Svenska
Gamereactor
artiklar

Jonas analyser: Blir Call of Duty Xbox-exklusivt?

Sony oroar sig för att Call of Duty ska försvinna från Playstation, medan Microsoft säger att Activision Blizzard-uppköpet främst handlar om mobilspel. Men vad blir konsekvenserna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det har varit väldigt mycket snack en tid om huruvida Microsoft kommer få köpa Activision Blizzard eller ej, där största hindret varit Sony som oroar sig för att Microsoft skulle kontrollera Call of Duty-serien, som sannolikt är världen bäst säljande spelserie. Det här har lett till ett på sina håll förvånansvärt öppet bråk om just detta.

Microsoft har förvisso sagt att serien kommer förbli tillgängligt till Playstation, men det Sony är rädda för är att detta ska ändras längre fram. Skulle Microsoft rycka undan serien för dem, förlorar Sony den bäst säljande spelserien till Playstation. Utöver ett enormt tapp i pengar, skulle det också betyda att det spel som säljer tio miljoner årligen till formatet helt plötsligt bara går att få tag på från konkurrenten. Det är en förlust med halvt oöverstigliga konsekvenser.

Jonas analyser: Blir Call of Duty Xbox-exklusivt?
Det mesta om Activision Blizzard-uppköpet har handlat om Call of Duty, men flera andra faktorer har lyfts fram av bland annat EA.

Senaste veckan har dock Microsoft provat en ny strategi där de försökt lyfta fram att det inte är Call of Duty som är viktigast för dem. Phil Spencer har i intervjuer poängterat hur långt efter Microsoft ligger på mobilspel, vilket är en enormt viktig del inför framtiden, menar han. King är alltså det största dragplåstret för dem. Medan Microsoft sannolikt talar sanning här, så är Call of Duty det som kommer påverka mest omedelbart för oss konsolspelare. Spencer har dock även sagt att Nintendo inte alls har bråkat om detta, utan att det är Sony som försökt få allt att handla om Call of Duty, och att Microsoft inte har några problem med att garantera att serien fortsätter till Playstation.

Detta är en annons:

Några avtal vill han däremot inte skriva på. Det är inte standardförfarande eftersom det skulle kunna få absurda konsekvenser. Lek med tanken att det skulle vara på livstid, hur hett är Call of Duty om 150 år. Är det rimligt att Sony kan kräva då att det ska släppas Call of Duty till Playstation 26? Eller för den delen ens om femton år. Call of Duty kanske är lika hett som Skylanders då, ska det fortfarande finnas en skyldighet att släppa det till alla format? Det kan rent av vara så att Playstation kraschat vid det laget och är ett mer obskyrt format eller att Sony gjort mer som Nintendo och gått sin egen väg med mindre prestanda och fokus på något annat. Att i det läget ändå behöva göra Call of Duty till formatet är inte rimligt.

Jonas analyser: Blir Call of Duty Xbox-exklusivt?
Hur framtidens Playstation-konsoler ser ut återstår att se. Det finns ingen garanti för att Microsoft och Sony kommer fortsätta släppa relativt likvärdig hårdvara, något som går utlovade spel svårt på lång horisont.

Det är lätt att förstå att Microsoft inte är så förtjusta i tanken på att sitta fast i ett fyrkantigt avtal i en snabbt föränderlig värld. Att köpa Activision Blizzard kostar dem drygt 730 miljarder kronor, och det känns såklart inte superhett att göra det väldigt mycket dyrare genom ett oklokt avtal av en typ vi sällan ser i spelvärlden.

Med det sagt tror jag ändå att något slags avtal kommer finnas på bordet om affären till slut går igenom. Huruvida den gör det eller ej, ska jag låta vara osvuret, men jag skulle ändå tro det. Att EU:s biträdande enhetschef för interinstitutionella frågor och utåtriktad verksamhet nyligen postade ett inlägg som inte kändes helt oproblematiskt, tror jag snarast ökar Microsofts chanser. Det kan dock självklart gå även åt andra hållet. Sony skulle inte arbeta för det om de inte gjorde bedömningen att det finns en realistisk chans att blockera affären.

