Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Philips Momentum 436M6VBPAB

Philips bryter ny mark och skapar en egen liten nisch med världens största gaming-monitor specifikt framtagen för konsol-torskar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag reste ju till Malaga i våras tillsammans med Philips för att kika på den här skärmen. Ett hårt, hårt arbete såklart - men någon var ju tvungen att lapa sol och bo på hotell för att kunna norpa en första smygkik på Philips (då) kommande gaming-monitor. Ett halvår har gått och efter lite drygt fem veckor tillsammans med Philips Momentum 436M6VBPAB är jag redo att dela ut en siffra. Detta specifika segment är ett väldigt särskilt sådant. Många skulle kalla det über-nischat. En uppblåst LCD-monitor på 43" specifikt utformad för konsol-spelare som streamar innehåll från sitt skrivbord, mer eller mindre. För detta är ingen TV, mina damer och herrar. Den har ingen inbyggd TV-tuner och kan därmed inte ta emot TV-signal. Detta är en gigantisk monitor, helt enkelt. Trimmad särskilt för konsolgrafik uppritad av Playstation 4 och Xbox One.

HQ
Philips Momentum 436M6VBPAB
Detta är inte en skärm man sitter alldeles för nära, även om det är en mionitor i grunden och inte en TV. Bäst bild får man med huvudet cirka 150 centimeter från skärmytan, upplever vi.

Den här skärmen är baserad på en ny, 8-bitars, FRC MVA-panel med 3840×2160-upplösning, 720 - 1000 nits i ljusstyrka samt 4000:1 i kontrast. Den har en uppdateringsfrekvens på 60-80Hz och vi har mått upp den till 4ms i responstid. Philips skryter med 178-gradig betraktningsvinkel och att quantum dot-tekniken som sköter bakgrundsbelysningen bakom panelen i sig mäktar med att hantera hela 97.6% av DCI-P3-gamuten och 100% av SRGB-omfånget. Detta är med andra ord lite av en prestanda-best sett till hur den hanterar grafik och redan när jag för första gången fick chans att spela lite Halo 5: Guardians på den (uppskalat till 4K) i Malaga, blev jag riktigt imponerad. Skärmen är certifierad för att klara av AMD Freesync och alla som regelbundet spelar på PC vet mycket väl hur sexigt detta är när det fungerar väl.

Philips Momentum 436M6VBPAB
HDR1000 och 4K och en riktigt rapp panel. För 7700 kronor. Det är ett litet kap det, anser vi.

Den stödjer HDR1000 också och är i och med det den andra monitorn specifikt framtagen för spel, någonsin, som mäktar med detta (ASUS ROG Swift PG27UQ är den första). När det gäller utgångar finns det följande på baksidan av monitorn: 1x Displayport 1.2, 1x Mini Displayport 1.2, 1x HDMI 2.0 och 1x USB Type-C. Ljudet i skärmen kommer från två stycken sju watt starka element och Philips Momentum 436M6VBPAB är DTS-certifierad även om det kanske inte riktigt märks när man lyssna på hur den presterar rent audiomässigt. Visst, den låter inte dåligt den här monitorn och sägas ska att Philips är förmodligen bäst i världen just nu på att pressa fram kvalitetsljud ur sina TV-apparater, men någon storslagen DTS-upplevelse är det absolut inte.

Detta är en annons:

Medföljer gör en fjärrkontroll och även om den är liten pjåckligt mink-liten, är den enkel att använda och smidig sett till funktionalitet. Mjukvaran i skärmen är bättre än den som vi testat i Philips senaste TV-skärmar då den inte innehåller lite många buggar eller navigationsmässiga bekymmer. O andra sidan har operativsystemet här mycket mindre jobb att utföra eftersom skärmen saknar TV-tuner. För den som vill nyttja Philips Momentum 436M6VBPAB som "TV" går det dock alldeles utmärkt att koppla in en Chromecast eller en Apple TV och struta upp vilken Netflix/HBO/Viaplay-app som helst vilket vi såklart testat under våra veckor tillsammans med den.

Philips Momentum 436M6VBPAB
Vi har mätt upp mängden input lag i denna skärm till 3,87ms vilket är 7-8 gånger snabbare än så gott som varenda TV på marknaden.

Det viktiga här är dock prestandan när man spelar och här briljerar 436M6VBPAB. Under våra första två veckor med monitorn spelade vi nästan uteslutande Gran Turismo Sport via en Playstation 4 Pro för att efter det byta till Call of Duty: Black Ops 4 och båda spelen har sett strålande ut på denna skärm och flytet och den minimala mängd input lag som bilden innehåller gör detta till en klockrent alternativ för den seriöse konsolgamern. För många PC-spelare är 4ms i responstid för mycket men här pratar vi om en rysligt kvick panel som med hjälp av Freesync gör underverk med din spelgrafik. Det finns så pass mycket ljusstyrka här att man nästan kan bränna ur ögonen ur kraniet, om man så vill (med HDR-läget aktiverat, såklart) och svärtan är strålande för att vara en LCD-monitor.

Philips Momentum 436M6VBPAB är ett klockrent alternativ för den som sitter nära sin skärm när de spelar konsolspel men inte nöjer sig med en 27-tums-monitor. Den är snabb, låter bra, erbjuder klockren bild med mängder av ljus och lugna, trevliga färger. För 7700 kronor är det ett kap även om vi gärna hade sett en större modell.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Stilig design, neutrala färger, massor av ljusstyrka, grym kontrast, smidigt gränssnitt, enkel fjärrkontroll, bra ljud
-
Lite för liten, bara en HDMI-ingång, en del mindre artefakter i panelen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Philips Momentum 436M6VBPAB

Philips Momentum 436M6VBPAB

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Philips bryter ny mark och skapar en egen liten nisch med världens största gaming-monitor specifikt framtagen för konsol-torskar...



Loading next content