Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG HU85LS Cinebeam Laser 4K

LG mosar på med en ursnygg minimalistisk "short throw"-projektor för 50 000 kronor som imponerar initialt men sen visar sig dras med ett jobbigt problem...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Som gammal hembiofanatiker, som byggt två stycken biorum och ägt ett antal rejäla XSRD-projektorer, minns jag hur jag fnös när jag för första gången såg en "short throw"-projektor. Jag tror till och med att jag skrattade lite elakt, sådär. En smula överlägset, ut genom ena mungipan. Sedan dess har utvecklingen gått i rasande takt och oavsett om man kikar enbart på denna del av projektor-produktsortimentet eller på projektorer i allmänhet, har det gjorts massor av suveränt intressanta framsteg de senaste fyra åren.

HQ

För ett drygt år sedan såg jag en film projicerad av Xiaomi Mi Laser och var inte särskilt imponerad, alls. Eller ja, det såg ut som skräp. Rent, renodlat skräp. Och där och då dömde jag korkat ut "short throw"-grejen som en kontorspryl för den minst inbitne och tveklöst minst kräsne köparen. Men sen har det som sagt hänt mycket, och LG:s Cinebeam 4K-projektor har belönats med finfina teknikpriser och en hel del lovord vilket naturligtvis gjort mig mer nyfiken än vad jag kanske borde varit. LG Nordic skickade hit ett recensionsexemplar, jag slog till på en 104-tums ramspänd 16:9-duk och har levt med denna pryl den gångna månaden nu, inklusive en mindre kalibrering och total mörkläggning av mitt vardagsrum.

LG HU85LS Cinebeam Laser 4KLG HU85LS Cinebeam Laser 4KLG HU85LS Cinebeam Laser 4K
Designen är ljuvlig och tygskyddet på "framsidan" är framtaget av danska designbyrån Kvadrat.

LG HU85LS Cinebeam är otroligt läckert designad, täckt av premiummaterial från danska designbyrån Kvadrat och sådär minimalistiskt stilistisk som en traditionell hemmabioprojektor aldrig blir. Den är kritvit, mäter 68 x 34 centimeter och är 13 centimeter tjock, "framsidan" är täckt av ljusgrått ylletyg från Kvadrat och under det sitter det en enklare ljudlimpa, vilket gör denna projektor till en supersmart produkt. Glöm montering i taket, 4-5 meter från själva väggen där duken ska sitta. Glöm dryg kabeldragning, glöm det faktum att du måste "skjuta" ljus över hela rummet och glöm kravet på separat receiver med tillhörande högtalare. För dig som vill slippa allt det strulet är detta en väldigt god idé. Problemfritt projektorägande, helt enkelt.

Precis som namnet antyder drivs Cinebeam av en laserbaserad ljuskälla som pangar ut 2700 lumen i ljusstyrka och 2 000 000:1 i kontrastförhållande. Ordentliga siffror, med andra ord. Massa ljus, trevlig kontrast och ansikontrasten (det svartaste som finns i bild i förhållande till det vitaste värdet i samma bild) är också den bra. Det trevliga med laser som ljuskälla snarare än en traditionell lampa är ju dessutom att ljusstyrkan aldrig riktigt "bleknar" eller försvagas med tiden och inte behöver bytas efter 2000-3000 timmar som i en traditionell projektor. Istället lovar LG att Cinebeam tuffar på i 20 000 timmar innan ljuskällan dör. Samma livslängd som i en ny LED/OLED-TV med andra ord, vilket är imponerande.

Detta är en annons:
LG HU85LS Cinebeam Laser 4KLG HU85LS Cinebeam Laser 4K
Magic Remote fortsätter att briljera precis som WebOS.

Den största bilden som Cinebeam kan producera ligger på 120" och då krävs det att den står cirka 20 centimeter från vägg medan det räcker med fyra (!) centimeter-från-vägg-förhållande för att producera en 100-tumsbild på väggen strax ovanför. Detta är sjukt häftigt, framförallt för mig som haft projektorer hängandes ovanför soffan, i taket, som skjutit ljus över hela rummet - i omgångars omgångar. Till en början känns det nästan som trolleri, som magi, när Cinebeam dunkar upp den bild som den gör, och till en början är jag riktigt imponerad.

