Svenska
MEDLEMSRECENSION

Need for Speed: Shift

Need For Speed: Shift - PS3

Need For Speed-serien har en lång historia bakom sig, minst sagt. Sedan det första spelet år 1994, har EA kläckt ur sig inte mindre än 13 uppföljare. Och med stor vinst.
Serien har bjudit på polisjakter, fritt utforskande i stora städer och nu senast - racing utan egentliga krusiduller.
NFS: Shift är det senaste spelet i serien, och EA har haft höga ambitioner. Shift är inte ett nytt Underground eller Most Wanted.

Nej, Shift är racing. Inga polisjakter, ingen fri körning i spökstäder och inga sekvenser i ultrarapid.
Prostreet var början på en nystart för Need For Speed, och Shift följer i dess hjulspår.
Det handlar denna gång om hyfsad realistisk körning, utan arkadinslag. Shift är för den sakens skull inte heller en simulator, utan helt enkelt ett lagom krävande racingspel som aldrig skulle låta realism gå före spelglädje. Sagt och gjort.
Storyn i Shift är snudd på obefintlig. Du är en förare som vill och ska bli bäst i världen på det du gör. Det gör du genom att manövrera olika fordon i diverse tävlingar i vitt skilda miljöer. Så långt är allt mycket traditionellt.

Men som vi alla vet behövs inte någon story för att göra ett bra racingspel. Det viktiga sitter i själva spelbarheten. Och lyckligtvis har Electronic Arts gnuggat hårt på denna punkt. Oavsett om du är duktig, oerfaren eller rent av skitkass kan du med hjälp av de smarta svårighetsgraderna forma din upplevelse precis som du vill ha den. De lättare graderna hjälper dig att bromsa automatiskt när du svänger i kurvor, och målar upp stora linjer i vägbanan för att leda dig till de bästa positionerna på vägarna för att kunna klara de snäva svängarna på bästa sätt.

Om du vill ha lite mer tuggmotstånd fungerar även det utmärkt. Slå av alla hjälpmedel och du får en (åtminstone för mig) brutal utmaning.
Att välja en högre svårighetsgrad ger dig inte mer pengar. Det ger dig inte bättre utrustning. Det ger dig ingenting. Shift belönar inte den spelare som verkligen har skicklighet, men straffar samtidigt inte den värdelöse föraren. Personligen tycker jag att detta är ett bra val, då jag tillhör den skara som bäst kan beskrivas som "Rätt dåliga".
I grunden är Shift alltså väldigt traditionellt och bekant, men det finns ett mycket spännande inslag som skiljer det från mängden.

Shift låter dig som spelare att utvecklas på det sätt som du själv vill. Choose your path - aggressive or stylish?
Beroende på hur du beter dig ute på vägbanan tjänar du poäng som utvecklar din förarprofil. Bete dig som en hänsynslös dåre och du tjänar aggressivitetspoäng till din förarprofil, medan en mer sansad men stilig körning ger dig stilpoäng.

På detta sätt utvecklas din förarprofil på olika sätt och ger dig olika miniuppgifter ute på vägbanan som ger dig en möjlighet att samla alla stjärnor, som i slutändan ger dig mer pengar för varje lopp.
Denna del är utan tvekan den mest spännande delen av Shift. Tillsammans med den utmärkta bilfysiken och körkänslan. Att ratta olika fordon i Shift är en skön upplevelse, där den underbara fartkänslan lyser starkast.

Rent grafiskt är Shift aningen ojämnt. Tyvärr. På det stora hela är det snyggt, men tyvärr lider det av en del problem. PS3-versionen har sämre skärmuppdatering (speciellt under mellansekvenserna innan ett lopp) och en murrigare skärpa än i Xbox 360-versionen, samt något mattare färger. Det är tråkigt, men sant. Har du tillgång att inhandla 360-versionen bör du göra det, som där är ett mycket snyggt spel, men som inte kan konkurrera med genrens giganter rent grafiskt (Dirt 2, Grid).

Multiplayerdelen av Shift är stabilt och väl utbyggt. Du kan här tävla mot spelare över hela världen i en rad olika tävlingar med alla olika fordonsklasser. Det är underhållande, men ibland något obalanserat, när du fritt kan välja ditt fordon i det stora bilutbudet. Ja, det betyder att du kan välja en riktigt kass bil medan din motspelare väljer en riktig värstingbil.

Shift är sammantaget ett underhållande racingspel med ett bra karriärläge och ett väl fungerande, men något obalanserat multiplayerläge.
Är du sugen på ett mer allvarligt, men istället riktigt bra Need For Speed? Då är det här ditt val. Denna gången har EA hittat precis rätt.

Samlat betyg: 7.6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10