Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Lenovo Y900

Lenovo lanserar en ny stationär gaming-dator och vi har recenserat detta påkostade bygge...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Flera av de större datortillverkarna vi normalt förknippar med laptops, tillverkar faktiskt även stationära burkar riktade till gamers. Lenovo Y900 är precis en sådan dator, dessutom av det lite häftigare slaget.

HQ

Man kunde dock ha önskat sig att Lenovo vågat lite mer i namngivningen av produkterna, för de har redan en Y900-tablet som bär det inte överdrivet gamer-inspirerade namnet Yoga, och därmed finns risk för förvirring redan innan slutkunden ens hunnit köpa sig datorn. Det hade såklart varit bättre med ett tydligare och mer logiskt namn som "Tornado", "Exterminator" eller liknande.

Utgångspunkten för denna recension är en standardmodell av Y900 (90DD001BMT) och för de 21000 kronor den kostar får du Lenovos egna moderkort bestyckad med i7-6700K, Windows 10, Nvidia GTX980, 32 gigabyte DDR4-17000 RAM, 256 gigabyte SSD samt en hårddisk på 2 terabyte med 8 gigabyte SSD Cache samt DVD-läsare, Bluetooth och wifi. Det ingår även ett tangentbord av mus ab enkel kvalitet. DVD-läsaren känns också väldigt plastig och lär inte göra någon glada. Men nu är det ju så att vi har digitala nedladdningar och fick jag bestämma hade de kunnat ta bort läsaren helt och haft en fläkt i fronten istället.

Bland anslutningsmöjligheterna hittar vi fyra stycken USB 3 på toppen samt hörlursuttag. Specifikationerna säger att datorn har ytterligare fyra USB 2-portar på fronten, men de har åtminstone jag problem att hitta. På baksidan finns dock fyra till USB 3-portar och två USB 2-portar för tangentbord och mus och en gammaldags PS/2-lösning för äldre tillbehör (eller för dem som känner att nio anslutna tangentbord trots allt inte riktigt räcker till). Sedan finns sedvanliga uttag för ljud, en optisk utgång samt såklart för nätkablage. Tämligen standard, med andra ord. Utöver detta finns även reglage så du enkelt ska kunna haka av sidorna på burken.

För den som vill finns också en billigare version för 12300 kronor, 90DD002VMW, med mindre RAM, mindre hårddisk och ett enklare grafikkort. Denna finns dock ej på Lenovos hemsida. Sägas ska att båda versioner av Lenovo Y900 är ganska kostsamma och går på 12-15% över vad det gör jämfört med andra datorer. Med hänsyn taget till komponentkostnad och Benchmark-score så är det en dyr enhet.

Detta är en annons:
Lenovo Y900

Det är ett tämligen välbyggt chassi med ett finmaskigt nät för luftförsörjningen till nätaggregatet, och jag hade gärna sett att det även fanns ett liknande på framsidan. Det sitter en traditionell fläkt baktill, givetvis komplett med rött ljus (gäller även processorn). Det finns ventiler på fronten, men nät saknas. Ljuset kommer i övrigt från "gallret" på toppen. På insidan är det gott om utrymme och lätt att komma åt allt samt snygga monteringar. Enda egentligen minuset är att det finns fyra platser för RAM varav alla är använda. I övrigt har Lenovo tänkt helt rätt och det finns plats att sätta i mer grejer som extra hårddiskar och liknande. Moderkortet är Lenovos egen variant "Skybay" och det går att ansluta ytterligare ett grafikkort om du tycker prestandan behöver utökas. Storleken på kabinettet är annars mid-ATX.

Fronten är tänkt att imitera kolfiber, men det lyckas inte särskilt väl. Det ser dock fortfarande bättre ut än bara vanlig plast. Designen är annars proper med kontraster mellan rött och svart som signalerar att det visserligen är en gaming-burk, men utan den där skrika känslan dessa brukar ha. De lysande detaljerna på fronten går att justera nivån på i tre steg eller stänga helt. Även det kraftigaste ljuset är dock tämligen diskret.

Mitt främsta klagomål gällande konstruktionen gäller kylningen, för medan datorn är överraskande bra tempererad, under 30 grader i vila, så är grafikkortet däremot 64 grader och fläktarna körs först när kortet används och temperaturen överstiger 75 grader.

