl utformat och pushar dig hela tiden till att låsa upp nya vapen, tillbehör och fordon. Det hela har gjorts än mer beroendeframkallande genom införandet av Battlelog som bidrar till en mer tävlingsinriktad känsla då du konstant får uppdateringar om hur det går för dina vänner. Dock har EA och DICE stundtals rejäla serverproblem, som bidrar till en del irritation men det är inget som förstör helhetskänslan i längden.

Och som vanligt när det gäller DICE så är ljudproduktionen helt fenomenal. Explosioner, fordon samt vapen låter helt underbart och bidrar till en rejäl känsla av tyngd och dödlig kraft när man använder sig av den eldkraft som finns till förfogande. Här har Infinity Ward, Treyarch samt Activision mycket att lära! Dock är inte den musikaliska biten lika imponerande. Musiken som ackompanjerar kampanjen är slätstruken och det är definitivt inget som kommer få dig att gå igång på allvar. Jag saknar verkligen soundtracket från 1942.

Då kommer vi till den stora snackisen när det gäller det här spelet. Grafiken. Frostbite-motorn är något i hästlängd. Det är bara att konstatera. Battlefield 3 är fullkomligt fantastiskt snyggt. Enastående texturarbete mixat med helt absurt snygg ljussättning och ruggigt detaljerade omgivningar samt vapen gör BF3 till en fröjd att skåda. Bara det faktum att jag flera gånger ställt mig och stirrat rakt in i en gatulykta bara för att det är så förbannat snyggt är något få spel kan mäta sig med. Dock infinner sig några buggar i kampanjen som gör att jag trots allt inte kan dela ut ett toppbetyg i denna kategori trots att jag så otroligt gärna skulle vilja göra det.

Sammanfattningsvis är BF3 ett fantastiskt välgjort spel. Kampanjen är helt ok och ger dig hyfsad underhållning för stunden. Dock är det flerspelarläget som kommer få dig att komma tillbaka för mer gång på gång på gång. Dessutom låter och ser spelet helt absurt bra ut!

Medlemsrecensioner26
Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10