Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Huawei Mate 20 Pro

Huawei gör sig på allvar redo att ta upp kampen med smartphone-världens tuffaste konkurrenter. Vi har kollat in vad de har att erbjuda...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Huawei fortsätter att överraska mig. På ett bra sätt. Efter att ha delat ut betyget åtta till Huawei P9 och en lika solklar åtta till Huawei P20 Pro, har jag nu fått äran att prova på senaste flaggskeppet Huawei Mate 20 Pro, vilken släpptes härom månaden. Och efter att gång efter annan ha fått mina förväntningar överträffade, och därmed borde vara förberedd, får jag väl nu säga att jag är fullkomligt övertygad om att det här gänget vet hur man snickrar stabila mobiler.

HQ

Designmässigt påminner den som Samsungs senaste telefoner med sluttande skärmsidor och en väldigt behaglig tyngd. Den Twilight-modell jag testat har dock kvar färgövergångarna från Huawei P20 Pro, vilket ger Mate 20 Pro ett lite säreget utseende. När jag håller i och använder mobilen slås jag över hur den snarast känns som en Apple-smartphone eftersom den är lite mer långsmal och därmed utmärkt att hantera med en hand trots en skärmstorlek på 6,39 tum (1440 x 3120). Dessutom tycks de krökta kanterna vara lite mindre känsliga och det är ingen risk för irriterande feltryck, något jag tackar för.

Huawei Mate 20 Pro
Mate 20 Pro-flärpen är mindre synlig än på exempelvis P20 Pro.

Fingeravtrycksläsaren sitter i skärmen på Huawei Mate 20 Pro, vilket bidrar till ett sobert utseende. Den tar en liten stund att ställa in, men fungerar alldeles klockrent. Det tog ett några uppstarter innan jag lärde mig uppfatta exakt var på skärmen jag skulle registrera fingeravtrycket utan att titta, men det är ett lyxproblem, antar jag. Även ansiktsigenkänningen är nästan löjligt snabb och träffsäker, dock utan samma pålitlighet som Apples senaste mobiler där det som bekant går att ansluta säkerhetsklassade funktioner till detta.

Precis som P20 Pro hittar vi en notch (flärp) upptill på skärmen, vilket jag vet brukar vara en vattendelare där somliga avskyr och andra gillar. Så länge som kameran inte är helt inbakad i skärmen som ett litet hål, är jag tacksam över att få så mycket bildyta som möjligt och att lägga ikoner och annat bredvid frontkameran känns som helt rätt grepp.

Detta är en annons:

På ramen hittar vi annars en IR-sensor upptill, sedvanliga volymreglage, en knapp för att stänga av skärmen, plats för SIM-kort/NanoSD samt USB-C. Det finns alltså inget 3,5-millimetersuttag här heller, även om en adapter ingår så du kan fortsätta använda dina favoritlurar. Fortfarande ett minus när jag behöver ladda samtidigt som jag vill lyssna på musik dock. Och på tal om att lyssna på musik finns såklart även högtalare, vilka är snyggt dolda där den nedre faktiskt sitter i USB-C-porten. Det låter säkert märkligt men fungerar faktiskt över förväntan.

Att ha en smartphone som sticker ut ur mängden idag är inte enkelt. Det dräller at riktigt fina modeller som alla gör ungefär samma saker. Det Huawei medvetet tycks ha valt att fokusera på är batteritid och bra kamera. Dessa båda har varit halvt oöverträffade på de två tidigare Huawei jag testat, och det är samma sak här.

Huawei Mate 20 ProHuawei Mate 20 Pro
Fingeravtrycksläsaren mitt i skärmen fungerar galant, men kräver lite tillvänjning.

Det mest uppenbara är såklart det saftiga 4200 mAh-batteriet (Samsung Galaxy S9 Plus har 3500 mAh medan Iphone XS har 3174 mAh), men även det faktum att Mate 20 Pro hela tiden håller koll på vilka processer som körs i mobilen och självmant eller via uppmaningar stänger ner allt detta. Det kan rent av handla om appar som Facebook eller Spotify, vilka får finna sig i att inte få agera batteritjuvar längre. Det finns massor av verktyg till ditt förfogande för att hjälpa dig optimera mobilen, inklusive ett spelläge som jag tror flera av er som läser kommer uppskatta (prestandan är dock rysligt bra som den är, men mer om det senare).

Detta är en annons:

Även som flitig användare av min mobil har den oftast visat runt 60% batteri kvar när jag går och lägger mig och det är ingen konst med lite sparsamhet att köra mobilen två dygn utan laddning. Dessutom skryter Huawei med att mobilen laddas upp till 70% på en ynka halvtimme om du använder den medföljande laddaren. Detta är smått otroligt bra såklart och gör att den som har Huawei Mate 20 Pro helt enkelt kommer vara mindre bekymrad om batteritid än andra användare.