Detta är en annons:
Lenovo Y900

Jag installerade därför MSI Afterburner och kunde med hjälp av den sänka GPU-temperaturen till 28 grader vid vila utan att störas av fläktarna som vid denna temperatur körs i ungefär 1100 till 1700 RPM. Maxfarten är drygt 3800 RPM, och då låter det, om än inte våldsamt mycket. Jag uppmätte en ökning på 15 decibel i kontorsmiljö med bakgrundsljud på mellan 35 och 39 decibel, definitivt bra nog för hemmabruk. Att Lenovo valt bort vätskekylning är förmodligen vettigt då konstruktionen kan verka avskräckande för hemmapulare som själva vill pilla och uppgradera.

Något jag däremot hade uppskattat är om Lenovo på ett eller annat sätt erbjudit möjligheten att skräddarsy sin dator från start, men det gör man inte. Det finns bara en standarduppsättning, och det är tyvärr lite för oflexibelt i dagens läge där de flesta märken erbjuder åtminstone någon form av personlig anpassning.

Det medföljer lite mjukvara förinstallerat, men det är lyckligtvis inget som tycks stjäla resurser eller larma i onödan. I praktiken är det enda jag märker av vid en första anblick att jag kan styra LED-belysningen och något kallat "Lenovo Solution Center" som är en sorts hjälpbank av samma modell som Windows Hjälp. Den berättar gärna att ditt system fungerar fint, testa saker utan att tala om vad den testar och så vidare. Den hittade bland annat ett fel på wifi-modulen - trots att den fungerade finfint. Den kunde inte säga vad felet var eller hur det skulle lösas, men det är som vanligt med denna typ av mjukvara.

Lenovo Y900

Prestandamässigt är jag mer än nöjd med GTX 980. The Division körs i +160 bilder per sekund på mediuminställningar som i sig är snyggare än konsolversionerna, och väljer jag Ultra Setting, rullar det på i +70 bilder per sekund. Grand Theft Auto V är också ett krävande spel men med allt uppskruvat till max körs det ändå i 30 bilder per sekund och nyttja fulla 4 gigabyte VRAM (förutsatt att du har möjlighet att mäta detta). Steams VR Ready-app säger också att systemet är redo med kvalitet 8 på 9658-framestestet och 0% framedrop. Användar-benchmarks som mer efterliknar faktiskt användning ger 91/92/67, vilket är bra utan att för den sakens skull vara toppskikt.

3D Mark -resultatet är mer intressant då det ger en djupare inblick i prestandan. 3D Mark har olika tester och utöver ett samlat resultat så finns underkategorier för grafik och fysik. Sky Diver-testet används för gaming-laptops och medeldatorer och här nås halvt svindlande 29 186, vilket placerar Lenovo Y900 bland de bästa 6% som gjort detta. Det är samtidigt mer än dubbelt upp mot den bärbara PC:n Y700 vi testade tidigare, och dryga 8% mer än den Dell X51 vi recenserade förra året, vilken var bestyckad med GTX 960.

Lenovo Y900

Firestrike används till datorer med rå prestanda. Resultatet här är 11 273. Ovan nämnda Dell-dator fick 6585, alltså mer än 171% mot Dell och visar alltså vad det bättre grafikkortet presterar. Firestrike Extreme används främst till system med fler än en GPU och här nås 5907, vilket är cirka 20% över de specs som Oculus Rift rekommenderar, men visar också att GTX 980 har sina begränsningar. Sammantaget skulle jag säga att det är acceptabelt, men inte imponerande.

Fire Stirke Ultra är till 4K, och resultatet på 3181 är lågt, långt från att driva 4K bra vilket 3D Mark sjäva menar kräver ungefär 5500 poäng. Testet hackar också en del, men med bara ett GTX 980 är Lenovo Y900 underpresterande i en sådan här utmaning.

För att summera är det inget fler på bygge eller prestanda, utan största nackdelen med datorn kommer från prislappen. Visst får du en fin dator, men för pengarna hade jag velat ha betydligt större SSD bättre grafikkort. Dessutom saknar jag konfigureringsmöjligheter eftersom det trots allt är en stationär dator och inte en laptop. På pluskontot är det dock en väl fungerande dator som galant kör alla nya spel, är helt plug'n play-redo och med goda möjligheter till utbyggnad.

Lenovo Y900
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Bra prestanda, goda utbyggnadsmöjligheter, snygga kabeldragningar, tjusig design, plug'n play-vänlig, låg ljudnivå
-
Inte prisvärd, alla RAM-hållare använda, slaskiga förinstallerade program
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content