Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG 55EA980W OLED

LG:s första Oled-skärm för konsumentbruk är en underbar TV-revolution och Gamereactors bildtokiga chefredaktör är lyrisk

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

I tio år har jag väntat på att de första Oled-skärmarna skulle dundra ut på den svenska konsumentmarknaden. En panelteknik som på förhand lovat så otroligt gott med en följsam, knivskarp och filmisk bild nära besläktad med plasma - men bättre på alla tänkbara punkter.

HQ

LG:s 980W släpptes redan i våras och då till det smått sinnessjuka priset 79 900 kronor. Nu, ett halvår senare kostar den 19 900:- och vi på Gamereactor har äntligen fått sätta tänderna i den första ordentliga Oled-skärmen som nått svenska elektronikbutiker. Redan ur kartong är det plågsamt uppenbart att detta är något annat än det vi hittills sett i TV-väg.

LG 55EA980W
Efter en ordentlig ISF-kalibrering är 980W givetvis ännu bättre och bjuder utan någon som helst tvekan på den allra bästa bilden vi på Gamereactor någonsin sett.

Det finns liksom inget annat sätt att förklara det på än att redan från start klargöra att 980W är fantastisk. Här erbjuds en bildkvalitet som ingen plasma- eller Led-TV på marknaden kan konkurrera med. Glöm 4K Led-skärmarna som konkurrensen nu dundrar ut, LG är i en klass för sig med deras Oled-paneler. Den avgrundsmörka svärtan och den makalösa kontrasten ger ett helt annat djup än vad jag tidigare sett och skärpan är otrolig.

55EA980W har dessutom neutrala, väl balanserade färger ur kartong och det har visat sig att den ISF-kalibrering som vi utfört i slutändan inte gav de rätt stora förbättringarna som vi vanligtvis upplever. Bilden innehöll ett litet, litet grönstick ur kartong men i jämförelse med framförallt Samsungs skärmar där vitbalansen kan vara knepig innan kalibrering, är den här TV:n strålande direkt från fabrik.

Detta är en annons:
LG 55EA980W
Designen på 55EA980W är underbart tjusig.

Vi testspelar Driveclub (Playstation 4) och njuter av följsamheten i bilden som ritas upp ungefär lika smidigt och behagligt som i Panasonics ZT60-plasma. Findetaljerna träder fram väldigt, väldigt bra. Eftersom pixlarna i panelen släcks när bilden innehåller mörka partier är svärtan så pass bra att det inte sällan fått oss på redaktionen att storkna av förtjusning. Att plocka fram gamla filmer som Miami Vice, Seven eller Deja Vu bara för att njuta av nattscenerna igen, har varit något av en daglig syssla här på redaktionen och djupet som skapas tack vare perfekt svärta och absolut kontrast - är underbart.

Att skärmens chassi är böjt ("curved") gör varken till eller från för bildkvaliteten i sig men som möbel är LG:s första Oled-TV riktigt läcker. Den transparenta foten samt skärmens otroligt tunna chassi (fyra millimeter) gör den till en inredningsdesigners våta dröm. Det lövtunna chassit omöjliggör dock vettiga högtalare vilket är en av skärmens riktiga svagheter. För det är ingen mening att hymla med att 55EA980W erbjuder direkt horribel ljudkvalitet. Det påminner om att lyssna på radio genom en trädgårdsslang och här är ljudlimpa/externt ljudsystem ett absolut måste.

En annan minuspunkt är den höga input lag som gör att LG:s första Oled-skärm inte är optimal för spelande. Vi mätte upp 55EA980W till 56 millisekunder och även om det inte på något sätt är uselt, är det lite för hög input lag för den som till exempel avser att spela Halo i multiplayer eller Forza Motorsport 5 över nätet.
I övrigt är detta en TV-revolution som du bara måste kika in. Att glutta på Hobbit: Desolation of Smaug, på Blu-ray, via Oppo BDP-105 på denna skärm är en fenomenal, fantastisk filmupplevelse och framtiden för paneltekniken ser såklart otroligt ljus ut.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otrolig svärta, vansinnigt bra kontrast, sanslöst bra färger, följsam bildprocessing, fenomenala smart-funktioner, grym smidig fjärrkontroll, läcker design
-
Lång responstid, burkigt ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

LG 55EA980W OLED

LG 55EA980W OLED

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

LG:s första Oled-skärm för konsumentbruk är en underbar TV-revolution och Gamereactors bildtokiga chefredaktör är lyrisk



Loading next content