Svenska
Gamereactor
artiklar

Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event

Feta utannonseringar, nytt innehåll till Game Pass, läckra trailers och en och annan överraskning. På söndag är det dags för Xbox Games Showcase...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

E3 har inte varit sig självt på många år. Världens viktigaste spelmässa har antingen varit inställt eller levererat som en digital nödlösning. Trots detta har främst Microsoft men även flera andra utgivare fortsatt med det vi tidigare kallade E3-presskonferenser. Ett missvisande ord eftersom de kördes innan E3 ens började och var helt fristående - samt dessutom mer shower än just konferenser.

Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event
Efter en mycket mager period för Xbox-spelare, är det många som hoppas att det ska släppa på allvar nu.

Idag kallas de därför oftast för just showcases, och om några dagar är det dags för Microsoft att leverera årets upplaga av sin Xbox Games Showcase. Som namnet antyder står Xbox i fokus, även om vi givetvis kan räkna med att PC också kommer vara med på ett hörn, samt att de lär fortsätta bredda uppfattningen av vad Xbox kan vara.

Det är nog ingen överdrift av mig att påstå att intresset är större i år än på mycket länge för Microsofts event, och orsaken är den torka av spel de dragits med ända sedan sent 2021. För efter ett briljant år med bland annat Psychonauts 2, Forza Motorsport 5 och Halo Infinite så har det i princip varit torrt på stora, exklusiva titlar från Xbox Game Studios och Bethesda - något som fler än jag nog tycker är lite märkligt med tanke på hur mycket kapacitet de faktiskt har idag.

Detta är en annons:
Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event
Microsoft har ofta haft hårdvara på sina event. Om Xbox-bossen Phil Spencer visas något i år, är chansen störst att det lär handla om en molnkonsol eller en uppdaterad Xbox-handkontroll.

Men förra veckan var det dock som bekant dags att avsluta torkan med Redfall. För att göra en kort historia ännu kortare; det gick inget vidare. Och nu vill alla se hur framtiden för Xbox egentligen ser ut. Även om hösten ser bra ut med Starfield och Forza Motorsport, så räcker det inte för att skapa ett starkt 2023, och många hoppas nog därför på något mer. Dessutom har vi de så kallade "The Elusive Five", alltså Avowed, Everwild, Fable, Perfect Dark och State of Decay 3. Riktigt lovande storsatsningar som utannonserades för flera år sedan, men som vi inte hört något om sedan dess. Är det månne dags att förvandla denna grupp titlar till "The Elusive Four" eller rent av "The Elusive Three"?

Dessutom, vad händer egentligen med Senua's Saga: Hellblade II? Det var det första spelet som utannonserades till Xbox Series X (år 2019), men det har fortfarande inte släppts, och har heller inget premiärår. Jag vill även lägga till Contraband bland dessa frågetecken, ett svenskt spel från Avalanche Studios som utannonserades år 2021, och som vi heller inte hört något mer om. Hellblade II tror jag absolut kommer dyka upp och jag skulle inte heller bli förvånas om det bekräftas för en sen höstpremiär.

Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-eventJonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-eventJonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event
Avowed, Everwild och Fable - tre av de fem spelen i "The Elusive Five".
Detta är en annons:
Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-eventJonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event
Perfect Dark och State of Decay 3 är de två sista. Inget av dessa fem spel har vi fått se gameplay från.

Så, med det sagt - vad vet vi i övrigt? Jo, att det vankas en dryg timme spel under Xbox Games Showcase, vilket sedan följs av en timme Starfield. Till skillnad från förra året då Microsoft lovade att allt de visade skulle släppas inom tolv månader (vilket visade sig vara svårt att hålla), har de nu slopat denna artificiella begränsning, något som öppnar för att de faktiskt kan prata mer om projekt som ligger längre fram.

Sistnämnda är något jag tolkar som att vi kan se fram emot livstecken från "The Elusive Five", där framför allt Avowed och Fable ligger nära till hands, även om inget av dem lär släppas i år eftersom de båda är fantasyrollspel som i viss mån konkurrerar med Starfield. Däremot borde något av dem kunna bekräftas som 2024-titel, då det faktiskt börjar bli dags att presentera vad vi kan se fram emot nästa vår, vilket bara är nio månader bort.

Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event
Forza Motorsport får sannolikt mest tid under Xbox Games Showcase.

Att Forza Motorsport kommer visas upp är att betrakta som självklarhet, och kanske blir det spelet som får mest tid på eventet eftersom Starfield som sagt har en egen tillställning. Det lär även få ett spikat premiärdatum och möjligen ett utannonserande av en demo eller beta innan dess om det blir först sent i höst.

