Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Jabra Solemate

Hörluren är årets julklapp och de, som någon gång ägt en bärbar transistorradio handlar förmodligen babykläder till barnbarnen just nu. Kan verkligen en bärbar högtalare vara den nya, stora grejen? Frågar man svenska Jabra, är svaret ja

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Mobiler, plattor och för all del även laptops, blir bättre och bättre. Det senaste att få en rejäl skjuts var skärmarna och snart är full hd-upplösning skyhög ppi standard i våra bärbara enheter.

HQ

Något som däremot sällan blir särskilt bra i bärbara prylar, är ljudet. En mobiltelefon, surfplatta (eller mindre laptop) är så liten och tunn att det helt enkelt, oavsett hur många nätter ingenjörerna jobbar, är omöjligt att krama ut mer än acceptabelt ljud, ofta med alldeles för låg högstavolym dessutom.

Ett sätt att få bättre ljud är därför att köpa en extern högtalare. Det ultimata i den vägen tror sig Jabra ha skapat med sin nya, skojigt namngivna Solemate. Solemate är däremot inte bara en extern högtalare - den har både bluetooth och batteri inbyggt, vilket gör att den kan tas med ut. Inte till stranden, för det är nog bara i Polisskolan-filmer man får spela hög musik medan man solbadar, men till hotellrummet och på gräsmattan därhemma kanske.

Jabra Solemate
Jawbones inflytande märks även på förpackningssidan. Solemate kommer väl skyddad i en snygg displayask.

Det krävs många kompromisser när man ska bygga en bra bluetooth-högtalare. Den ska vara liten och lätt nog att kunna tas med i väskan, men ändå stor nog att kunna spela hyfsat högt och, framförallt, med hög kvalitet. Dessutom bör den vara snygg och lite "ruggad" - tanken är ju trots allt att den ska kunna tas med ut.

Detta är en annons:

Trendpräglade märket Jawbone hittade rätt på de flesta ovanstående punkter med sin Jambox, som kom för ett par år sedan. Jambox var precis sådär liten, snygg, tålig och välspelande som folk efterfrågade och blev därför lite av en referens i segmentet. Om Solemate ska bli en succé krävs det därför att Jabra gör allt som Jawbone gjorde - fast lite bättre.

Ljust och fräscht

Jabra har sedan länge ett mycket gott rykte inom headset och UC-produkter och vi är därför väldigt spända när vi öppnar paketet. Ganska snabbt står det klart att kvalitetsambitionen här är minst lika hög som hos Jabras headset.

Vårt exemplar är vitt, men det ska även finnas en svart version. Högtalargrillen löper runt enheten, men elementen är riktade åt ett (1) håll. Ovanpå sitter tre knappar - volym upp/ner och en pratbubbla som när man trycker på den berättar hur mycket som är kvar av batteriet. Känslan i knapparna är mycket bra. Botten utgörs av en löstagbar gummisula (därav namnet) som ser väldigt fräck ut och möjligen också har en dämpande inverkan på vibrationer från högtalaren.

Detta är en annons:
Jabra Solemate
Jabra har varit noga med detaljerna. Under "sulan" sitter en kabel för att koppla in något som inte har blåtand.

Solemate ger överlag ett väldigt gediget och välbyggt intryck. Det är tydligt att Jabra inspirerats mycket av Jawbone. Ytskiktet har samma greppvänliga, matta beläggning som Jambox och hela chassit känns minst lika solitt, även om vårt exemplar faktiskt har en liiiten tendens till att knaka (mycket lite) på långsidan mellan ovandelen och högtalargallret.

Nu är det visserligen vinter, men den grova gummisulan och fingeröglan gör oss sugna på att slänga Solemate i en resväska och checka in på hotell.

Ins & outs

Featuremässigt har Solemate det mesta man kan begära - bluetooth 3.0 sitter inbyggt och den fungerar med alla prylar vi parar den med. Det finns även mikrofon vilket gör att Solemate fungerar som högtalartelefon om du vill. Om ett samtal kommer in, avbryts det du eventuellt lyssnar på och när du lägger på, sker överlämningen sömlöst.

Ljudmässigt är samtalsfunktionen okej och låter sådär småburkigt och lite avlägset som högtalartelefoner ofta gör, men utan att vara katastrofalt dålig på något vis. Vi tvivlar däremot på att det är något man kommer att begagna sig särskilt mycket av - Solemates styrka sitter i högtalaren.

