Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Intel Core i9-13900K

Vår hårdvaruskribent Fredrik Lindman provar som en del av bygget av nya testburken nya Raptor Lake från Intel, och är rysligt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Processorgiganterna har precis släppt lös sin 13:e generation Core-serie för stationära datorer och mest troligt deras sista generation som är byggda på en monolitisk matris med en enhetlig kiseltillverkningsnod och med CPU-kärnor, iGPU, cacher och plattformskontroller som sitter på en enda dyna. Med framtida generationer förväntas Intel sätta sin IDM 2.0-produktutvecklingi i rörelse och vi kommer att se processorer tillverkade av multi-chip moduler (MCM) istället. Men först rullas den 13:e generationen ut och varför inte avsluta den eran med ett riktig monster till processor och det är precis vad Intel har gjort.

HQ
Intel Core i9-13900K
Med Raptor Lake levererar Intel deras snabbaste processor hittills och i9-13900K är det bästa som går att köpa just nu.

Intel Core i9-13900K som jag provar i den här recensionen dubblar hybridarkitekturen, som AMD var tidiga med och där Intel halkade efter fram tills förra generationen, är inte för jaga CPU-kärnsjakten utan för att jobba med två olika typer av kärnor. Den ena typen av kärnor jobbar med tyngre arbetsbelastningar och den andra med mindre krävande belastningar för att effektivisera och avlasta. Med den 13:e generationens "Raptor Lake"-processorer ökar Intel antalet kärnor, men bara med antalet effektivitets-kärnor eller e-kärnor och behåller antalet prestanda-kärnor som däremot är uppdaterade med högre IPC. Årets modell kommer med 24 kärnor fördelat på 8 P-kärnor och 16 E-kärnor och ökar alltså med 8 E-kärnor jämfört mot i9-12900K. De höjer även antalet E-kärnor på i7 och i5 jämfört med förra generation till 8 från tidigare 4. Utöver den ändringen har L2-cachen förstorats till 2 MB jämfört med 1.25 MB från föregående generation och L3-cachen har även den ökats från 30 MB till 36 MB.

i9-13900K är en del av vår nya testburk, läs mer om den här:
(1) Val av komponenter
(2) Nu bygger vi

Intel Core i9-13900K
Detta är en annons:

Hastigheten har gått ner lite i standardläget till 3 GHz för P-kärnorna och 2.2 GHz på E-kärnorna men däremot så är maxhastigheten i turboläget ökad till 5.8GHz och 4.3 GHz jämfört mot i9-12900K. När det kommer till strömförsörjningen är baseffektvärdet (PBP) oförändrat på 125 Watt medan den maximala turboeffekten (MTP) har höjts till 253 Watt från 241 Watt på 12900K. Det gör att den drar en hel del ström i maxeffekt och där går även temperaturen upp som gör att det ställer lite högre krav på kylningen. Nu är processorn byggd för att klara högre temperaturer vilket de flesta är för att kunna nå de höga topphastigheterna men även i standardhastighet utan överklockningen kan temperaturen kliva upp en hel del. I ett stresstest jag gjorde gick den upp emot 96-98 grader och det känns en smula otäckt måste jag erkänna även om det ska vara helt lugnt enligt Intel själva då den håller sig under deras 100 graders garanti.

Intel Core i9-13900K

I de benchmarks jag gjort har jag kört med standardinställning eller stock som det kallas på processorn och det går inte annat säga än att den mäter otroligt bra. I Cinebench hamnar i9-13900K på 39840 poäng och i 3D Mark CPU Profile på 16746 vilket är ett rejält kliv upp i från föregående generation och enligt Intel själva en ökning med 15 procent enkeltrådad och hela 41 procent snabbare multitrådat. I program som till exempel Unreal Engine och Visual Studio C++ är beräkningstiden upp till tio sekunder snabbare jämfört med i9-12900K. Detsamma gäller i spel där den åter befäster tronen som bäst just nu i ren spelprestanda även om det inte är några enorma skillnader från föregående generation. Några exempel på bilder per sekund i spel med upplösningen 1920x1080 och alla grafikinställningar på high är Red Dead Redemption 2 som hamnar på 117 FPS, Hitman 3 188 FPS och Shadow of the Tomb Raider 236 FPS. Eftersom jag är gammal Counter-Strike nörd mätte jag även upp Counter-Strike: Global Offensive och nådde där hela 722 bilder per sekund vilket är ungefär 100 FPS mer jämfört med förra generationen.

Intel Core i9-13900K
Detta är en annons:

Det går inte säga annat än att Intel i9-13900K är ett monster till processor och Raptor Lake-serien generellt sett är väldigt lyckad både sett till ren prestanda men även för oss gamers som vill ha mesta möjliga FPS per krona. Där har Intel verkligen lyckats med den här generationen som är bäst ju nu till spel och de har även pressat prisbilden och matchar AMD:s priser på flera modeller. För dig som vill ha det allra bästa som går att köpa just nu är det i9-13900K som gäller och förutom exceptionell spelprestanda får du även den snabbaste processorn för applikationsdrift.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Bäst just nu på spelprestanda, ruskigt snabb för applikationer, rtöd för DDR4 och DDR5, mycket prisvärd, överklockningsbar
-
Drar mycket ström
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Intel Core i9-13900K

Intel Core i9-13900K

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Vår hårdvaruskribent Fredrik Lindman provar som en del av bygget av nya testburken nya Raptor Lake från Intel, och är rysligt imponerad...



Loading next content