Svenska
MEDLEMSRECENSION

Fable III

Skrivet av: Jokez   2010-11-26

Som en vis liten tjej en gång sa: "man lär sig hur det är att vara kung och drottning och bestämma en massa viktiga saker", men först så måste du göra revolution och för det krävs det att du fiser folk i ansiktet.

Fable serien har under hela sin utveckling egentligen kantats av otaliga löften från skaparen Peter Molyneux, det har handlat om att Fable skall vara något unikt, något speciellt men varje gång har det slutat med ett ganska så bra spel men ändå många brutna löften. I och med Fable III verkar dock den gode Peter har lugnat sig något, visst det var tal om att Fable nu skulle innehålla Kinect stöd men i övrigt kan jag inte påminna mig några större löften annat än det vanliga; "bigger, better, more badass" snacket som alltid är.

Storyn i Fable III utspelar sig femtio år efter slutet i del två, hjälten du spelade då är död och din onda bror har tagit över som Albions regent, han styr det hela med järnhand och folket är nära uppror. Som spelare tar du här kontrollen över den yngre och visare brodern, och hans uppdrag är att hjälpa en rad människor runt om i riket för att vinna deras lojalitet och hjälp med att störta brodern från tronen.

Historien i Fable III är förvånansvärt bra, i början kan den kännas väldigt lättsam och utan någon egentlig mening men ju längre in i spelet man kommer ju mörkare blir den, det känns lite oväntat när det sker men ack så välkommet!

Det som däremot känns mindre bra är de uppdrag man skall utföra för att vinna lojaliteten bland folket. Här hade man kunnat gissa på heroiska insatser som att ge sig upp på storslagna uppdrag och dräpa någon ond fiende men allt som oftast består de av "spring till plats A för att lämna sak B" uppdrag eller uppdrag som känns rent töntiga, att samla in kycklingar i en kycklingdräkt är inget som anstår en framtida hjälte.

Det finns undantag i dessa uppdrag där humorn som spelet försöker förmedla gör sig bra, kommer specifikt att tänka på ett där man krymps ner och tvingas delta i något som skall liknas vid ett brädrollspel, mycket underhållande, tyvärr är dessa finurliga uppdrag lite för sällsynta.

Det skall sägas att när man genomdrivit sin revolution mot kungen cirka tio timmar in är spelet långt ifrån slut, det gäller nu att infria löften givna till dina allierade som hjälpte dig under revolutionen, samtidigt måste du ha pengar över för att möta nya hot mot riket, alltid redo ni vet! Tyvärr tycker jag inte delen som regent är speciellt rolig man ställs inför en rad knepiga val, skall barnen ha ett barnhem eller de rika ett horhus, valet är ditt och bara ett av flera "svåra" val att göra (Vi all vet att ett horhus is the way tog go, vem behöver barnhem??).

Tiden som regent handlar mer om kronor och ören än om action och rädda fagra möer så mycket kan jag avslöja, samtidigt har du såklart chansen att göra de uppdrag som du inte slutfört så chansen för lite sparka rumpa finns helt klart.

Grafiskt sett är Fable III inte speciellt mycket vackrare än Fable II, det är snarare så att spelet den här gången lider av stora problem med "screentaring" och "slowdowns" och när det sker även inne i minispelen där allt man ska göra är att trycka på två-tre knappar, ja då inser man att rent tekniskt saknas den där sista finslipningen som hade behövts. Det ska sägas att det fanns ett par riktigt vackra omgivningar i spelet och då främst de där man är under marken i grottor imponerade på mig med riktigt bra ljussättning som skapade en mystisk och läskig stämning.

Jag är dock ambivalent, för samtidigt som spelet i många fall känns väldigt enkelt, löjligt och har stora tekniska brister så är det på samma gång väldigt mysigt, underbart berättat och det ger mig ändå en varm känsla inombords. Det man kan tacka för den varma känslan är ljudet, dels de fantastiska röstskådespelarna med mr John Cleese som den allra främsta men också den stämningsfulla musiken bidrar till att skapa en atmosfär i spelet som man inte hittar i många spel.

Så vad var det där om att fisa folk i ansiktet? Är det verkligen något anständigt en kung? Javisst! i Fable III precis som i del två så finns det här ett uttryckssystem för att skapa sig vänner, och i förläningen en eller flera partners. Detta fungerar så att man har ett gott, ett ont och ett neutralt val att göra och baserat på hur mycket personen tycker om dig kan du göra olika saker. Jag kan inte annat än att tycka att detta system känns otroligt töntigt och får mig genast att tänka på Sims 3 fast med mycket mycket töntigare saker att göra.

Hela systemet och främst då att rapa/fisa folk i ansiktet gör att hela Fable III upplevelsen vacklar för mig, vad är tanken bakom spelet? Skall det vara ett seriöst rollspel med val som påverkar världen du lever i, eller vill spelet bara vara lättsamt och humoristiskt, det känns inte som utvecklarna själva vet och det landar i ett splittrat intryck.

För dig som gillar en valberättad historia och som kan bortse ifrån att det är otroligt lättspelat och till vissa delar rätt töntigt.

Inte för dig som är ute efter ett mer seriöst rollspel och som dessutom irriterar dig på allt vad grafiska problem heter.

Orginalet är publicerat på min blogg http://www.familjenspel.se/

Medlemsrecensioner10
Samlat betyg: 7.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10