Svenska
Gamereactor
artiklar
Forza Horizon 5

Kom igång med Forza Horizon 5

Imorgon är det då äntligen dags för Playground Games kritikerhyllade femma att rulla ut på spelhyllorna och inför det har vi satt ihop en liten händig snabbguide...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nu har Playground Games Forza Horizon 5 släppts, inklusive till alla som har Xbox Game Pass, och vi har recenserat. För dig som spelat tidigare spel i serien behövs nog ingen närmare introduktion till vad som väntar eller hur du kommer igång. Är du däremot helt ny kanske det är svårt att veta var dina hjul ska rulla först. Kartan av Mexiko är väldigt stor (50% större än England/Skottland i Forza Horizon 4) med massor av olika aktiviteter och utforskning. Här är fem saker för att få dig att komma igång på bästa sätt.

Forza Horizon 5
Kör könder dessa skyltar.

Krossa alla bonusskyltar du ser
Runt hela karten kommer det finnas två sorters skyltar att köra sönder, den ena typen ger dig XP och den andra gör det billigare att använda fast travel. Båda sakerna är givetvis väldigt bra bonusar för att bara behöva köra igenom en skylt. Vissa är väldigt enkla att hitta på sidan av vägen och samtidigt lämnar de ifrån sig en ikon på din minikarta så du ser att det finns en skylt i närheten. De lättaste skyltarna ger dig 1000 XP medan det också finns med 3000 och 5000 XP. De som är värda flest poäng kan vara väldigt svåra att hitta och kan finnas mitt ute i ingenstans utan att du ser det på kartan eller uppe på hustak där du måste hitta ett lämpligt hopp. Bonus-XP är alltid välkommet eftersom du vid varje ny nivå får snurra ett hjul och vinna priser, från nya bilar till pengar till kläder. Den andra skylttypen är en Fast Travel-skylt (mer om Fast Travel i en annan sektion här nedan). Ju fler av dessa du krossar desto billigare kommer snabbresandet att bli. Det finns totalt 250 skyltar att hitta, så ut och kör runt!

Forza Horizon 5Forza Horizon 5
Sprid ut dina poäng på de olika festivalerna så du kan låsa upp olika tävlingstyper.
Detta är en annons:

Sprid ut dina Accolades-poäng på olika tävlingstyper
Under resans gång kommer du låsa upp något som heter Accolades. Dessa låser du upp genom att klara av sidouppdrag och andra saker som att köra ett race för första gången eller samla ett visst antal bilar. Efter att ha samlat in tillräckligt många Accolades-poäng kommer du kunna låsa upp nästa del av berättelsen. Det finns sex olika festivaler att investera i. Dessa är Horizon Festival Mexico, Horizon Apex, Wild, Baja, Rush och Street Scene. Samtliga har tre eller fyra delar vardera att låsa upp där sidoberättelser ingår. Det kan vara lätt att vilja klara av en av festivalerna innan du går vidare till nästa. Gör inte detta. Lås istället upp festival efter festival och bygg vidare från det. Genom att låsa upp en festival låser du nämligen också upp en ny typ av tävlingar. Om du ignorerar Horizon Wild kommer du till exempel inte kunna köra i Cross Country-tävlingar. För att få ut så mycket som möjligt av spelet bör du ha så mycket valmöjlighet som möjligt och det får du genom att sprida ut dina Accolades-poäng.

Forza Horizon 5
Buenas Vistas, ett hus som bör köpas.

Köp nya hus så snart som möjligt - speciellt Buenas Vistas
Det kan verka vara en helt onödig sak. Varför spendera pengar på hus, som ändå inte kan användas, när du kan köpa nya fantastiska bilar? Faktum är att du faktiskt bör spendera dina pengar på hus och helst så snart som möjligt. Bilar låser du upp på andra sätt ändå. Att köpa hus ger faktiskt fina bonusar. Det kan vara att få ett snurr på hjulet för att få bilar eller pengar och det kan vara ett nytt rykte om en bil i en ladugård (du kan hitta gamla skrothögar i ladugårdar på olika ställen på kartan som fixas upp). Det kanske viktigaste huset av de sju olika är dock Buenas Vistas i sydväst. Dina tidigare inköpta hus har varit de enda platserna på kartan du kunnat snabbresa (Fast Travel) till, men genom att köpa Buenas Vistas låser du upp möjligheten att kunna snabbresa var som helst på kartan. Vilken väg som helst. Att använda Fast Travel i ett bilspel kan låta som att svära i kyrkan, men senare i spelet när du snabbt vill nå någonting är det ett smidigt sätt att ta sig dit. Du måste fortfarande betala varje gång du använder funktionen, men genom att köra över bonusskyltarna jag skrev om här ovan blir det billigare och billigare. När samtliga är krossade kommer du inte behöva betala ett endaste öre.

Forza Horizon 5
Det finns många olika saker att ha kul med online.
Detta är en annons:

Var inte rädd för att köra online
Forza Horizon-serien har en väldigt kul onlinedel. Det finns så klart vanliga race att tävla i, men de två roligaste delarna är nog ändå Playground Games där du tävlar i antingen lag eller själv i minispel. Det är spel som Flag Rush där det ena laget hämtar en flagga på ena sidan av kartan och försöker sedan köra in den i ett målområde på andra sidan kartan. Det försvarande laget behöver köra in i en bil från det attackerande laget för att flaggan ska förloras och de måste köra tillbaka och hämta en ny. Där finns också Infected där det ena laget är zombies och det andra laget är överlevande. De överlevande försöker hålla sig borta och zombies-laget försöker smitta det andra laget genom att köra in i dem. Det finns fler minispel också att utforska. Ett annat spelläge är The Eliminator Battle Royale som fungerar som andra typer av spel i samma genre. Överlev på en ständigt krympande spelplan. Det kan vara läskigt att bege sig ut online i ett spel man är en total nykomling i, men detta spel är uppbyggt för att vara kul för alla utan att känna någon stress över rankingar och dylikt. Det finns dessutom ännu fler saker att göra online än dessa som nämndes, så ut och kör och ha kul.

Forza Horizon 5
Koenigsegg Jesko, snabb som tusan, men inte speciellt bra på grus.

Snabbast bil betyder inte alltid bäst bil
Det kan se ut som ett lätt val. Den här bilen har mycket bättre acceleration och hastighet än de andra bilarna jag kan välja mellan för detta race. Men är den snabbaste bilen alltid den bästa? Svaret är nej. Det finns många olika saker att kolla på när du väljer din bil för en tävling och du kommer nog ganska snabbt att hitta en favorit för samtliga tävlingstyper. Ska du köra en Cross Country-tävling är det dumt att kasta bort dina chanser på att använda en bil som McLaren Senna, som visserligen är hissnande snabb, men inte alls klarar av att köra ute i vildmarken. Välj då istället en bil som har ett högt offroad-betyg och möjligtvis även bra bromsbetyg och hanteringsbetyg. Ska du däremot köra ett race på fina asfaltsvägar är McLaren Senna istället ett utmärkt val. Spelet hjälper dig dock väldigt bra i detta syfte och ger dig inför varje tävling en sektion med rekommenderade bilar. Det är sen upp till dig att välja om du vill använda en av dem eller vara modig med något annat.

Relaterade texter



Loading next content