Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Harman Kardon Citation Multibeam 700

Harman Kardons senaste tillskott till den genomgående suveräna Citation-serien är en liten ljudlimpa som har imponerat å det grövsta på herr Hegevall...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Citation-serien från Harman Kardon är en hög väldigt fina högtalare, rakt igenom. Jag har klämt på en handfull modeller en kortare produktpresentation och haft Citation 500 hemma i köket under ett drygt år, och kan inte säga annat än renodlat positiva saker om den. Harman Kardon och JBL ingår i samma koncern och delar en hel del teknologi vilket gör att grundljudet känns igen. Skillnaden här är väl att det finns en viss mån av elegans och sofistikation i HK-ljudbilden som JBL saknar. Medan Harman står för det lite mer finstilta är JBL:s motsvarigheter rena rama partyburkarna och denna kombination är ju naturligtvis en finurlig sådan då koncernen täcker in samtliga ljudbehov med produkter som i grunden är väldigt lika sett till komponenter och uppbyggnad.

HQ

Citation Multibeam 700 är Harman Kardons senaste högtalare och det är en ljudlimpa som i förhandssnacket beskrivits som ett litet kraftpaket som enligt tillverkaren själv ska erbjuda på en säreget sofistikerad ljudbild med massa tryck, kontroll och omfång. Och även om jag som sagt gillar Citation-serien lika mycket som jag gillar JBL:s Charge-serie samt Boombox, var jag minst sagt skeptisk i samma sekund som jag packade upp denna limpa. Den är nämligen liten. Kompakt och kort, samt att den väger rätt lite. Inte så pass lite att den känns billig eller plastig, men marknadsföringstugget om hur sofistikerad Multibeam 700 är och hur god separation den har jämfört med de närmaste konkurrenterna, kändes på förhand mest som tomt skryt.

Harman Kardon Citation Multibeam 700
Snygg är den, väldigt läcker. Det dansk-designade ulltyget ger limpan en dyr och sofistikerad look. Vi föredrar helt klart den ljusgrå varianten men 700:an finns även i svart.

Men jag hade fel. Och Harman hade rätt i det sättet som de själva beskrev (och beskriver) sin fenomenala limpa. För det råder liksom inga som helst tvivel om att Citation Multibeam 700 är en av de bästa TV-högtalarna du kan hitta under 5000 kronor, oavsett märke eller modell. Den är fantastisk, rakt igenom. Alldeles, alldeles fantastisk.

Precis som resterande sortiment i Citation-serien ser Citation Multibeam 700 snarare ut som en snordyr Bang & Olufsen-burk än något från exempelvis JBL:s Charge-serie. Limpan är superläckert designad, klädd i ett läckert ljusgrått ulltyg från danska designerhuset Kvadrat och den lilla OLED-displayen som sitter på ovansidan är otroligt högupplöst, krispig och genomgående snygg med perfekt touch-funktionalitet och ett ypperligt gränssnitt som gör att man enkelt kan ställa in precis vad man vill utan att behöva röra fjärrkontrollen, HK-appen eller menyerna inuti sin TV. Fjärrkontrollen är även den riktigt påkostat snygg och smidigt utformad och det märks såklart att Harman tänkt på allt, här. Bara en sådan sak att den medföljande strömsladden är gjord av plast i exakt samma färgton som det ljusgrå designertyget som limpan är täckt av, säger det mesta.

Detta är en annons:

Inuti limpan sitter det sju stycken högtalarelement varav två är diskanter. Den totala uteffekten ligger på 210 watt och Citation Multibeam 700 spelar klart högre, starkare och framförallt större än vad den ser ut att kunna göra och aldrig känns ljudet ansträngt eller komprimerat, tvärtom. Det finns en luftighet och en distinkt separation här som få andra ljudlimpor för 4900 kronor kan tävla med. Karaktären är dessutom precis lagom varm och trots att den levereras utan extern subwoofer (som går att köpa till, dock) spelar den chockerande mycket bas för att vara så pass liten som den är. Det finns även virtuellt surround här som har imponerat rät ordentligt på mig de senaste veckorna. Citation Multibeam 700 skickar som många andra limpor ut ljud som avser att studsa mot sidoväggarna och här tycker jag att det fungerar bättre än i de allra flesta andra limporna i denna prisklass som vi på Gamereactor testat.

Harman Kardon Citation Multibeam 700
Detta är en superb limpa, mina damer och herrar. Superb.

Mer då? De olika, förinställda, EQ-lägena är superba. Google Home-funktionaliteten fungerar felfritt och installationen går hur smidigt och enkelt som helst. Placeringen är busenkel också limpan synkade med vår LG OLED direkt och utan att vi behövde göra ett dyft började den utan bekymmer direkt fungera tillsammans med TV-fjärren. I slutändan råder det liksom inga som helst tvivel på att detta är en strålande, underbart bra limpa till en mycket rimlig peng. Att den dessutom går att köra som center i en större uppsättning Citation-burkar gör det hela bara ännu bättre.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Varm och kontrollerat högupplöst ljudbild, superb separation, trevligt virtuellt surround, mycket bas trots liten storlek, supersimpel installation, läcker design
-
Kräver wifi för att kunna starta
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Harman Kardon Citation Multibeam 700

Harman Kardon Citation Multibeam 700

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Harman Kardons senaste tillskott till den genomgående suveräna Citation-serien är en liten ljudlimpa som har imponerat å det grövsta på herr Hegevall...



Loading next content