Jabra Solemate
De tre högtalarelementen ger ett distorsionsfritt och ganska högt ljud som är bra sett till produktens naturliga begränsningar.

3,5mm-lineingång på sidan är en bra detalj och att kabel följer med i botten är ännu bättre. Laddning sker med micro-USB vilket är bra då de flesta mobiler har samma typ av laddare och det gör att chansen är god att någon annan har en sladd att låna ut, om man glömt sin egen hemma.

Det finns ingen fysisk batterimätare på Solemate, men däremot en högtalarröst kopplad till pratbubble-knappen på ovansidan. Det är en rolig funktion och också ganska smart eftersom en mätare med dioder antagligen skulle bli väldigt liten och svårläst.

I användning

Att para ihop Solemate med en annan enhet gör man enkelt genom att skjuta på-reglaget i sitt översta läge och hålla där en sekund. Solemate går nu in i pairing mode och dyker upp i listan över tillgängliga enheter på din mobil (eller whatever).

Eftersom kopplingen är bluetooth, styr du sedan volymen med reglaget på mobilen. Solemate har dock egna volymkontroller på ovansidan, men det smartaste är som vanligat att maxa dessa och sedan finjustera med mobilen istället.

I vanlig ordning är bluetooth halvkänsligt för störningar och sitter du i vardagsrummet och går in till köket KAN signalen brytas beroende på avstånd, väggmaterial och så vidare. Vi upplever dock inga problem eller avbrott sålänge vi sitter i samma rum som högtalaren och det känns som det enda rimliga att betygsätta på en produkt av den här typen.

Vi har inte på ett rättvist sätt kunnat testa batteritiden på Solemate, men efter två timmars film säger den sig ha "battery full". I Jabras egna specifikationer anger man en ungefärlig drifttid mellan laddningar på 8 timmar vilket om det stämmer är ganska bra.

Jabra Solemate
Solemate finns i svart eller vitt. Notera snörhållaren på vänster sida.

Party på mitt rum

Ljudet är såklart den springande punkten och här har Jabra lyckats helt okej. Ljudkvaliteten är godkänd och Solemate spelar utan att rassla eller spotta hela vägen upp till maxvolym, även på mer krävande spår. Det blir en aning hårt och komprimerat i attackerna, men det är vad man kan vänta sig.

Självklart låter en högtalare av den här typen och storleken aldrig bra bra, men sett till dess naturliga begränsningar är Solemate en välspelande högtalare med mer botten än Jawbone men också ett lite mörkare och murrigare ljud överlag.

Maxvolymen när vi kopplar Solemate till en Samsung Galaxy Nexus (med Jabrans och mobilens volym på topp, spelande ett modernt rockspår) ligger precis på den nivå där det blir lite obehagligt i ett normalstort rum, på ett par meter avstånd. Stereoseparationen är inte märkvärdig och på längre avstånd än ett par-tre meter tappar man känslan av att vara mitt i musiken, så Solemate är definitivt en högtalare för hotellrummet eller strandfilten.

Sverige vinner

Som vi sa i inledningen är bärbara bluetooth-högtalare en produktkategori som kräver kompromisser. Jabra Solemate låter inte som de 1.600 kronor den kostar, men å andra sidan har inte en Android-mobil lika god samtalskvalitet som en Telia Respons, heller.

Poängen är bärbarheten och funktionerna och utöver ett helt okej ljud får vi med Solemate en hyfsat tålig och rejäl högtalare som gärna följer med på resan, räcker en hel dag på batteri och skapar ett miniparty där du vill.

Trots detta är det tveksamt om Solemate är det bästa köpet i kategorin. Både Jawbone och Braven, för att ta två exempel, spelare renare och mer naturtroget, med samma finish och kvalitet. Jabra har skapat en "middle of the road"-högtalare som inte kommer att göra någon besviken, men som heller inte är bäst.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Välbyggd, smarta detaljer, bra ljud
-
Under förutsättningarna: inte så mycket. Kunde dock haft lite högre maxvolym.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Jabra Solemate

Jabra Solemate

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Kan verkligen en bärbar högtalare vara den nya, stora grejen? Frågar man svenska Jabra, är svaret ja. Jabra Solemate får högt betyg av Hårdvaru-Henrik som hårdtestat och recenserat



Loading next content