Skärpan är rasande bra, bilden känns klar och rörelsehanteringen god. Svärtan är klart godkänd och färgåtergivningen bra även om vårt exemplar upplevdes som en aning röd i högdagrarna, något som vi kalibrerade bort på några ynka minuter. Att koppla in och komma igång med Cinebeam är så enkelt som det någonsin kan bli med en projektor, tack vare LG.s fantastiska "Magic Remote" och fantastiska (branschledande) WebOS-operativsystem. Det tar bara ett par sekunder innan jag, som van LG OLED-användare kommer igång, installerar appar som Amazon Prime, Disney Plus, HBO, Netflix samt Viaplay och pillar med bildinställningarna i Cinebeam.

Det tar bara någon minut innan jag börjar märka att det finns en regnbågseffekt i bilden dock, som påminner en del om äldre DLP-projektorer där det roterande färghjulet i optiken skapade en blinkande färgeffekt som vissa såg tydligt medan andra aldrig lade märke till. Först trodde jag att det var en kalibreringsgrej eller någon bildinställning som hamnat "fel", och det jag gjorde som första åtgärd var att återställa projektorn till fabriksinställningar, och börja om. När regnbågseffekten fortfarande fanns kvar efter det, misstänkte jag att detta hade med True Motion-filtret att göra eller med det faktum att jag för tillfället hade matat Cinebeam med HDR-material, men det visade sig inte vara fallet. Jag har testat allt, nu. Allt. Matat med flertalet olika källor inklusive UHD 4K-spelaren från Panasonic, Blu-ray-spelaren BDPLX88 från Pioneer, Netflix, Amazon Prime, Playstation 5, Omen by HP 30L och Xbox Series X med en rad olika sladdar och olika filmer/spel, och regnbågseffekten är konstant. Oavsett. och det är utan tvekan denna projektors största svaghet, även om flera av mina kollegor hade större problem med att se det inuti bilden än vad jag haft.

Detta är en annons:
LG HU85LS Cinebeam Laser 4K
120" är maxstorleken och då krävs det att du placerar Cinebeam cirka 20 centimeter från väggen.

Det som sker är att det finns ett färgflimmer runt skarpa kanter och konturer särskilt när bilden rör sig snabbt, och det blir liksom ett färgblink mellan den gröna och blå panelen i RGB-lasern och för egen del har detta varit minst sagt irriterande. Varför det sker vet jag tyvärr inte, trots timmar av on-linebaserade efterforskningar. Det borde ju rimligtvis inte uppstå eftersom laserkällan aldrig behöver nyttja ett roterande färghjul på samma sätt som en DLP-projektor gör, men trots detta känns effekten väldigt mycket som en äldre DLP-modell. Tillkommer gör det faktum att denna projektor arbetar med cirka 60 millisekunder i input lag vilket gör det svårt att spela exempelvis Halo Infinite (betan) utan att få känslan av att det går segt, något som även gäller exempelvis Automobilista 2, som också testats. Nu är ju 60ms i en projektor inget att kritisera egentligen då de flesta dyrare XSRD-modeller aldrig ens kommer ned under 80 millisekunder, men det är hur man än vänder och vrider på det svårt att spela riktigt snabba multiplayer-titlar med 60 millisekunder i lagg, åtminstone för mig som vant mig vid framförallt LG GX OLED som arbetar i ynka 8ms i input lag.

Funktionaliteten i Cinebeam är lysande, precis som designen, själva paketeringen, fjärrkontrollen och det inbyggda gränssnittet. Strålande, till och med. Bildkvaliteten är dessutom riktigt fin förutom den där irriterande regnbågseffekten som jag personligen inte riktigt kan släppa, eller leva med. En projektor för 50 000 kronor ska definitivt inte dras med denna typ av bildproblematik, om du frågar mig. Köp en JVC DLA-N5 istället, lev med det faktum att du måste meka upp den i taket och njut av bättre bild, rakt igenom helt fri från regnbågsflimmer.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Urläcker minimalistisk design, massor av ljusstyrka, grymt fin skärpa, kastar upp 120"-bild direkt från TV-bänken
-
Dyr, burkigt ljud, 120" är maxstorlek på bilden, DLP-doftande regnbågsflimmer i bilden
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

LG HU85LS Cinebeam Laser 4K

LG HU85LS Cinebeam Laser 4K

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

LG mosar på med en ursnygg minimalistisk "short throw"-projektor för 50 000 kronor som imponerar initialt men sen visar sig dras med ett jobbigt problem...



Loading next content