Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

JBL Boombox 3

Petters favorit inom produktsegmentet Bluetooth-högtalare har uppdaterats och blivit bättre än någonsin... Sugen på att spela sönder murbruket på mexitegelvillan? Klicka då här...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

JBL Boombox var och förblir en strålande Bluetooth-högtalare, på alla tänkbara sätt och vis. Uppföljaren var ännu bättre. Mer kontroll i mellanregistret, bättre batteritid och en smula mer samlad design utan den stora blafflogotypen på fronten. Nu är trean här, eller den släpptes snarare sent under 2022 men först nu har JBL skickat oss ett recensionsexemplar, och det kom ju trots allt väldigt lägligt då jag efter tre år med föregångaren (som jag säkert använt i 1000 timmar vid det här laget) nu bytt ut husets huvudhögtalare (bortsett från mina stationära ljudriggar där jag spelar bioljud i 7.2 samt en 2.1-vinylrigg). Under de gångna veckorna har Boombox 3 använts till lite allt möjligt, varit med till stranden, legat ute på gräsmattan bredvid ungarna studsmatta samt stått i ett förråd som just nu renoveras till ett extrakontor. Jag känner mig med andra ord redo att dela ut betyg.

HQ
JBL Boombox 3
Handtaget är omformat och den minimalistiska lilla brandgula JBL-logon på framsidan är utbytt mot den stora logotypen från Boombox 1. Den har även blivit tyngre (6,7 kilo).

Den enskilt största skillnaden mellan Boombox 2 och Boombox 3 hittar du på insidan av högtalaren. Två passiva baselement och två diskanter har nu fått sällskap av en rejält tilltagen aktiv subwoofer 80 watt och detta innebär såklart att den låter ganska mycket annorlunda än vad föregångarna vant mig vid. Det finns nu ännu mer bas än den redan basfokuserade Boombox 2 och basen är djupare, tyngre, varmare och mer kontrollerad. Jag är (som du säkert vet) en riktig basfanatiker och älskar riktigt mycket, riktigt djup bas med punch, kontroll, spelglädje och värme men till och med jag använde i det här fallet JBL:s alldeles lysande EQ-app för att styra ned basåtergivningen cirka 8% mot för originalinställningarna. Så mycket bas kan Boombox 3 prestera. Att de passiva elementen fått understöd av en aktiv sub innebär samtidigt att de blivit bättre på att hantera mellanregistret som är mer levande än tidigare, vilket jag ärligt talat inte skulle vara möjligt utan att ändra designen och storleken på Boombox. Det finns helt enkelt drösvis med musik i denna 50 centimeter breda, trådlösa högtalare och det finns extremt få konkurrenter som kan leverera liv och djup i ljudbilden som Boombox 3 kan.

JBL har även vässat diskantåtergivningen som aldrig blir vass eller oangenäm och de har heller inte hoppat på Apple-trenden och lagt sången för långt fram i mixen rent tuningmässigt utan istället (likt Marshall och tillverkarna Zoung Industries) fokuserat på en balanserad mix där det känns naturligt och som att Wolfgang Van Halen står med sitt band och spelar på nya skivan Mammoth II, och inte 13 meter framför sin orkester, som om du spelar samma skiva med Apple Homepod Gen 2 eller Apple Airpods Pro.

JBL Boombox 3
Extremt få bluetooth-högtalare kan hänga på Boombox 3 rent ljudmässigt.
Detta är en annons:

Den näst största nyheten med Boombox 3 är att den nu ven stödjer Partymode och Wifi, vilket innebär att du kan skapa Sonos-liknande multiroom-lösningar samt slipper vara beroende av Bluetooth från exempelvis din mobiltelefon, för att spela upp din musik. Jag saknar just nu såklart stöd för Apple Music i JBL:s egen app och tycker det är en smula märkligt att den överlägset bästa och mest kompletta appen/tjänsten för streamad musik inte finns inkluderad, men det kommer enligt JBL själva. I övrigt fungerar funktionaliteten alldeles lysande och jag har kopplat ihop Boombox 3 med en Xtreme 3 och placerat dem i varsitt rum i huset, för att fylla mellanplanet här hemma med Greta Van Fleets nya platta. Appen, som nu gjorts om, är superb och att synka sin högtalare och dela wifi-lösenordet till den går på ett par ynka sekunder.

JBL Boombox 3
De två passiva baselementen från föregångaren har nu fått rejäl förstärkning från en aktiv sub på 80 watt. Det finns med andra ord tillräckligt med bas här för att spela ihjäl en häst.

Tillkomsten av aktivt baselement och wifi-funktionalieten har lett till att Boombox 3 inte har förbättrad batteritid jämfört med föregångaren. Vilket är ytterst förståeligt, om du frågar mig. Den drar ju trots allt klart mer ström i det här utförandet. Trots detta har jag fått ut cirka 22 timmar per laddning vilket är cirka en timme mindre än med Boombox 2 och fortfarande förkrossande bra jämfört med konkurrenterna från bland andra Sony. Om du vill ha ut alla 180 watt som Boombox 3 kan prestera, krävs det dock att du har AC-adaptern inkopplad hela tiden, annars tvingas du nöja dig med 150 watt vilket räcker gott och väl för att blåsa bort en normalstor frisyr från någons kranium, om du skulle tveka på ljudstyrkan i denna best. Precis som vanligt är Boombox fortsatt IP67-klassad vilket innebär att du kan slänga den i poolen, ställa den i regnet eller slänga den i sandlådan för att sen spola ren högtalaren i duschen.

Utöver jämförelsen med Boombox 2 så är det väl närmast Sony SRS-XG500 som Boombox 3 tävlar med och det råder för mig ingen som helst tvekan om att JBL skåpar ut Sony, här. Minus samma semihemska formfaktor/design förblir Boombox nåt av det bästa du kan köpa inom detta produktsegmentet. Jag har älskat varenda Boombox som JBL rullat ut och kan bara konstatera att hoppet mellan tvåan och trean är större än vad jag hade hoppats på. Detta är lysande, JBL. En lysande produkt.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk ljudbild dränkt i värme och dynamik, underbar basåtergivning, otroligt kraftfull, grymt bra funktionalitet, brutalt bra batteritid, wifi-stöd, klockren app
-
Dyr, stödjer just nu endast SBC-codec
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
JBL Boombox 3

JBL Boombox 3

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Petters favorit inom produktsegmentet Bluetooth-högtalare har uppdaterats och blivit bättre än någonsin... Sugen på att spela sönder murbruket på mexitegelvillan? Klicka då här...Loading next content