Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Marvel Ultimate Alliance 2

Marvel: Ultimate Alliance 2 - Fusion

Mikael har kollat närmare på det kommande Marvel-slagsmålet, som faktiskt är rätt lovande, trots att det kommer att släppas på alla tänkbara format

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att vara Marvel-hjälte är inte lätt. Även om du i enstaka undantagsfall kan råka hamna i ett hyfsat spel så får du nästan räkna kallt med att det är ett 6/10-spektakel som nätt och jämnt gör de mest despereta fansen nöjda. Men men, det hade kunnat vara värre. Som DC-hjälte kan du snarare räkna med en snitt på 3/10...

Marvel: Ultimate Alliance var en av alla dessa sexor. Grundtanken var god. Med ett enormt gäng blandade Marvel-gubbar i olika färger och smaker (Wolverine smakar våt sork och Captain America smakar hamburgare) kunde man smiska sig runt i omgivningarna tillsammans, fyra spelare åt gången. Men det blev ganska obalanserat, enahanda och dessutom ruttet optimerat för de äldre formaten.

Nu, tre år senare, är det med visst hopp vi ser fram emot Marvel: Ultimate Alliance 2 - Fusion (man måste älska dubbla undertitlar). Till att börja med har det dröjt ett bra tag, trots att ettan var en ordentlig försäljningsframgång på alla tvåhundrasjutton format det släpptes på, ungefär. Det innebär att det åtminstone inte är ett superhastigt hafsverk för att dra in ännu mer stålar.

Och Marvel: Ultimate... ja, ni vet, ser faktiskt rätt lovande ut. Grafikmotorn har fått sig en rejäl grovputsning, även om statusen som sann multiplattformare fortfarande innebär ganska stora minsta gemensamma nämnaren-komplex. Det går helt enkelt inte att göra ett riktigt "next gen"-spel när även Wii ska vara med och leka på samma villkor. Ändå ser det helt okej ut och i stridens hetta lär vi inte se någon större skillnad på versionerna.

Detta är en annons:

På tal om hetta. Fusionen som titeln anspelar på innebär att alla spelets hjältar kan kombinera sina krafter på intressanta sätt. Det kan vara klassiska varianter som Wolverines "fastball special" där han helt enkelt blir kastad som en arg järvboll mot motståndaren av en bastant kollega, men även mer kreativa sådana som att låta Iron Man spegla sina protonstrålar via Wolvies klor mot en hel massa fiender. Eftersom spelet har så många figurer kan alla dessa kombinationer, förutsatt att Vicarious Visions verkligen har gjort specifika kombinationer mellan alla, bli riktigt underhållande och omväxlande att upptäcka och utnyttja.

Ja, figurerna ja. Marvels universum är fyllt av kostymnissar och alla är inte lika kända eller intressanta för oss européer, men nog kan du väl hitta åtminstone ett par favoriter bland dessa? Captain America, Daredevil, Green Goblin, Hulk, Human Torch, Iron Man, Invisible Woman, Luke Cage, Mister Fantastic, Spider-Man, Storm, Thing, Thor, Venom och Wolverine. Det är ju liksom tio-femton medelmåttiga licensspel på en gång, så prisvärt är det om inte annat. Dessutom kommer ännu fler att dyka upp vad det lider. Activision har utlovat minst 24 stycken men eftersom det bara är marginellt fler än förut tror jag att det blir en del dolda (eller nerladdningsbara till en kostnad).

Det finns faktiskt lite handling bakom alltihop. Marvel-gänget har då och då sammanstrålat i episka slag, som i åttiotalets Secret Wars I och II, i nittiotalets mastodontstrid mot Onslaught, och i Secret War och Civil War för några år sedan. Visserligen är det på många sätt ett marknadsföringsknep för att locka fansen att läsa även om andra superhjältar, men det ger också en del sköna konflikter mellan måttligt goda vänner som Wolverine, Hulk, Venom och Spider-Man.

Marvel: Ultimate Alliance 2 - Fusion bygger delvis på den senaste sammankomsten, Civil War, där hjältar och skurkar tvingas registrera sig och ge upp sina hemliga identiteter. Vissa hoppar på direkt, andra vägrar. Ganska snart blir det upplagt för slagsmål mellan både tidigare vänner och fiender. Captain America blir (lite oväntat) ledare för motståndsrörelsen medan gamle kollegan och superkapitalisten Iron Man (som redan är relativt offentlig) leder gruppen som ska fånga och avslöja alla superhjältar och mutanter. Det här är förstås ett utmärkt upplägg för att motivera varför vilken figur som helst ska ha en anledning att slå en annan i huvudet: politik.

Detta är en annons:

Överhuvudtaget har Marvel börjat jobba mer aktivt för att knyta ihop sitt universum även i andra medier. Dels då i spel som det här, och så de nya filmerna med Iron Man, Hulk, och kommande Captain America som allihop kommer att mynna ut i en riktig Avengers-film. Crossovers är alltid kul och med den klart förbättrade kvalitetskontrollen på senare år finns faktiskt möjligheten att även det här spelet kommer att vara riktigt bra.

Marvel Ultimate Alliance 2Marvel Ultimate Alliance 2Marvel Ultimate Alliance 2Marvel Ultimate Alliance 2
Marvel Ultimate Alliance 2Marvel Ultimate Alliance 2Marvel Ultimate Alliance 2Marvel Ultimate Alliance 2

Relaterade texter

Marvel Ultimate Alliance 2Score

Marvel Ultimate Alliance 2

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Dr. Doom är i farten och inleder ett kraftfullt angrepp mot S.H.I.E.L.D. vilket gör att Marvels alla hjältar måste rycka ut igen...



Loading next content