Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Next Level Racing Traction Plus Platform

Vad får du egentligen för 80 000 kronor om du beställer Next Level Racings haussade sway/yaw-plattform? Petter har svaret...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Motion Systems är en polsk tillverkare av proffsprodukter inom flygindustrin och deras kunskap och erfarenhet av att simulera rörelserna i såväl flyg- som bilar, har lett till en hel del väldigt spännande produkter. Tack vare australiensiska Next Level Racing (som har ensamrätten på att sälja flertalet av deras racingorienterade produkter, med sitt eget varumärke på) kan vi sedan ett par år tillbaka köpa deras prylar och förutom den mer prismässigt blygsamma Motion V3 Seat Mover-lösningen, säljer Next Level Racing ett underrede för närmare 80 000 kronor.

HQ

Traction Plus är i mångt och mycket ensam i sitt slag när det gäller att enbart simulera sway/yaw-aspekten av en bils beteende och även om det finns snordyra custom-lösningar från bland andra franska Prosimu, har Motion Systems geniala kreationer öppnat upp nya möjligheter för den racingtokige spelaren som vill att rumpan ska flyttas när han/hon rattar tävlingsbil i någon av dagens alla högkvalitativa racingsimulatorer. För den oinvigde innebär "sway/yaw" att denna produkt flyttar din simrigg sidled, detta för att emulera över- och understyrning. Detta görs genom två stycken separata delar som mellan två balkar har möjlighet att flytta flera hundra kilo i vikt åt höger eller vänster och dessa två delar (front och back) är sammankopplade via en midja som också innehåller strömtransformatorerna och styrsystemet i sig.

Next Level Racing Traction Plus Platform
Den är stor. Riktigt stor. Och gräsligt tung. Rejält byggd, tyst och finurlig.

I exempelvis Assetto Corsa eller Rfactor 2 är simulering av över- och understyrning mindre viktig än vad det är i låt säga Dirt Rally 2.0, eftersom en rallybil naturligtvis sladdar mer på underlag som grus och snö, än vad ett aerodynamiskt downforce-monster på slicks, gör, inom olika falanger av GT-racing. Det var också därför som vi redan för ett år sedan började dregla när vi fick se Next Level Racing Traction Plus Platform, för här på redaktionen - i vår rigg - spelar vi säkert 90% Dirt Rally 2.0 och 10% Assetto Corsa / Rfactor 2. Och efter att ha tjatat på Next Levels marknadschef i flertalet månader, fanns det möjlighet under november 2020 att köpa en Traction Plus-plattform till ett reducerat pris. Något vi naturligtvis gjorde.

Next Level Racing Traction Plus Platform
Dessa två "klumpar" väger över 40 kilo styck, och kopplas sen ihop med hjälp av en "midja".
Detta är en annons:

Produkten levereras i tre väl tilltagna kartonger som alla väger närmare 40 kilo styck. De är dessutom väl uppmärkta för att man inte ska vare sig ställa dem på högkant eller lägga dem upp-och-ned, något som gjorde att vi fick trixa en hel del innan vi fick ned rubbet på nedervåningen här på redaktionen. Att meka ihop de tre bitarna till en stor plattform, var dock busenkelt och Next Level Racing har gjort ett alldeles utomordentligt arbete med den medföljande fyrfärgsmanualen. Lika enkel att arbeta med är Next Levels mjukvara; Platform Manager. Detta program är vi väl vana vid såklart efter att ha använt deras Motion V3 "seat mover" i lite drygt 18 månader. Det går att ställa in exakt hur mycket i sidled man vill att Traction Plus ska rör sig, hur "smooth" den ska vara, hur mycket vibrationer man vill ha i däcken när bilen "glider" åt sidorna samt om underredet ska lysa och i vilken färg man vill att lamporna ska lysa i.

Next Level Racing Traction Plus Platform
Manualen är strålande och mjukvaran klockren.

Grundtanken är att man ska montera Nexl Level Racings GT Track Cockpit med en Motion V3 under, ovanpå Traction Plus, för att på så sätt få en simlösning som emulerar 4DOF (fyra "degrees of freedom) men här på Gamereactor gick vi ju under början av förra året över på en Simrig SR1-rigg med ett Swedish Rig Design SRD Ultimate-chassi, detta för att vi inte riktigt ville köra utan "lift"-funktionen, något som saknas i Next Level Motion V3. Vi har dock snabbt testat att montera GT Track och Motion V3 ovanpå Traction Plus och det fungerar såklart alldeles ypperligt utan några som helst bekymmer. Vårt huvudprojekt har dock handlat om hur vi kombinerade Simrig SR1 med Traction Plus (läs vår artikel om bygget här), något som i grunden inte ska fungera. Men det gör det, och det fungerar dessutom alldeles underbart väl.

Next Level Racing Traction Plus PlatformNext Level Racing Traction Plus Platform
Att kunna simulera över- och understyrning gör naturligtvis underverk för realismen.
Detta är en annons:

Känslan i hur Traction Plus Platform arbetar med att simulera över- och understyrning är fantastisk. Det finns inget annat sätt att beskriva dess prestanda på och det slutresultat som man här får. Traction Plus är nämligen till att börja med blixtsnabb, reagerar så pass kvickt att det kännas om det finns noll fördröjning i hur bilen sladdar på gruset på Rockton Plains i Australien (Dirt Rally 2.0) och hur riggen rör sig. Den är dessutom tyst. Väldigt tyst, vilket gör att totalupplevelsen är en alldeles enormt inlevelserik och framförallt realistisk sådan. Med Traction Plus känner man tydligt när bilen är på väg att tappa fästet i bakvagnen innan det sker, vilket gör underverk för hur snabbt man kan parera sladden i framförallt Dirt Rally 2.0 (men även i alla andra simulatorer vi testat). Den tål dessutom massor av vikt, vilket ofta är en svaghet i många andra motion-produkter inom simracingvärlden, och blir aldrig särskilt varm även om man kör utan pauser i tre timmar.

Next Level Racing Traction Plus Platform
Polska Motion Systems bygger den, australiensiska Next Level Racing säljer den. Motion Systems bygger även en lastbilssimulatorrigg och en jordbävningssimulator.

I slutändan är det bara det skyhöga priset vi kan tänka oss att gnälla på, här. Men ja, smakar det så kostar det ju8 - som alltid. Next Level Racing Traction Plus Platform är en alldeles utomordentligt bra produkt som tar simracingupplevelsen till nästa nivå.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Klockren byggkvalitet, finurlig design, fantastisk prestanda, tyst, tålig, stark, perfekt manual, strålande mjukvara
-
Dyr som stryk
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content