Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Mario & Sonic at the Olympic Winter Games

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games

I vinter kommer både rörmokare och igelkottar att snöra på sig skidpjäxorna för att mötas i de olypiska spelen. Love har tittat närmare på vad vi kan förvänta oss.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Parallellt med vinter OS i Vancouver kommer ett mycket gladare och festligare OS att utspela sig. Klädda i alla regnbågens färger kommer dessa lättsamma vinterspel att bjuda upp till uppfriskande utomhusaktiviteter tillsammans med Mario, Sonic och deras vänner och fiender. Den hurtiga motsatsen till självspäkande på ett illaluktande gym.

Kanske är det dumdristigt att se fram emot en uppföljare till det ganska bleka Mario & Sonic at the Olympic Games. Ändå lyckas jag skapa en smula sug efter att få tävla tillsammans med de två spelikonerna. En skickligt regisserad trailer har nämligen lyckats gnugga min gamla sunkiga Nintendokörtel på exakt rätt sätt. Genast börjar det sunda förnuftet demonteras med argument som: "Men det är ju Goombas med i publiken" och "Åååååh! Shy Guys också!".

På det glada 80-talet förstod jag inte charmen i att turas om att hamra på knappar för att tävla i sportgrenar. Mina vänner spelade gärna Track and Field eller California Games tillsammans när det begav sig. Själv satt jag håglöst bredvid och försökte förgäves att engagera mig i fjärilssim och stavhopp. Men det var innan Nintendo tog sin framgångsformel och applicerade den på genren. För vilket sportspel som helst piffas naturligtvis upp genom en dos lättillgänglighet och ett tjockt lager färg. Slänger man sedan in rejält med gamla klassiska Nintendofigurer så förvandlas spel i vilken genre som helst till storsäljare. Undertecknad har i alla fall roats av såväl fotboll som tennis i Marios gladlynta tappning. Och om man till och med kan göra en snustråkig sport som fotboll intressant så borde en snötäckt olympiad bli hyfsat lyckat.

Du behöver inte skämmas. Wii-Fit gjorde sitt jobb ett tag, men nu är det över ett år sedan du köpte träningsspelet och dammet över balansbrädans vita yta vittnar om att dess glansdagar är förbi. Men än finns det hopp. Vänta med att lägga brädan i den garderob som redan är halvfylld med böcker om Atkins diet och rostiga Power Riders. Kanske är Mario & Sonic at the Olympic Winter Games den näring som måste tillsättas för att få igång peppet över att du faktiskt äger en alldeles egen balansbräda.

Detta är en annons:

Vissa av grenarna kommer nämligen att piffas upp av lite gammal hederlig tyngdpunktsförflyttning. Exakt vilka vet vi inte än, men förhoppningsvis får vi åka både slalom, snowboard och skridskor med hjälp av brädan. Oavsett vilka grenar som kommer att finnas med och hur bra slutresultatet än blir så vet vi redan en sak: spelet kommer att sälja ofantliga mängder exemplar världen över. Precis som sin föregångare.

Mario reser inte ensam från svampriket. Och Sonic tar också med sig bekantskaper från sina hemtrakter. Alla tävlande som var med och svettades under sommarens olympiska spel kommer att ta på sig vinterrocken och åka till Kanada. Vi kan därför räkna med att återse bland annat Tails, Luigi, Dr. Eggman, Bowser, Knuckles och Yoshi. Dessutom utlovas några nya ännu inte utannonserade figurer. Trots att karaktärerna härstammar från två helt olika spelserier så lyckas Sega få dem att passa ihop på ett snyggt sätt. Man börjar så sakteliga vänja sig vid att se Mario och Sonic i samma spel. Inte nog med att de sportar tillsammans, de två rivalerna har som bekant även slagits mot varandra i Super Smash Bros. Brawl.

Precis som sin föregångare släpps Winter Olympics både till Wii och Nintendo DS. Förutom de uppenbara skillnaderna i kontrollsätt finns det andra saker som skiljer versionerna åt. I Mario & Sonic at the Olympic Winter Games till Wii kommer man att både få tävla mot och med varandra i ett spelläge som tar spelarna hela vägen från olympiadens öppningsceremoni till slutskedet. Dessutom ska man kunna tävla över WiiConnect24 och om man har en egenhändigt hopknåpad Mii man är särskilt stolt över så går det att spela även med denna. Versionen som släpps till Nintendo DS har istället ett spelläge där spelaren kan utmana bossar och utföra olika uppdrag. Det går att utmana vänner, även om de inte själva äger en kopia av spelet.

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games kommer ut sent i år. Som casualspelarnas förkämpe ser jag naturligtvis fram emot spelet. Men kanske att jag delvis ska försöka ruska av mig mitt nostalgi-rus och försöka se nyktert på det hela. Naturligtvis kommer inte Mario & Sonic at the Olympic Winter Games att dominera speciellt många spelkvällar i mitt hushåll. Men hoppet finns där. Det är ju både Goombas och Shy Guys i publiken.

Detta är en annons:
Mario & Sonic at the Olympic Winter GamesMario & Sonic at the Olympic Winter GamesMario & Sonic at the Olympic Winter GamesMario & Sonic at the Olympic Winter Games

Relaterade texter

Mario & Sonic at the Olympic Winter GamesScore

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games

RECENSION. Skrivet av Love Bolin

I väntan på de riktiga olympiska spelen tjuvstartar några av spelvärldens hetaste stjärnor. Men har rörmokare och igelkottar egentligen något i utförsåkningsbacken att göra?



Loading next content