Detta är en annons:
Jonas analyser: Blir Call of Duty Xbox-exklusivt?
Microsoft pysslar inte med välgörenhet. Äger de Activision Blizzard är det inte alls orimligt att tro att de vill ha något för att fortsätta stödja konkurrenten.

Men även med ett avtal på plats, som garanterat lär spänna över åtminstone denna generation, finns det frågetecken för Sonys del. Lek med tanken att Playstation 6 till exempel inte får Call of Duty det året den lanseras medan Xbox Next får det. Samtidigt släpper Microsoft spelet till Playstation 5 och Xbox Series S/X. Då har de hållit sitt löfte samtidigt som de sett till att nästa Xbox får ett enormt övertag i den nästkommande generationen. Dessutom har ju Sony kontinuerligt betalat för olika typer av exklusivt innehåll som hållits borta från Xbox-spelare i tio års tid. Rimligen skulle Microsoft vilja göra något liknande.

Vid någon punkt lär dock Microsoft känna att de vill ha något från Sony för att fortsätta som tidigare. Det kan såklart handla om monetär ersättning, men även att exempelvis få ta del av deras exklusiviteter i högre omfattning. Man kan lätt tänka sig att spel baserade på Spider-Man eller sådant som kommande Wolverine är sådant Microsoft skulle kunna tänkas vilja förhandla till sig.

Jonas analyser: Blir Call of Duty Xbox-exklusivt?
King och smartphone-kapacitet är det viktigaste med uppköpet enligt Phil Spencer.

Så snart det avtal Sony har med Activision Blizzard (pengar som därmed skulle hamna i Microsofts ficka) går ut, verkar det rimligt att tro att Microsoft kommer vilja ge sina främsta användare något extra. Så har det varit med Minecraft och jag tror inte Call of Duty skulle vara annorlunda. Dessutom skulle tävlingsspelandet såklart ske främst till Xbox efter detta, Xbox skulle synas i alla Call of Duty-reklamer, bundles skulle erbjudas och man kan vara säker på att Xbox-versionerna skulle ha ett tekniskt övertag (för att inte tala om att Microsoft sannolikt inte skulle vara sugna på att hjälpa Sony marknadsföra nya Playstation-funktioner kring VR, handkontroller och liknande på det sätt som görs idag).

Den stora grejen är dock såklart Game Pass, och jag tror kanske det är vad som oroar Sony mest efter risken att bli av med spelserien. Call of Duty är en dyr spelserie. Kan man få det "gratis" varje år samt perks med exklusivt innehåll via Game Pass är det såklart en oerhört stark fördel. Även om Call of Duty finns till Playstation så är kraftigt förlorad försäljning både ett enormt ekonomiskt tapp samtidigt som konkurrenten stärks.

Jonas analyser: Blir Call of Duty Xbox-exklusivt?
Såhär stora är Microsofts och Activision Blizzards olika utvecklare (källa).

Det är här stötestenarna finns idag. Microsoft får det att låta som att Call of Duty mest är en bigrej i uppköpet av Activision Blizzard och erbjuder gärna muntliga löften om att det ska komma till Playstation. Sony å sin sida är dels rädd för att förlora serien, dels även rädd för konsekvenserna även om Call of Duty fortsätter släppas som tidigare till deras format.

Hur det går väntas vi få svar på nästa sommar, men oavsett hur det blir kommer konsekvenserna bli stora. Om Microsoft är beredda att slanta upp för Activision Blizzard kan man ledigt länka sig att företag som EA eller Take-Two skulle kunna tänkas vara intressanta objekt om affären skulle fallera eftersom de kostar i runda slängar hälften så mycket. Väldigt mycket står med andra ord på spel, vare sig just du spelar Call of Duty eller ej.



Loading next content