Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Logitech Yeti GX

Logitech köpte ju upp mikrofonföretaget Blue och har nu förvandlat den hyperpopulära podcast-micken Yeti till en Logitech GX-produkt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är nu exakt 14 år sen som Blue släppte USB-mikrofonen Yeti, specialdesignad för de som på enklast möjliga sätt ville börja med framförallt podcasts. Jag minns att jag i slutet av 2009 hasade runt inne på min lokala musikaffär och grävde i trumgömmorna när butikschefen Jon ryckte fram en Yeti och frågade om jag inte behövde en USB-mik? Sure, varför inte - tänkte jag och slungade upp de 1290 kronor för mikrofonen som jag använde under cirka sju års tid till bland annat GRFM, Petter Podcast och diverse podcast-intervjuer. Det var först när jag började spela in videosnuttarna till Racing Dreams som jag i samförstånd med GRTV-klipparen David (Gamereactor Danmark) kom fram till att jag behövde uppgradera till något mer puffskydd samt möjligheten att fånga upp mer ljud i de höga frekvenserna. Jag bytte ut min gamla trotjänar-Yeti mot en Sennheiser Profile som är vida överlägsen 2009 års Blue Yeti.

HQ

Men nu är Yetin tillbaka. För drygt fyra år sen köpta hårdvarujätten Logitech upp Blue Microphones (för 1,3 miljarder kronor) och istället för att som de gjort med Astro, fortsätta att ge ut samma produkt med samma namn, valde de att kassera Blue som varumärke. Nya Yetin heter därmed Logitech Yeti (GX) och det handlar om samma grundläggande tänk men med uppgraderat innandöme och ny design. Kan den hålla jämna steg med produktsegmentet och prisklassens otvivelaktiga regent, Sennheiser Profile, eller har den en gång så dominanta snöjätten blivit undanröjd?

Logitech Yeti GX
Snygg, välbyggd, hållbar, simpel att använda med riktigt bra ljudkvalitet.

Yeti GX är en Superkardioid-mikrofon, en så kallad njure som är mer riktad än föregångaren och därmed inte fångar upp sidoljud på samma sätt utan enbart fokuserar på riktade ljudvågor. Den är enbart utformad för inspelning av din röst och det gäller att du riktar den rakt mot truten. Detta gäller såklart de allra flesta streaming/podcast-mickar men medan många är vanliga Cardioider har Logitech tagit steget längre. Detta gör att Yeti GX är en smula känslig för harklingar (min specialitet) samt läppar som gnussas mot varandra men lyckligtvis har den ett medföljande puffskydd som hjälper med att plocka bort oangenäma "hisch"-ljud och det som uppstår rent audiomässigt när man likt Conny vispar runt tungan likt en besatt människa. Yeti-originalet hade inget puffskydd och det var för egen del alltid något som jag tycker saknades.

Designmässigt är Yeti GX en ordentlig förbättring och en mycket tjusig mikrofon där "less is more" stått som något slags honnörsord för hur den ser ut och fungerar. Det medföljande bordsstativet är det enskilt smidigaste och bästa / enklaste jag sett i detta produktsegment och att tilta och skruva fast micken i ett särskilt läge är verkligen megasimpelt och fungerar perfekt. Mikrofonen i sig är dessutom betydligt mindre sett till dess yttermått och formfaktor än den gamla Yeti trots att den huserar mer teknik, vilket också är ett plus. Logitech har stoppat in sin hårt haussade Lightning-teknologi samt RGB-ljus vilket gör att man via Ghub kan skräddarsy ljuset som strålar ur Logitech-logotypen samt en ljusrand i mitten av mikrofonen. Detta är inget som intresserar mig men för den som gillar ljuslila lampor i sina spelgrejor fungerar det ypperligt.

Detta är en annons:
Logitech Yeti GX
1899 kronor är lite dyrt men Yeti GX är å andra sidan den bästa Yetin någonsin.

Ljudet då? Det är riktigt bra. Väldigt bra. Du får här inte riktigt omfånget som exempelvis Rode X XDM-100 erbjuder och Yeti GX är inte fullt lika bra som Sennheiser Profile när det kommer till upptagningsförmåga men detta är en väldigt bra USB-mikrofon som enkelt skåpar ut sin föregångare och toppar konkurrenter som exempelvis HyperX Quadcast, NZXT Capsule och framförallt Razer Seiren V2 Pro. Min röst fångas upp med en detaljrikedom som imponerar. Ljudkvaliteten är klar, ren och akustiken känns väldigt bra. Oavsett om jag viskar eller skriker till mitt i en mening gör Yeti GX ett väldigt fint jobb med att fånga upp varenda liten nyans, i det. Om du letar ny mikrofon till din streaming-setup eller till din podcast, är detta helt enkelt ett utomordentligt val.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande design, perfekt formfaktor, strålande bordsstativ, klockrent ljud, G Hub är fortsatt superbt
-
Dyr, RGB-lamporna är onödiga
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Logitech Yeti GX

Logitech Yeti GX

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Logitech köpte ju upp mikrofonföretaget Blue och har nu förvandlat den hyperpopulära podcast-micken Yeti till en Logitech GX-produkt...Loading next content