Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

HP Omen Transcend 14

HP har precis lanserat en helt ny serie bärbara gamingburkar och först ut är 14-tummaren som Petter fingrat på under den gångna månaden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Lika mycket som jag älskar redaktionens trotjänare, vår testlaptop Lenovo Legion 5 och lika mycket som jag gillar prestandan i MSI Titan 18HX, lika lite uppskattar jag hur de ser ut. Designen är för det mesta gräslig. Utblåsen på baksidan ser ut som detaljer från en Transformers medan tangenterna pryds av bokstäver i Terminator 2-typsnittet. Gräsligt, är vad det är. Och för mig som snart 100 år gammal gamer med vad jag tror är en viss designmedvetenhet och fäbless för den stilrena, är det direkt pinsamt att ta med sig de där datorerna på offentlig plats. Här kommer HP återigen in. Efter att ha städat upp i designleden riktigt ordentligt med releasen av den alldeles fantastiska 45L, har de nu tagit nästa stora kliv framåt i designtänket rörande deras gaminglaptops. Transcend är en helt ny serie datorer som överskrider och överträffar allting de tidigare gjort sett till ren, städad, lyckad minimalism. Det är helt enkelt världens snyggaste gamingdator, alla kategorier.

HQ

Inspirationen stavas Mac Book Pro, av förklarliga skäl. Cupertino-baserade Apples ikoniska Jony Ive-design står sig som bäst i hela segmentet och det är dessa linjer, former, proportioner och även detaljer som HP:s designavdelning försökt härma. Transcend 14 är supertunn, städad med stilfullt rundade kanter och perfekta proportioner. Aluminiumhöljet är stilfullt adoniserat i mörkgrå metallic och ramen runt själva skärmen är lövtunn.

Omen Transcend 14
34 990 kronor kostar den modellen som vi testat.

På insidan i den dator vi testat under de gångna fem veckorna sitter det en Intel Core Ultra 9 185H-processor, 32 GB arbetsminne, 2TB SSD samt ett RTX4070. Skärmen som är 14 tum bred är av OLED-typ med en 120Hz-panel (2880 x 1800), som svarar på 0,2 millisekunder. Blixtrande snabb, med andra ord. Batteriet räcker i cirka fyra timmar per laddning (HP hävdar åtta timmar och 33 minuter men det lär enbart röra mindre krävande spel eller texteditering) enligt våra fem omgångar där vi kört diverse spel från 100% till 1% och skärmen i sig är en så kallad Imax Ready-monitor tack vare sin 16:10-ratio. HyperX (som HP idag äger) står för ljudet som levereras i antingen DTS X Ultra eller Hyper X Ultra via dubbla stereohögtalare. Datorn väger 1,63 kilo och är därmed superlätt och den mäter endast 1,69 centimeter på höjden, hopfälld. Rysligt tunn och trots detta även väl kyld under tuffa spelsessioner.

Sett till prestanda är den bra, också. Den får smisk av bland annat Razer Blade 14 i vissa spel, men ger även igen i andra enligt våra erfarenheter vilket gör dem likvärdiga sett till hur många bilder per sekund som målas upp på skärmen. I Cyberpunk 2077, i 1080p, mäktade Transcend 14 exempelvis med 40-42 bilder per sekund medan Razer Blade 14 stannade på 34-38 bilder per sekund, som bäst. Detsamma gällde för Call of Duty: Warzone 3.0 där Omen vann över Razer medan läget var omvänt i Shadow of the Tomb Raider. På det stora hela presterar Transcend 14 väldigt väl i alla spel vi testkört och det håller sig förhållandevis sval och framförallt tyst även vid max-load, också.

Detta är en annons:

Tangentbordet är en annan aspekt som är väldigt bra på denna dator. Jag älskar känslan i tangenterna och gillar som sagt också att det inte ser ut som en RGB-fontän med "tuffa" Terminator-typsnitt och allt annat gorm. Bäst med Transcend 14 är dock skärmen. Maken till fenomenal OLED-monitor i en bärbar dator har då jag aldrig sett och särskilt när det kommer till HDR-material lyckas den övertyga riktigt ordentligt. Det råder i och med detta ingen som helst tvekan för egen del om att HP lyckats väldigt väl med den första datorn ur sin nya produktserie och jag skulle väldigt gärna vilja behålla denna tunna, kraftfulla, ursnygga burk och hypnotisera HP:s pressavdelning till att glömma bort att vi har den här, för evigt.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Ursnygg, stilren design, lövtunn och tyst, bra kylning, lysande OLED-skärm, bra prestanda
-
Batteritiden hade kunnat vara bättre, dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
HP Omen Transcend 14

HP Omen Transcend 14

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

HP har precis lanserat en helt ny serie bärbara gamingburkar och först ut är 14-tummaren som Petter fingrat på under den gångna månaden...Loading next content