Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Apple Watch 5

Den femte generationen smartklocka från Apple är här och under de gångna tre veckorna har Petter använt den...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är svårt det här, med den här typ av ny teknologi. Svårt för någon som är en så pass slavisk vanemänniska som jag är, konservativ och ibland trångsynt. Det är svårt att liksom kliva över den tröskel som krävs för att verkligen kunna uppskatta något helt nytt, som i och med sitt intåg på marknaden gjort något man älskar och nyttjar varje dag - lastgammalt. Så är det för mig och med smarta klockor. När Samsung och Apple först började prata om sina respektive modeller fnös jag så det stänkte snor över mitt kritvita Mac Pro-tangentbord. Jag har sedan 16-årsåldern alltid varit gruvligt förtjust i mekaniska, tidlösa armbandsur och har under årens lopp haft den stora turen att kunna köpa och äga ett par av mina drömklockor. Jag älskar hantverket i ett riktigt fint armbandsur med mekaniskt innandöme. Jag älskar vetskapen om att någon liten skinntorr alp-farbror i Schweiz suttit och mekat ihop hundratals mikroskopiska metallbitar för att allt ska fungera som det gör, och det faktum att klockan i sig är be3roende av mina rörelser.

HQ
Apple Watch 5
Den rektangulära designen med de kraftigt rundade hörnen är naturligtvis fortfarande en smaksak huruvida man gillar eller inte. På armen känns det dock tydligt att detta är en premiumprodukt, rakt igenom.

Med det sagt har jag använt mig av Apple Watch 2, Apple Watch 3 och under fjolåret; Apple Watch 4. Jag sålde min Omega Speedmaster och slungade på 44-millimetersmodellen av Apple-klockan på min vänsterarm och använde den varje dag i cirka åtta månader. En väldigt fin smartklocka. Smart, såklart, men också bekväm, ganska snygg och väldigt hållbar. Jag läste mail på den, svarade på SMS, lät den diktera Messenger-meddelanden, använde den som GPS och mot slutet av min långa testperiod även som statistikverktyg för min träning. Apple Watch 4 var en liten men viktig förbättring av ett redan trevlig koncept och det var en riktigt bra smartklocka. Nu är uppföljaren här och naturligtvis är den bättre, på nästan allt.

Apple Watch 5
Träningappen är fortsatt strålande, precis som den nya kompassen, EKG-funktionen och GPS:n.

Modellen som jag för tillfället bär, och har burit i lite drygt tre veckor nu, är den guldfärgade stålklockan på 44 millimeters bredd, med det ljusgrå gummiarmbandet. En mycket trevlig kombination rent estetiskt som jag tycker känns både mer elegant än den svarta 4:an som jag använde under 2018 men även mer... Mer klockaktig. Detta lär i och för sig enbart ha att göra med det faktum att Apple Watch äntligen gått och blivit en riktig klocka, något som jag bett om i flera generationer nu.

Detta är en annons:

Med mer "klock-aktig" menar jag såklart att Apple äntligen gjort så att Apple Watch 5 alltid visar vad tiden är, den slocknar inte på armen och blir sotsvart som de tidigare modellerna och även om konkurrenterna haft denna funktion i ett par år redan, är det för egen del skönt att se att Apple nu hakat på. För om det var något som jag upplevde som märkligt och inte sällan ganska frustrerande så var det hur Apple Watch 4 slocknade, inte visade vad klockan faktiskt var förrän man höjde upp armen och skakade klockan fram och tillbaka. I och med detta kändes det som om de tidigare modellerna mer var tilltänkta som "mini-Iphones" än som faktiska armbandsur. Detta är den enskilt största eller åtminstone viktigaste nyheten för mig som nu bytt ut Apple Watch 4 mot Apple Watch 5 och det är en strålande sådan.

Dock äter denna nya funktion naturligtvis batteri. Något som jag kan känna att Apple i det här fallet kanske inte riktigt hade råd med. För det är batteritiden som förblir Akilleshälen för denna typ av smartklocka, om du frågar mig. Visst, det går absolut att nyttja argumentet att klockan ska laddas under natten samtidigt som telefonen och att det då aldrig är några problem eftersom Apple Watch 5-batteriet i allra högsta grad räcker en hel dag. Men det räcker för egen del med att jag gör en kortare jobbresa och byter tidszon och sånt gorm, för att det ska bli problem. Klockan dör. Den går inte att ladda med hjälp av telefonen och även om jag naturligtvis är ytterst medveten om vilken typ av i-landsbekymmer detta verkligen är, står det sig som den punkt där jag skulle säga att denna klocka plus konkurrenternas modeller måste förbättras - mest. Batteritiden i Apple Watch 5 sträcker sig till cirka 17 timmar vilket är ganska precis exakt lika mycket flås som i fjolårsmodellen. Kanske något mindre med tanke på att klockan som sagt nu alltid är påslagen.

Apple Watch 5
Vi har under de tre senaste veckorna levt med guldmodellen i 44 mm med ljusgrått gummiband.

Mer då? Träningsappen tillsammans med klockans gyrofunktionalitet är fortfarande riktigt bra, EKG-funktionen som håller koll på mitt hjärta fungerar förbluffande väl (även fast jag givetvis inte är någon hjärtkirurg) precis som den nya, förbättrade kompassen. GPS-delen via Google Maps är fortsatt strålande precis som skärmen i sig, den haptiska feedbacken mot min handled och ljudkvaliteten i mikrofonen som klockan är utrustad med. Nya Watch App Store är supersmidig också och gör att man inte längre är begränsad till att tvingas installera alla klock-appar via sin Iphone, detta må precis som den nya funktionen som gör att klockan nu alltid visar upp en urtavla och aldrig riktigt slocknar, låta som en absolut självklarhet för den som framförallt kört Samsung Gear, men i Apple-världen är det en nyhet, och en ytterst trevlig sådan skulle jag vilja säga.

Detta är en annons:
Apple Watch 5
Förpackningsdesignen är som vanligt när det gäller Apple fullständigt fenomenalt läcker.

Det är i slutändan inget snack om att detta är den mest försiktiga uppdateringen av Apple Watch hittills. Apple Watch 2 introducerade GPS:n och ett vattentätt hus medan framförallt Apple Watch 4 introducerade hälsoappen och EKG:t som efter att ha blivit godkänt av FDA, tydligen hjälpt många. Med Apple Watch 5 får man en ytterst solid, välbyggd, högkvalitativt snygg smartklocka som gör allt det som Apple Watch alltid kunnat plus att den nu faktiskt visar dig vad klockan är, hela tiden. En liten, liten uppgradering till en redan superb pryl som dominerar segmentet smartklockor.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Klockren (he-heee) design, grym byggkvalitet, vattentät, tålig, lagom stor, grymt fin GPS, superb EKG-funktion
-
44 millimeter känns fortfarande lite litet, endast 17 timmars batteritid
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Apple Watch 5

Apple Watch 5

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Den femte generationen smartklocka från Apple är här och under de gångna tre veckorna har Petter använt den...



Loading next content