Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Intel i5-14600K

Intel släpper sin senaste generations i5-processor och vår datortok Fredrik Lindman har satt den i testbänken...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Eftersom förra årets generation Intel-processorer släpptes på den då nya Raptor Lake plattformen och var enastående bra som ni kunde läsa i min recension av i9-13900K och årets modeller använder samma plattform vore det en smula optimistiskt att hoppas på stordåd igen. Men hoppas går såklart ändå och nu när vi är här har det som jag misstänkte inte blivit något stordåd utan bara en finputsning av deras redan helt suveräna processorer och vi får nog vänta någon generation till på något alldeles extra. Intel har alltså använt samma chip som förra generationen men tryckt upp hastigheten på de tre modellerna ett litet snäpp och bortsett från i7-14700K som nu har en extra uppsättning E-kärnor är de övriga två processorerna likadana som ifjol.

HQ

På pappret har i5-14600K fått en fyra procents ökning på Prestanda-kärnan (P-core) i turboläget och två och en halv procents ökning för effektivitetskärnorna (E-core) och det är den enda förändringen som är gjord mot förra generationen. Intel har dock gått ut med att det har gjorts en del mjukvaruoptimeringar som märkligt nog inte är möjliga på generation 12 och 13 vilket känns konstigt men så är fallet. De kallar det "Intel Application Optimization" och är en ny policy inom deras Dynamic Tuning Technology och är till för att optimera prestanda för vissa spel genom att styra applikationsresurser i realtid. Än så länge är det bara två spel som stödjer den här teknologin och det är Rainbow Six Siege och Metro Exodus som enligt Intel har en 13 respektive 16 procents förbättring vilket lovar gott och fler spel är på väg.

Intel i5-14600K
ed generation 14 har Intel finputsat plattformen Raptor Lake och ökat prestandan ett litet snäpp till mot förra generationen.

Som jag skrev inledningsvis är det ju i princip samma processor som förra generationen och det märks även i testbänken för i Cinebench flerkärnors-test stannar 14-serien på 1405 poäng och 13-serien på 1312 poäng vilket inte är särskilt stor skillnad alls. I enkelkärnor-testet är skillnaden ännu mindre och hamnar på 120 respektive 116 poäng vilket är i princip exakt vad 200 Mhz ökning motsvarar. När det gäller spel och antal bilder per sekund är det samma sak där och det skiljer knappt någonting mot förra generationen. Som till exempel i Baldur's Gate III med 1920 x 1080 upplösning och med alla grafikinställningar på max får jag 144 bilder per sekund och förra generationen låg på 143 bilder per sekund. I The Last of Us Part I med samma inställningar får jag 170 bilder per sekund med generation 14 och 168 bilder per sekund med generation 13 och för Assassin's Creed Mirage med samma inställningar stannar det på 161 jämfört med 160. Det är såklart knappt värt att nämna skillnaden och snittet på de spel jag testat stannar på ungefär 2 bilder per sekunds förbättring gentemot förra generationen och det är ingenting du märker av alls när du väl spelar men visst det är ju lite bättre. När det kommer till temperaturen är det lika där och skillnaderna är minimala mot förra generation. Det gäller även strömförbrukningen som dock har gått ned något trots den höjda klockfrekvensen men det rör sig om cirka 16 watt vilket inte det heller är särskilt mycket alls.

Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår varför Intel släppte den här modellen som en ny generation och inte bara som en trimmad version av 13-serien och döpa den till till exempel i5-13600KS. För att kalla det för en ny generation när den är i stort sett helt likadan hänger jag inte alls med på men det är ju fortfarande en riktigt bra processor för prislappen även om det inte gjort något att få lite mera kräm för pengarna.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Bra spelprestanda, snabb för applikationer, stöd för DDR4 och DDR5, mycket prisvärd, överklockningsbar
-
Något hög strömförsörjning, kräver bra kylning
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Intel i5-14600K

Intel i5-14600K

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Intel släpper sin senaste generations i5-processor och vår datortok Fredrik Lindman har satt den i testbänken...Loading next content