Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG G1 (Evo) OLED 65"

Hegevall har smekt och lekt med LG:s "high end"-OLED den gångna månaden och minst sagt belåten. För oss gamers förblir LG OLED det tveklöst bästa alternativet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vi vet alla hur det ser ut vid det här laget. LG satsar mer på oss gamers med sina TV-skärmar än alla andra tillverkare vilket i kombination med den förkrossande överlägsna OLED-teknologin gjort deras fem senaste modellgenerationer till det korrekta förstahandsvalet för alla oss som avser att spela lika mycket på vår nya TV som vi ser på film, och serier. Fjolårsflaggskeppet GX var naturligtvis inget undantag utan en påkostat extrautrustad premiummodell som korades till "Världens bästa TV, alla kategorier" av oss på Gamereactor.

HQ

Nu är GX ersatt. Av G1 och även om namnbytet förbryllar kallas denna nya modell med sin nya OLED-panel i folkmun för Evo, vilket naturligtvis betyder Evolution och även om evolutionen knappast är markant, handlar det i grunden om en ännu bättre TV den här omgången, som på alla tänkbara sätt och vis gör att LG behåller sin tronposition. Det finns för oss gamers inga bättre TV-apparater, oavsett hur stor din budget är.

G-serien är till skillnad från C-serien LG:s "high end"-skärmar och den enskilt största skillnaden mellan de båda kategorierna av OLED-skärmar stavas modelldesign/chassi. Medan C1 är smal upptill blir den ett par centimeter tjockare mot TV:ns nederkant, där tuners, ingångar samt högtalarna sitter. Den monteras också på medföljande bordsfot eller på ett extern, traditionellt väggfäste och hamnar då ett par centimeter ut från väggen i sig. Som vilken TV som, helst. G-serien fungerar annorlunda. Här är hela chassit tunt som en Iphone och väggfästet inbyggt på baksidan, vilket gör att man kan montera dessa skärmar direkt på vägg med noll millimeters mellanrum mellan vägg och skärm. "Gallery", kallar LG det, eftersom det i mångt och mycket ser ut som en tunn, tjusig, lyxig tavla som hänger där på väggen. Att själva väggfästet som skruvas fast i väggen medföljer, är mikroskopiskt litet och supersmidigt påkostat gör att detta paketet känns ännu mer "premium".

LG G1 Evo OLED 65"
G1 kostar 11 000 kronor mer än C1. Värt det? Svårt att säga, för bättre är den ju tveklöst. Personligen skulle jag nog ändå köpa en C1 65" och en LG A1 55" för samma pengar.

För att kunna koppla in och ur prylar i dessa pannkaksplatta vägg-TV.s är väggfästena designade så att man kan ta tag i skärmens kanter och med ett lätt ryck skjuta ut den från vägg cirka 14 centimeter för att sedan med ett litet tryck kunna pusha tillbaka den mot väggen, igen. Detta är smart utformat och fungerar perfekt, inte minst för den inredningsfixerade esteten som verkligen inte vill ha synliga sladdar, bulkiga skärmar som hänger på sniskan från no name-fästen med dålig hållfasthet eller annat gorm. Gallery Design-serien är den tjusigaste TV:n på marknaden med rätt stor marginal och tillsammans med de tekniska och prestandamässiga fördelarna gör det såklart detta till en TV att dagdrömma om.

Detta är en annons:

G1 Evo är cirka 20% mer ljusstark än C1 (årets modell) tack vare att man styrt om panelstrukturen och den styrs av en nyproducerad Alpha 9 Series 4-tuner som nu också är adaptiv och därmed kan förbättra bildkvaliteten beroende på hur rummet ser ut, hur mycket ljus som rummet innehåller och så vidare. Här på Gamereactor har vi kunnat ställa G1 mot CX och C1 och absolut, det märks att G-serien är mer ljusstark men huruvida det i praktiken handlar om 20% eller mindre, törs vi inte ta något gift på. Jag skulle nog säga att skillnaderna är förhållandevis små, men ja, det märks ju som sagt att LG:s ingenjörer lyckats pressa ut lite mer ljuspunch ur OLED-panelen när vi pratar Evo, absolut.

I övrigt är allt som vanligt - Bäst. Denna TV har i "Game Mode" (där det finns fullt Freesync och G-sync-stöd, som alltid i LG OLED) åtta millisekunder i input lag och det finns hela fyra stycken HDMI 2.1-ingångar på denna TV, till skillnad från den dyrare Sony A90J som bara har två 2.1-portar och mer än dubbla mängden lagg. Att spela på G1 är en dröm, helt enkelt, och vi har under längre sextimmarspass naturligtvis kommit fram till samma slutsats som vi brukar kommunicera till er; Inbränningshysterin som det pratas om angående OLED är inte bara överdriven, den är i det närmaste absurd då vi på Gamereactor kört LG OLED-skärmar inför diverse testar i många år och aldrig någonsin sett tillstymmelse till inbränd gränssnittsgrafik. I vår racingrigg kör vi ju som du kanske vet tre stycken LG GX OLED 55" och där visar ju spel som Automobilista 2 och Dirt Rally 2.0 upp hastighetsmätare och dylikt under fem, ibland sju, timmar långa tävlingspass utan minsta bekymmer.

LG G1 Evo OLED 65"
Den är tunn samt supertjusig och det inbyggda väggfästet är snillrikt och hypersmidigt.

G1 Evo innehåller det marknadsledande operativsystemet WebOS 6.0 som är bättre och smidigare/pålitligare än någonsin och den något omarbetade Magic Remote är också bättre än någonsin. Allt bara fungerar, alltid. Blixtsnabbt och helt utan bekymmer. Nu kostar förvisso G1 Evo 65" hela 39 000 kronor vilket är avsevärt mycket mer än exempelvis LG C1, men för den som vill ha en high end-TV med allt vad det innebär, och som vill ha marknadens bästa TV för oss gamers, är detta ändå ett enkelt val.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande bildkvalitet med strålande färger och perfekt svärta, superb på HDR, fyra HDMI 2.1-ingångar, ursnygg och papperstunn design, inbyggt väggfäste
-
Dyr, bordsstativ säljes separat
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
LG G1 (Evo) OLED 65"

LG G1 (Evo) OLED 65"

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Hegevall har smekt och lekt med LG:s "high end"-OLED den gångna månaden och minst sagt belåten. För oss gamers förblir LG OLED det tveklöst bästa alternativet...



Loading next content