Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Jabra Elite 10

Jabra lastar på med headtracking och fullt Dolby Atmos-stöd i sina nya flaggskeppslurar och Petter har konstaterat att de är fullständigt fenomenala...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Den typ av touchfunktionalitet som så gott som varenda trådlös "in ear"-hörlur på marknaden utrustats med idag retar inte sällan gallfeber på mig. Att med fingrar stora som julkorvar försöka dutta i mitten av svettiga träningsöron och på så sätt byta låt, svara på samtal eller höja/sänka volymen fungerar för mig, för det mesta, inte alls. I min värld är det lite som att försöka spela snooker med ett snöre. Det går inte. Vilket gör att jag väldigt ofta och väldigt snabbt går in i respektive app och slår av touch-funktionerna.

HQ

Detta insåg danska Jabra inför designandet av deras nuvarande generation in-ears och i och med premiären av Elite 7 Pro hade touch-grejen ersatts av hårdknappar. Utsidan av kåpan på båda lurarna är en knapp och beroende på om du som användare trycker en gång, två gånger efter varandra eller håller in den, kan du aktivera de tre mest använda och användbara av kommandon utan att tvingas stå och swipe:a med fingret över örat, som ett fån. För vissa var det säkert ett nedköp. En dålig nyhet. Buuu! Touch-öron är livet! För mig var det en gudagåva och en del av varför jag anser att Jabra varit klassledande det senaste året.

Jabra Elite 10
Den IBM PC-gräddvita Landstings-färgen är lite märklig, men lurarna är suveränt designade.

Jabra Elite 10 släpptes förra veckan och är företagets nya flaggskepp. Värstingen. Dessa lurar kostar 3000 kronor paret och är därmed nästan dubbelt så dyra som det nuvarande priset på Elite 7 Pro och de levereras med en hel klase av nya funktioner. Först och främst är detta den första luren från Jabra som huserar fullständigt stöd för spatialt ljud, objektbaserad audio (Dolby Atmos) samt Dolby Head Tracking. Detta parat med Lossless Masters-delen av Apple Music möjliggör såklart en mer högupplöst ljudbild än föregångarna samt lurarnas möjlighet att likt Airpods Pro hela tiden känns av ditt huvud samt miljön som ditt huvud befinner sig i, för att i realtid skräddarsy ljudet och därmed nå bästa tänkbara akustik. Huvudtrackingen fungerar väldigt väl och för dig med en Iphone är funktionaliteten här klanderfri medan det blir en smula mer ambivalent huruvida funktionen är aktiverad eller inte om du använder Android.

Precis som namnet antyder är Elite 10 dessutom den första luren i Jabras nya serie som innehåller element som mäter tio millimeter, vilket gjort stor skillnad i hur luftiga de upplevs samt hur djup basen här är. Jag gillar Elite 7 Pro samt de billigare modellerna riktigt mycket men kan ändå inte riktigt komma ifrån att samtliga av dem spelar lite för klent med bas för min smak. Jag gillar ju som, du vet den extra värmen och den där påtagliga känslan av botten som exempelvis JBL:s modeller erbjuder och när Jabra nu använt sig av större element, är det en av förbättringarna som märks av från första sekund.

Detta är en annons:
Jabra Elite 10
Etuiet är väldigt kompakt och utan ANC får du hela 12 timmar batteritid per laddning.

Elite 10 låter väldigt bra. Otroligt bra. Det finns en renhet och en upplösning här som få lurar i prisklassen kan tävla med. varenda liten detalj hörs och separationen mellan olika instrument i mixen är rasande bra. Det finns som sagt en luftighet och en dynamik i ljudet som är svår att ta på men det råder för mig inga som helst tvivel på att Jabra gjort sin allra finaste lur, här. Oavsett om jag trycker igång Tremondis "Dust" eller Emarosas "Stay" så presterar de här lurarna fullständigt fantastiskt och precis som i fallet med referenslurarna Technics AZ80 är det svårt att tävla med stora element när utförandet är såhär pass bra. Närvaron blir annorlunda och det finns omfång i ljudbilden som en lur med element på låt säga sex millimeter helt enkelt inte kan konkurrera med.

Jabra har även tagit helt nya tag med sin aktiva brusreducering och jag kan med enkelhet konstatera att detta är den in-ear-lur som har den absolut bästa ANC:n jag testat, oavsett märke eller prisklass. Sony WF-1000 XM5 och Apple Airpods Pro 2 har under en tid nu regerat segmentet sett till brusreducering men inte längre. Den nya kungen heter Jabra Elite 10. Transparensläget är strålande, också. Samtalskvaliteten är superb och batteritiden likaså (jag har fått ut cirka sex timmar per laddning med ANC aktivt och över 12 timmar utan). Det ska också sägas att dessa lurar4 bygger en liten brygga mellan den plupplösa ergonomin i en Airpod och en traditionell in-ear-lur eftersom själva gummiplupparna dels är ovala men även grundare vilket gör att de inte hamnar lika långt in i själva innerörat. När jag stoppade Elite 10 i mina öron kändes det därmed som att de inte riktigt satt fast, men de gör de. De sitter som berget och blir inte lika påtagligt "inpulade" som merparten av lurar inom detta produktsegment.

Jabra Elite 10
Superb ljudkvalitet och fantastisk brusreducering är vad som erbjuds i detta lilla krutpaket.
Detta är en annons:

Google Pixel Buds Pro, Technics AZ80, B&W P17(2) samt Jabra Elite 10. Där har du det jag anser vara de fyra allra bästa highend-lurarna i Bluetooth-kategorin. Så bra är dessa lurar, de kvalar in i den absoluta toppen, och så imponerad är jag av alla de förbättringar som danskarna stoppat in i sina nya flaggskepp.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Fantastisk design, klockren passform och de sitter inte lika "djupt" i hörselgången som föregångarna, lysande ljud, bra batteritid, världens bästa brusreducering
-
Appen är lite buggig
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Jabra Elite 10

Jabra Elite 10

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Jabra lastar på med headtracking och fullt Dolby Atmos-stöd i sina nya flaggskeppslurar och Petter har konstaterat att de är fullständigt fenomenala...Loading next content