Även Halo Infinite lär dyka upp med information om Season 4, även om det jag och många med mig såklart hoppas mest på är det omtalade Battle Royale-Halo som Certain Affinity arbetar på - vilket jag dock inte tror att vi får se riktigt ännu då det snackas om byte av grafikmotor med mera. Även Sea of Thieves lär dyka upp på ett hörn, då det är bland de flitigast spelade spelen Microsoft har. Även Minecraft borde få någon ny utannonsering, där det ryktats om en grafisk uppdatering, samt att jag tror chansen är hygglig att Hi-Fi Rush får mer innehåll.

Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event
Det har länge ryktats om ett nytt Wolfenstein, men svenska MachineGames jobbar även på ett Indiana Jones-äventyr.

I kategorin nya utannonseringar verkar det vara hög tid för Compulsion Games att presentera det projekt Xbox-chefen Phil Spencer har sagt är det spel han mest ser fram emot att få visa upp. Det var även länge sedan vi hörde något från Bethesdas båda studios Id Software (Doom) och svenska MachineGames (Indiana Jones, Wolfenstein). Att en av dessa tre ska visa upp eller utannonsera något nytt känns hyggligt sannolikt.

Det har även ryktats om ett nytt Killer Instinct samt återkomsten av Banjo Kazooie. Förstnämnda gissar jag kommer förr eller senare, men bristen på rykten gör att jag ändå tror det kommer dröja innan en utannonsering, och i fallet Banjo Kazooie, tror jag Microsoft just nu bara väntar på att få ta över Activision Blizzard som de kan använda Crash Bandicoot/Spyro-kompetensen till ett nytt spel i serien, men innan dess lär det inte hända något.

Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event
Banjo-Kazooie och Conker förblir de karaktärer Xbox-fans efterfrågar mest, år efter år. Är det dags för livstecken denna gång?

Ska jag dra till med ett mer osannolikt, men ändå tänkbart utannonserande, så skulle det kunna vara Grand Theft Auto VI. Det finns väldigt starka indikationer på att det släpps nästa år, och det börjar bli dags att visa upp det. Microsoft utannonserade även Grand Theft Auto IV på en E3-presskonferens, och jag kan tänka mig att det är ett spel de gärna vill samarbeta kring och kunna bundla med konsolen. Om detta sker vore det såklart drömmen om Phil Spencer tatuerat in GTA6-loggan på armen som en hyllning till Peter Moores utannonserande 2006, men sannolikt handlar det ändå bara om en trailer (om det nu blir av, vilket jag ändå anser osannolikt).

Till sist vill jag kasta in en drömutannonsering, som är ännu mer osannolik än förra (även om denna nog faktiskt blir av förr eller senare), och det är antingen en komplett remake eller en uppföljare till Fallout: New Vegas utvecklad av Obsidian Entertainment, vilka ju även gjorde originalet. Eftersom Microsoft äger både Bethesda och Obsidian Entertainment - där sistnämnda flera gånger sagt sig vara sugna - så tror jag som sagt det kommer att ske... men knappast nu. Obsidian arbetar för fullt med både Avowed och The Outer Worlds 2, och har knappast resurser för ännu ett jätterollspel, som dessutom skulle stjäla uppmärksamhet från Starfield, Fable, Avowed och det som Inxile Entertainment arbetar på.

Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-eventJonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event
Att Grand Theft Auto VI och något Fallout: New Vegas-relaterat utannonseras är osannolikt - men inte omöjligt.

Massivt, men det står som sagt mycket på spel för Microsoft, som verkar ha gott om självförtroende för sitt event. Nyligen sade Xbox-marknadschefen Aaron Greenberg att han inte tänker be fansen ha rimliga förväntningar denna gång, utan snarare älskar att se spekulationerna, ett tecken jag ändå tolkar som att de tror sig sitta på något som kommer göra oss gamers väldigt nöjda.

Den 11 juni klockan 19:00 är det dags för Xbox Games Showcase (följt av Starfield-visningen), som du kommer kunna se på både Twitch och Youtube samt här på Gamereactor. Nu har jag berättat vad jag tror på, jag ser fram emot att få höra vad ni hoppas och tror kommer visas nu på söndag.

Jonas analyser: Detta händer på Microsofts stora 2023-event
Klockan 19:00 nu på söndag (den 11 juni) är det dags för Xbox Games Showcase, följt av Starfield Direct.


Loading next content