Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG SL8YG Soundbar

LG.s billigaste Dolby Atmos-limpa har kritiserats för sin oförmåga att skapa omgivningsljud men Petter är av en annan åsikt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Nysläppta ljudlimpan LG SL8YG är den koreanska TV-jättens billigaste Dolby Atmos-variant och den har kritiserats både högt och brett för sin begränsade kapacitet att förmedla ett imponerande Atmos-ljud. Och ja, här ska jag inleda genom att simma mot strömmen. Jag kommer inte på något vis eller sätt kritisera LG SL8YG Soundbar för att den inte knockat mig med sitt objektbaserat ljud. För enligt mig finns det inga ljudlimpor på marknaden som gör det. Det finns säkerligen bättre och sämre, såklart. Jag testade nyligen den 25 000 kronor snordyra Sennheiser Ambeo som är måttligt bättre än LG:s minsting på just Atmos men överlag tycker jag att hela diskussionen är en smula löjeväckande, om jag ska vara helt ärlig.

HQ

Jag gillar Dolby Atmos, missförstå mig rätt. Jag kanske till och med älskar det. Men då pratar vi objektbaserat ljud framkallat av riktiga kanaler. Inte virtuellt framställt väggstuds-ljud som "låtsas" vara något som det inte är. Jag körde tidigare fyra takhögtalare i min privata hemmabio och har därmed en del erfarenhet av hemma-Atmos och kan med stor övertygelse även hävda att Atmos är en biogrej. Där taket kanske huserar 20+ högtalare. I mindre riggar blir det lite fjuttigt även om det märks skillnad i dynamik baserat på att ljudet just objektbaseras och inte kanalbaseras. Men i ljudlimpevärlden är det för egen del mest en trött marknadsföringsgrej. Alla aska ha Atmos helt plötsligt, utan att ens veta vad det är. Och att såga LG SL8YG baserat på att den inte återskapar en fullgod höjdljudbild, är lite som att försöka spela snooker med ett snöre för att sedan kritisera repets styvhetsbrist.

LG SL8YG Soundbar
LG är larvigt duktiga på design för tillfället och detta är en av de snyggaste limporna vi haft nöjet att testa.

Det är istället som ett blygsamt prissatt, fysiskt sett behändigt komplement till sin LG-TV som denna limpa ska betraktas, om du frågar mig. Inte som någon storslagen Atmos-filmrigg. Om du har en pannkaksplatt TV på väggen som ger ifrån sig ljud som låter lite som när man slår en raskatt över ryggen med en linjal, och söker en übersmidig lösning att snabbt och framförallt busenkelt förbättra ljudkvaliteten flera hundra procent, då är den 5000 kronor billiga (inklusive medföljande subwoofer) LG SL8YG ett strålande alternativ, enligt mig.

LG SL8YG Soundbar
Det är svårt att hitta en mer prisvärd ljudlimpa just nu.
Detta är en annons:

Designmässigt gör LG för tillfället allting rätt. LG SL8YG är ursnygg. Känns lyxigt påkostad. Du kopplar in den via HDMI Arc och om du kopplar den till en LG-TV, sköter den sig själv helt och hållet efter du pulat in sladden i skärmen. TV:n avaktiverar sitt inbyggda ljud, börjar per omgående kommunicera med limpan som sedan styrs via TV:ns fjärr. Så fungerar förvisso många limpor, men för det mesta kommer det en del irriterande bekymmer på köpet, som jag upplevt i omgångars omgångar. Limpan tappar kontakt, stänger inte av sig när TV:s slås av eller blandar in delar av TV-ljudet i sin mix. Sådana saker har vi på Gamereactor fått erfara snudd-på varenda gång vi hårdtestat ljudlimpor i vårt recensionsrum och när LG SL8YG fungerar så felfritt perfekt som det gör, är det enkelt att fatta lite extra stort tycke för den.

LG SL8YG Soundbar
Dolby Atmos har blivit en modegrej, alla ska ha det även fast många inte ens verkar veta vad det egentligen är. Och tillverkarna hänger naturligtvis på.

LG SL8YG saknar en del i omfång och kontroll, det ska sägas direkt. Om du lägger det dubbla rent pengamässigt får du såklart en limpa som med enkelhet skåpar ut den rent dynamiskt, men det går samtidigt inte att blunda (eller "stänga öronen") för det faktum att ljudet har en klarhet och en värme som passar mig utmärkt. Det finns dessutom massor av tryck tack vare den medföljande, trådlösa, baslådan (som synkar till limpan samma sekund som man kopplar in de båda). Basen är inte snortight men tillräckligt rapp och samlad för att jag ska mosa på och köra den relativt högt inställd. Jag anser att allt från dialog i Avengers till pistolskott i Black Hawk Down låter bra, med en närvaro som imponerar, särskilt med tanke på att LG SL8YG faktiskt bara kostar 5000 kronor. Jag har även upplevt Google Assistant-funktionaliteten som problemfri och smidig, rakt igenom.

Sammanfattningsvis vill jag i allra högsta grad rekommendera LG SL8YG som är en mycket prisvärd limpa. Särskilt för dig med en LG-skärm på väggen.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Urläcker design, påkostade materialval, perfekt funktionalitet, ursmidig installationsprocess, problemfritt ägande
-
Aningen framtung ljudbild, basen saknar lite kontroll
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8
LG SL8YG Soundbar

LG SL8YG Soundbar

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

LG.s billigaste Dolby Atmos-limpa har kritiserats för sin oförmåga att skapa omgivningsljud men Petter är av en annan åsikt...



Loading next content