Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Intel Core i7 14700K

Mackan har klämt på Intels nya 14:e generation av i7-processor, testat på vad den går för och ställt sig frågan om det är en uppgradering värt pengarna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Den 14:e generationen från Intel har anlänt, kryddat med små men uppskattade förbättringar som lyfter Raptor Lake till nya höjder och erbjuder en enkel uppgradering för de som redan sitter med sockel 1700-processorer, men efterfrågar något med lite mer krut. Den förra generationen erbjöd redan några av marknadens mest prisvärda, stabila processorer och framförallt Core i5 13600K var en arbetshäst utan dess like med utsökt prestanda vare sig du fokuserade på spel eller produktivitet.

HQ

Huruvida Intels nya processorer egentligen representerar ett kliv motsvarande eller värdigt en helt ny generation kan väl ifrågasättas, men trots den stillastående arkitekturen är Raptor Lake Refresh en på pappret välkommen uppgradering med både högre klockfrekvens likväl som en ökning i antalet E-kärnor. Specifikt då för 14700K-modellen som står för den egentligen mest spännande och prisvärda förändringarna i den nya generationen av processorer med stöd för upp till 28 trådar.

Som tidigare nämnt baseras 14700K på förra årets 13700KS men tar klockfrekvensen upp till 5,6 GHz och huserar totalt 20 kärnor där tolv av dessa är så kallade energieffektiva och åtta är renodlade prestandakärnor - en konfiguration som inte minst märks av i flertrådade scenarion med en markant prestandaförbättring. I Cinebench kvalar därmed 14700K inte helt oväntat in bland de just nu bästa processorerna för produktivitet.

Jämfört med förra årets 13700K är förbättringarna tydliga och i vårt flertrådade Cinebench-test lyckades vi åstadkomma 34800 poäng, nästan 4000 mer än föregående modell. Inte helt oväntat är dock skillnaderna i enkeltrådad prestanda nästan oförändrad och där skiljer sig poängen nästan inte alls åt mellan denna och föregående års modell. Så hur ser det då ut i spel, ser vi samma mönster där?

Både ja och nej, frågan är inte en helt enkel att i dagsläget besvara då en av de största nyheterna i Raptor Lake Refresh kommer i formen av vad Intel kallar för Application Optimization, och erbjuder optimerad prestanda i specifika spel genom att processorn styr om resurser i realtid - vilket än så länge bara stöds av i Metro Exodus och Rainbow Six Siege. I övriga titlar är skillnaderna just nu marginella.

Detta är en annons:
Intel Core i7 14700K
Mer kräm under huven med den 14:e generationen från Intel.

F1 23, EAs utsökta och tillika ganska resurskrävande simulatorspel baserat på världens snabbaste bilsport, så blir detta tydligt. Och i testbänken som just nu består av ett överklocklat RTX 4070 samt 64GB av DDR5-minnen med en klockfrekvens på 5600MHz så verifieras denna tes, men det är samtidigt inget som heller är speciellt förvånande då många av dagens spel är optimerade för att dra mer nytta av din GPU snarare än CPU.

Det är väl egentligen enbart med svagare grafikkort som förmågan och kraften hos din processor blir en mer relevant faktor och om något så cementerar snarare denna 14:e generation av Intel-processorer tillverkarens position som ett utmärkt val för de som eftersöker stabila, kraftfulla processorpaket, även om AMD med sina Ryzen 7 (5800x) fortfarande drar det längsta strået när det kommer till ren spelprestanda.

Dock med väldigt liten marginal baserat på de begränsade tester jag hade möjligheten att göra på den plattformen, och sammanfattningsvis så kan det sägas att du som spelare i dagsläget verkligen inte kan gå fel med Intels nya generation. Speciellt då när och om deras applikationsoptimering tar fart och får ett utökat stöd i fler spel, något jag innerligt hoppas på, och definitivt har potentialen till att ge 14-serien ett övertag jämfört med konkurrenterna.

Detta är en annons:

Slutligen behöver jag även beröra energikonsumtion och kylning, två aspekter av denna överklockade nya generation som man absolut behöver ta i beaktning. För till absolut ingen förvåning är 14700K och dess stor-, samt småbröder ett par riktiga energibovar som verkligen slukar effekt från din PSU - så mycket som 250-300 Watt under korta perioder med höga temperaturer i dess kölvatten.

Intel Core i7 14700K
Marginella men inte obetydelsefulla förbättringar.

En rejäl kylfläns är därmed ett måste, alternativt en påkostad AIO. Återigen, något vi redan såg tendenser till under föregående generation men som nu med Raptor Lake Refresh tas till sin spets. Personligen så hade goda resultat både med Asus Ryujin III likväl som Be Quiet och deras senaste Dark Rock Pro 5, kylare som båda är av modellen "rejält tilltagna" - helt klart. Men om du inte vill koka din sprillans nya processor så är det vad som gäller.

Som referens kan det nämnas att i båda ovan fall låg min idle-temperatur runt 40 grader, något som dock snabbt klättrade mot 60-70 under högre belastning och nådde en kulmen vid stresstest på mellan 80 och 85 grader. Detta är kort och gott inte en processor du vill klämma in i ett litet chassi utan genomtänkt luftflöde, även om nu Intel designat processorerna att mäkta med höga temperaturer utan att för den del ta någon direkt skada av det.

Så för att återgå till min inledande fråga, är detta verkligen en uppgradering värd pengarna och representerar 14700K det generationskliv som Intel vill få oss att tro? Återigen, svaret är ett kluvet sådant. Raptor Lake Refresh är i sig en väldigt prisvärd serie av processorer men främst då just 14700K-versionen som jag haft nöjet att ha i testbänken. För medan lyftet i prestanda när det kommer till spel är tveksamt, råder det ingen tvekan om att 14:e generationen presterar fantastiskt bra under flertrådade förhållanden.

Därtill är Intels applikationsoptimering i dagsläget lite av en joker, något som definitivt har potentialen att bli lite av en game changer. Förutsatt att de 13-16 procents prestandaförbättring som Intel hävdar faktiskt stämmer, och något vi absolut kommer att återkomma till vid ett senare tillfälle. Och att 14700K precis som sin föregångare är ett helt strålande litet kraftpaket råder det fortsatt ingen tvekan om, så om du är på jakt efter mer kräm i datorn, har pengar till övers och kanske sitter på en 11:e eller 12:e generationen av Intel, så kör i vind. Du kommer verkligen inte att bli besviken.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Prisvärd uppgradering, fantastisk prestanda i multitrådade scenarion, fortsatt grym spelprestanda, överklockningsbar
-
Svårkyld, hög energikonsumtion
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Intel Core i7 14700K

Intel Core i7 14700K

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Marcus Persson

Mackan har klämt på Intels nya 14:e generation av i7-processor, testat på vad den går för och ställt sig frågan om det är en uppgradering värt pengarna.Loading next content