Svenska
Gamereactor
artiklar

Jonas analyser: Nintendos nästa konsol släpps tidigare än du tror

Switch säljer som smör och Nintendo verkar inte ha något behov av förnyelse. Men redaktör Mäki är inte lika övertygad av detta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det har ryktats en tid om att Nintendo filar på ny hårdvara som antingen ska ersätta Switch, eller vara en slags vidareutveckling av den. Förstnämnda metod, att släppa en fristående efterföljare, är hur Nintendo traditionellt arbetat med sina konsoler. Oftast har de varit helt inkompatibla med varandra, även om de omvärderade den strategin efter Gamecube, vars diskar i huvudsak fungerade till Wii, och Wii fungerade i sin tur som bekant med Wii U.

Till Switch fungerar dock inga gamla spel överhuvudtaget, något Nintendo nyttjat till att ge ut sina äldre spel på nytt. Det beror såklart i huvudsak på det faktum att Switch är kassettbaserad, men hade de velat hade såklart spel som ägts digitalt kunnat fungera. Det här förfarandet går dock emot hur Nintendo annars hanterat sina bärbara enheter, där de istället varit väldigt bra på kontinuerlig bakåtkompatibilitet, något som alltid underlättat generationsskiften.

Jonas analyser: Nintendos nästa konsol släpps tidigare än du tror
Inför lanseringen av Switch OLED ryktades det flitigt om att en mer kraftfull enhet var på väg från väldigt tunga källor.

Switch är naturligtvis både en bärbar och stationär enhet, men blickar vi bakåt, känns det som att vad de än ersätter Switch med - så kommer bakåtkompatibilitet vara en del av det. Deras två senaste konsoler innan Switch (Wii och Wii U) har båda erbjudit detta och bärbara enheter brukar som sagt stödja funktionen. Med det sagt, blir det en ny hybridenhet även denna gång?

Detta är en annons:

Jag kan faktiskt inte tänka mig annat än att svaret på den frågan är ett rungande ja. Switch är Nintendos bäst säljande konsol genom alla tider och i hög fart på väg att gå om Nintendo DS och även bli deras mest sålda bärbara spelenhet någonsin. Visserligen har Nintendo tagit väldigt otippade beslut förr, men att de skulle kasta bort detta framgångsrecept tror jag helt enkelt inte på. Tack vare detta har de lyckats erövra Japan på ett sådant överlägset sätt att Microsoft och Sony bokstavligt talat bara slåss om brödsmulor, detta medan det mer stationära väst fått en habil och billig spelkonsol som dessutom kan dubbla som bärbar enhet vid behov.

Jonas analyser: Nintendos nästa konsol släpps tidigare än du tror
Famicom (japanska NES) släpptes i Japan år 1983 och ersattes 1990 av Super Nintendo. Med sju år hade den Nintendos längsta konsolgeneration någonsin.

Switch släpptes som bekant tidigt 2017. Det här betyder att konsolen faktiskt fyllde fem år i våras. Det normala förfarandet för Nintendo är att byta till en ny konsol efter fem-sex års tid. Enda undantaget är egentligen NES som levde sju år om man räknar japanska Famicom innan den ersattes av NES. Nintendos bärbara enheter har däremot levt längre där i synnerhet Game Boy och Nintendo DS sticker ut. En hybridkonol av samma snitt som Switch har Nintendo aldrig haft förr, men rimligen kan man kombinera livstiden för deras stationära enheter och portabla för att få en slags grov uppfattning om hur länge den kan tänkas hålla. Isåfall skulle en sådan siffra bli sex-sju år i snitt, och baserat på det skulle jag faktiskt tro att Switch ersättare utannonseras under nästa år.

Men blir det så? Ja, jag tror faktiskt det. Och jag baserar det på tre saker som inte har med några rykten att göra (även om de också kan vara intressanta såklart, baserat på källor). Den första är den intervju vi nyligen gjorde med svenska stjärnutvecklaren Josef Fares, då han uttryckligen sade att studions nästa spel inte kommer till Switch "om Nintendo bestämmer sig för att behålla samma maskin, vilket jag inte tror att de kommer att göra".

