Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Razer Nommo Pro

Vi testar PC-högtalare från Razer och är mycket imponerade...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Namnvalet är lite märkligt, och det är oklart om det är en omskrivning av "no mono", eller om det är en märklig anspelning på en fiskande en stam i Mali lär tro på. Men Nommo-serien har oavsett varit Razers alternativ som både levererar och ändå ser bra ut. Det finns tre utgåvor, en standard, en med Chroma-belysning, och lyxvarianten som vi nu testar, vilken har tillhörande subwoofer samt separat diskant.

HQ

Inspirerad av engelska Bowers & Wilkins berömda Nautilus och 800-serien av högtalare, har de rundade skåp som förhindrar inre ljudvågor, samtidigt som de har diskant i ett separat hus, så de mekaniska påverkningarna inuti skåpet från basen inte sprider sig och påverkar diskanten. Det kan vara lite onödigt här, eftersom strukturen i sig verkar extremt robust men det är en trevlig detalj.

Razer Nommo Pro

Högtalaren i sig är rörformad med en 0,8" silkesdiskant och mitten är en 3"-enhet belagd med kolfiber för att stabilisera enheten. Vad det grundläggande materialet är framgår inte, men en kvalificera gissning är polypropen, alltså plast. Det är numera helt normalt, lätt att arbeta med, lätt att göra och kan produceras med stor exakthet.

De är dessutom Dolby- och THX-certifierade, men det är virtuellt Dolby, och THX-certifieringen är den som gäller för hemmabiosystem, förmodar jag (en gissning eftersom det finns minst 20 olika typer av THX-certifieringar). Subwoofern har en 6"-basenhet som pekar nedåt, och även som audiofil, måste jag säga att 6" inte precis är subsonisk (subwoofer i sin ursprungliga betydelse var reproducera ljudfrekvenser, det vill säga under 20 Hz, och inte som i dag där externa basenheter, i grunden bashögtalare, kallas för subwoofers) på något sätt, men det lägger ganska mycket djup i ljudet.

Detta är en annons:

Det finns ingen deklarerad delfrekvens, bara att det går ner till 35Hz, utan en indikation på hur högt dessa 35Hz spelas. Därmed är det inte något som är särskilt användbart, annat än att det är ett av kraven för att bli THX Multimedia-certifierade. Det säger ingenting om delfrekvensen, men en uppskattning är 80-100Hz. Skåpet i sig, som resten är rörformat, tar liten plats på golvet och samtidigt är otroligt trevligt att titta på. Razer har valt en mycket diskret färgad logotyp, och små diskreta anslutningar på baksidan. I vanlig Razer-stil är alla kablar naturligtvis vävda, precis som på deras möss.

Razer Nommo Pro

Och sedan till en av de absolut bästa grejerna, styrenheten. Kontrollenheten är verkligen suverän, diskret, knapparna är klockrena, hela undersidan är täckt med ett tunt lager av gummi, metallchassi, de små lysdioderna är sobra och det känns intuitivt att använda den. Det är Synapse 3-integrerat så LED-lamporna kör minutvis synkront om du skruvar upp eller ner med ett Razer-tangentbord. Det finns även en applikation för telefonen som kan styra även RGB-belysningen och basnivån. Dessutom är RGB-delen ganska diskret utförd och blir aldrig påträngande.

Det finns flera anslutningsmöjligheter, USB och optisk till subwoofern, bluetooth och analog i styrenheten. Det betyder att du kan ansluta både telefonen, datorn, konsolen och TV samtidigt.
Ljudsignaturen är amerikansk, det vill säga det är lättare uppblåst i botten och med en böj i diskanten. Lyckligtvis kan du inte bara spela med Synapse 3 som jämförelse med en riktig equalizer och basen kan justeras helt oberoende av allt annat, vilket innebär att du faktiskt kan anpassa basnivån som du vill.

Detta är en annons:

Trots rätt akustisk fas under testet, måste basen sänkas något i Synapse för att uppnå en bra balans. Men här står det också klart att Razer Nommo Pro sticker ut. Det är kanske första gången jag upplever en uppsättning PC-högtalare som faktiskt har verklig totalkontroll, vilket särskilt återspeglas i högtalarens förmåga att starta och speciellt stoppa ljudet. Detta ger en bang och en dynamik i det ljud som PC-spelare annars inte kan förvänta sig. Subwoofern frustar en smula, men det är svårt att undvika med designprinciperna och priset Razer har valt, i kombination med ett litet fysiskt avtryck.

Razer Nommo Pro

Särskilt mellanton och diskant hänger förbluffande bra ihop, och även med bra ljudtryck samt att det finns begränsad distorsion och kompression. För både musik och spel lyckas Nommo Pro visa en riktig ljudbild som är ganska exakt, kombinerad riktningsbestämmelser och ett centralt 3D-perspektiv som faktiskt är värd något.

Det är inte ett "highend"-stereosystem, men fortfarande det bästa dedikerade spelhögtalarsystemet som har varit i vårt testlab. Finishen är utsökt, de små detaljerna finns här, och integrationen med Razer Synapse är imponerande.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content