Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung 65Q90R

Hegevall har satt gubbgaddarna i Samsungs 2019-flaggskepp och är i grunden direkt oförskämt nöjd och belåten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vi får ofta frågan här på Gamereactor. "OLED eller QLED?", vilket är den ultimata indikatorn på hur effektiva Samsung varit på marknadsföring av deras glorifierade LCD-skärmar. För det är ju exakt vad detta är, med ett litet tillskott av ett till lager i panelen där det ligger en bunt "quantum dots" framför en bakgrundsbelyst LED-panel. OLED, o andra sidan, är ju som många av oss redan vet en helt annan typ av teknologi och även om Samsung i år kommit närmare LG än någonsin med den genomgående fenomenala Q90R, är det ändå ingen OLED.

HQ

Den enda egentliga fördel som denna TV har över exempelvis LG OLED C9 är såklart ljuspunchen. För medan OLED som grundtech fortfarande har bekymmer med ljusstyrkan i panelen, är QLED naturligtvis raka motsatsen. Samsung 65Q90R erbjuder dubbelt så mycket ljus som C9 och även om den typen av punch enligt mig egentligen aldrig behövs (möjligtvis om du använder denna TV utomhus, på sommaren - möjligtvis) är det såklart väldigt välkommet med en livligt intensiv bild med ordentligt med ren kraft, vilket jag ibland kan sakna med OLED som teknologi. Framförallt när det kommer till HDR-material är den där extra ljuskraften viktig att ha med sig och här briljerar Samsung, rakt av. HDR ser helt enkelt mer livligt och inbjudande ut på denna TV än på en OLED, och även om LG lovat att arbeta hårt på ljusstyrkan i sina paneler, ligger nysläppta flaggskeppet C9 fortfarande på dryga 1000 nits under denna skärm.

Samsung 65Q90R
Det är en mycket tjusig TV det här med superb bild och strålande gaming-läge.

2018 års QLED-paneler från Samsung var riktigt, riktigt bra. Mottog stående ovationer från en samlad techpress inklusive oss här på Gamereactor. Det som kanske inte fungerade så bra som alla de andra aspekterna av den panelen var helt klart den snäva betraktningsvinkeln och detta har koreanerna naturligtvis tagit fasta på, och förbättrat avsevärt i denna modell. Samsung har såklart döpt det hela till något väldigt fräckt ("Ultra Viewing Angle") och marknadsfört det hårt, vilket jag efter en dryg månad men denna superba TV absolut kan förstå. Jag tror ärligt talat aldrig jag har sett en LCD-skärm med lika superb betraktningsvinkel som denna, och det ska såklart Samsung har beröm för.

En annan aspekt som ska berömmas här är naturligtvis svärtan. Den var bra i 2018 års modeller och ännu bättre här. Faktum är att denna TV ibland känns lika svart som LG C8 även om den andra gånger inte riktigt når samma nivåer. Hur som helst har det skett förbättringar även här och för att vara en LCD-panel är slutresultatet här fullständigt fantastiskt. Denna TV är dessutom exeptionell på att visa upp ljusa detaljer i kolsvarta bilder (jag har kikat mycket på bland annat Seven den senaste veckan) samt djup svärta i scener som också har många ljusa partier. Detta har till viss del varit en konstant svaghet i QLED-panelerna men i fallet Q90R anser jag att Samsung verkligen har överträffat sig själva. Ansi-kontrasten är strålande, helt enkelt.

Detta är en annons:

Nyanser i gråskalan är även det kraftigt förbättrat den här gången och den gläder mig att Samsung hittat en gyllene medelväg här som verkligen gör detta till den bästa QLED-skärm jag någonsin sett. För det är såklart svårt, det där. Utmanande. En fråga om prioriteringar, som så mycket annat när det kommer till bild-tuning. Mosar man på med för mycket svart, blir det följdaktligen svårt att få nyanserna i de mörkgrå partierna att träda fram och detaljer faller bort (detta var absolut fallet med tidiga OLED-skärmar) medan motsatsen gör att svärtan och kontrasten känns dassigt klen. Men ja, den här gången har Samsung tunat panelen perfekt, anser jag. Även färgmässigt är denna TV en förbättring och medan föregångaren ibland upplevelses som lite väl "varm" (aningen övermättad i lågdagarna) känns Q90R mer neutralt korrekt, ur kartong. Sägas ska dock att vi inte fått denna TV proffskalibrerad utan använt den som den levererades av Samsung, direkt ur lådan. Det är så vi har testat samtliga TV-skärmar de senaste åtta åren och för att det ska bli rättvist mot alla andra, kommer vi heller inte att ratta in denna utöver det som fabriken redan kirrat.

Samsung 65Q90R
Foten är den snyggaste som jag tycker att Samsung någonsin har designat.

Mer då? Dubbla fjärrkontroller varan den gjord av metall är superfin. Enkel, smidig, hållbar. Den nya motorn för uppskalning av bild fungerar ypperligt tillsammans med HDR-systemen. Om jag måste komma fram till något negativt är rörelsehanteringen inte fullt lika bra som i exempelvis Sonys flaggskepps-LED eller i LG C9. Men nu är vi nere på rätt extrema detaljer. "Game Mode" i Q90R stödjer Freesync och kommer ned på riktigt imponerande nivåer sett till minimalt med input lag (14 millisekunder) och att spela allt från Call of Duty: Modern Warfare till Dirt Rally 2.0 fungerar alldeles, alldeles ypperligt. Ljudet däremot, är inte bra. Den här skärmen låter faktiskt inte särskilt roligt alls och även om det såklart är väl väntat i en snortunn plattskärm av dagens standard, är det lite trist med tanke på framförallt hur bra Philips OLED-motsvarighet låter.

I slutändan är Q90R en strålande LED-TV som förbättrats i omgångar för att kunna erbjuda en bild som framförallt när det kommer till HDR är så levande, stark, intensiv och full av närvaro att det helt enkelt är svårt att sluta glo.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Strålande svärta, neutrala färger, lysande ljusstyrka, intensiv och levande bild, massa fina funktioner, grymt bra fjärr
-
Tunt och platt ljud, Sony erbjuder något bättre rörelsehantering
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Samsung 65Q90R

Samsung 65Q90R

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Hegevall har satt gubbgaddarna i Samsungs 2019-flaggskepp och är i grunden direkt oförskämt nöjd och belåten...



Loading next content