Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Let The Right One In (SkyShowtime)

Let The Right One In (SkyShowtime) [Avsnitt 1-3]

Den blodiga John Ajvide Lindqvist-klassikern har blivit TV-serie och André berättar vad han tycker om dess tre första avsnitt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Blackeberg byts ut mot New York City i den andra amerikanska tolkningen av John Ajvide Lindqvists älskade roman med samma namn, där den mobbade pojken Isaiah blir vän med den märkliga grannflickan Eleanor och tillsammans bildar de enad front mot den skoningslösa världen därute. Ah, och nämnde jag att Eleanor också var en vampyr? Den som kan sin Lindqvist vet ju förstås att det gömmer sig ett par blodiga gaddar bakom den relativt söta skräckhistorien och denna gång utökas denna värld med en ny skara karaktärer och berättelser, vilket dessvärre blir lite av seriens förfall.

HQ

Problemet med att omvandla en roman som Låt Den Rätte Komma In till en fullfjättrad TV-serie är att mycket av bokens (och originalfilmens) framgång beror på dess mystik. Mycket hänger på det som inte sägs, vilket är något som TV-serien helst vänder på för att fylla ut tiden. Vi får så mycket information om alla karaktärer att det i längden blir svårt att bry sig om vad som händer utanför ungdomarnas liv. Det är ju därför vi vill se detta vampyrdrama, på grund av deras vänskap. Madison Taylor Baez och Ian Foreman som spelar de unga huvudrollerna är överraskande bra, vilket driver en annars långsam skräckis som saknar den isiga mardrömstonen från tidigare tolkningar.

Let The Right One In (SkyShowtime)
Det blir stundtals gulligt, men inte så skräckinjagande som man hade önskat sig...

För att sträcka ut historien om de omaka tolvåringarna har man här lagt till två nya sidohistorier: det ena spåret kommer från polisens perspektiv och det andra från ett vetenskapligt perspektiv. Det sistnämnda kretsar kring ett syskonpar som försöker hitta ett botemedel till sin vampyrbrorsa, vilket har väldigt lite att göra med berättelsens kärnhistoria och själva polisjakten efter blodsugare känns som en helt annan show som bara har klämts in i en redan proppad premiss. Det är såklart svårt att säga hur väl dessa historier vävs samman efter bara tre avsnitt, men hittills är det lite väl mycket tillfälligheter och märkliga beslut som driver handlingen framåt.

Trots att serien är hyfsat välgjord och effekterna fungerar faller premissen mest platt tack vare den osäkra tonen och även om det i grunden inte är något fel på de övernaturliga elementen försvinner ju lite av bokens dunkelhet när det späs ut för att passa TV-formatet. Atmosfären uteblir i storstadsmiljöerna och laboratorier och för att hitta tillbaka till vad som kan bli en förtrollande vänskapshistoria behöver serien återigen rikta mer fokus på förlagans kärnpunkter. Let The Right One In går att se hos SkyShowtime från och med den tionde oktober.

Detta är en annons:
05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
En medioker start på en hyfsat välgjord, men småtrist nytolkning av Lindqvists fantastiska roman...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content