Detta är en annons:
Jonas analyser: Nintendos nästa konsol släpps tidigare än du tror
Fares sade till Gamereactor att han inte tror att Nintendo kommer hålla kvar vid sin åldrade hårdvara. Sköt han från höften - eller vet han något?

Även om det finns större utvecklare än Fares som rimligen får veta saker om Nintendos konsoler innan han får det, så gör han ändå titlar som verkligen lirar väl med den publik Nintendo strävar efter, det vill säga spelmässigt helt unika titlar och fokus på lokal multiplayer. Jag kan absolut tänka mig att Nintendo vill ha Hazelight-spel till sin nästa enhet, om inte annat så för att Microsoft och Sony inte ska få några konkurrensfördelar med denna typ av titlar. I slutändan är det ju så att spelutveckling tar tid. Ska en konsol släppas om två år, bör de första specifikationerna ha skickats ut för länge sedan om man vill ha väloptimerade spel som verkligen drar nytta av hårdvaran lagom till lanseringen.

Den andra punkten är att studion Creatures, som varit rejält inblandade i utvecklingen av Pokémon senaste decenniet, i en platsannons säger sig arbeta med nästa generations hårdvara. Jag tvivlar mycket starkt på att Creatures menar Playstation 6 eller Xbox Next, dessutom arbetar de i huvudsak med Nintendo. Det bör betyda att de är i full gång med spelutveckling till en ny Nintendo-enhet, och eftersom de söker folk till faktisk produktion, så handlar det rimligen om en titel som inte är överdrivet lång tid bort.

Jonas analyser: Nintendos nästa konsol släpps tidigare än du tror
Det verkar bara bli ett ordinarie Mario-äventyr till Switch och nästa Zelda kommer först om ett halvår.

Till sist har vi den tredje punkten. Den inkluderar Mario, Zelda och Samus. För ända sedan The Legend of Zelda: Twilight Princess har Zelda-spel som kommit sent i en Nintendo-generation med ett enda undantag (The Legend of Zelda: Skyward Sword) släppts både till gamla och nya konsoler, där The Legend of Zelda: Breath of the Wild lanserades till både Wii U och Switch. Vore det inte rimligt att tro att Nintendo gärna skulle lansera ny hårdvara tillsammans med The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom för en flygande start? Eller ska nästa Nintendo-konsol inte få något eget Zelda förrän flera år in på generationen?

Dessutom... var är Mario? Nintendos hyperpopulära rörmokare har vi inte sett mycket av till Switch. Mästerliga och bästsäljande Super Mario Odyssey kom 2017 är det sista nya stora Mario-plattformsspelet. Varför vänta fem år med detta (redan mer än fem år faktiskt, och det är inget på väg)? Enda jag kan komma på är att man vill ha något maffigt till sin nästa konsol. Detta gäller även Mario Kart som inte fått ett enda nytt spel under hela generationen (Mario Kart 8 Deluxe är ett Wii U-spel med högre upplösning). Det är första gången detta hänt sedan Super Nintendos dagar. Varför sparar Nintendo på detta? Visserligen säljer Mario Kart 8 Deluxe som smör, men är det hela sanningen? Ett nytt spel i serien kommer såklart, men tror du Nintendo vill bränna detta blytunga vapen redan nu, eller vänta till sin nya konsol för att se till att den tar fart direkt? På samma sätt ser jag det kommande nya Metroid Prime från Retro Studios.

Jonas analyser: Nintendos nästa konsol släpps tidigare än du tror
Switch är Nintendos bäst säljande konsol genom tiderna - och den enda som inte fått ett nytt Mario Kart-spel sedan 1990.

När jag till detta adderar de ändå fina ryktena som finns från både ekonomiska källor, journalister och insiders - så framträder en bild av att vi faktiskt förmodligen inte alls är så långt ifrån Nintendos nya konsol. Jag skulle inte alls bli förvånad om den släpps redan nästa år, eller tidigt 2024 som allra senast. Jag skulle rent av säga att jag faktiskt räknar med det.



Loading next content