Huawei är rent av så kaxiga över batteriet att de lagt till inverterad laddning, det vill säga att andra telefoner kan laddas upp med din mobil. Eftersom även denna stödjer trådlös laddning, kan du enkelt göra om Mate 20 Pro till en laddplatta som andra stackare med sämre batterier kan använda för att fylla på med lite elektrisk energidryck.

Sedan var det som sagt kameran. Precis som med P20 Pro finns en inbyggd artificiell intelligens som assisterar dig med fotandet. När jag riktar kameran mot mina hundar står det mycket riktigt att det är hundar och inställningarna anpassas efter det, samma med vyer, snö, mat (guld för Instagram, givetvis) och så vidare. Den svartvita kameran har dock bytts ut mot en vidvinkelkamera, något jag förmodar att de flesta ändå föredrar. Själv älskar jag de äkta monokroma bilderna jag tog med P9 och P20 Pro.

Huawei Mate 20 ProHuawei Mate 20 Pro
Twilight erbjuder en färgövergång från mörkare blå till ljusare.

Huaweis kameror brukar prisas som bland de bästa mobilkameror som existerar och P20 Pro var den vassaste jag någonsin testat, bland annat tack vare dess Leica-objektiv samt trippa uppsättning samverkande kameror. Men Mate 20 Pro är faktiskt snäppet värre ändå och jag vågar påstå att detta är den bästa mobilkameran just nu. Eftersom jag inte är någon mästerfotograf har jag konsulterat andra för deras åsikter samt kollat runt på fotosidor och jag tycks vara rätt ute. Detta är verkligen något i hästväg.

Ljus och färger blir smått ofantligt bra och zoomfunktionen har nu ett eget objektiv, vilket ger en stabilitet och skärma som andra smartphones helt enkelt inte matchar. Det inkluderar även extrema närbilder (drygt två centimeter) och mörkerbilder. Tack vare de tre kamerornas ljusinsläpp får du även skarpa och tydliga foton i dunkel inomhusbelysning. Absolut toppklass.

Så är det till sist prestandan. Mate 20 Pro levereras med Huaweis 7-nanometerschip (samma teknik som Apples A12 Bionic-chip) Kirin 980, och i dagsläget är det svårt att hitta en snabbare Android. Tillsammans med 6 gigabyte RAM startar den appar så blixtrande snabbt att den blir en fröjd att använda. Jag har provat provocera den på olika sätt, men det rullar på utan minsta krusiduller och med Performance Mode påslaget är det direkt löjligt bra. Så pass att telefonen blir på vippen till obekvämt varm under längre sessioner.

Huawei Mate 20 Pro
De fyra kamerorna används ofta tillsammans för smått häpnadsväckande resultat.

Mobilen kommer med Android 9.0 (Pie) och Huaweis egna EMUI 9.0-gränssnitt. Tyvärr är Huawei likt framför allt Samsung lite för glada i att fylla mobilen med egna hälsoappar och liknande, vilket naturligtvis känns helt överflödigt och extra synd med tanke på att EMUI är så pass diskret som det är utan en massa grafiska hyss och onödiga förändringar till Android-upplägget. Det känns även som att Huawei försöker lura mig att använda deras appar och exempelvis mailprogrammet är lätt att förväxla med Gmail för den oinsatte. Likaså är det lite för lätt att oavsiktligt starta Huaweis många inbyggda tjänster som de gärna vill att du ska aktivera och prova på. Tack, men nej tack. Prislappen är också i värsta laget. Runt 10 000 kronor är dyrt för en mobil, oavsett hur fin den är, och till skillnad från andra Huawei-alternativ så är inte prisvärd ett ord jag skulle använda för att beskriva den.

Men för att summera så anser jag att detta är bästa Android-mobilen just nu. Den har precis det jag uppskattar med en smartphone och gör det bra dessutom. Den som spelar mycket kan dessutom vara säker på att den kommer mäkta med allt du slungar mot den under lång tid framöver. Medan P9 och P20 Pro fick nöja sig med åttor i betyg, känns detta som en solklar nia.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Bästa mobilkameran just nu, otrolig batteritid, grym prestanda, behändigt format, knivskarp skärm, tjusig design, lyxiga materialval, snabb laddning
-
För mycket förinstallerade appar, onödiga EMUI-funktioner
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Huawei gör sig på allvar redo att ta upp kampen med smartphone-världens tuffaste konkurrenter. Vi har kollat in vad de har att erbjuda...



Loading next content